K receptu
Možno, že recept na domácu shawarmu s klobásou spôsobí zmätok medzi tými, ktorí netolerujú akékoľvek zmeny klasických kánonov, ale tvrdíme, že táto možnosť má právo na existenciu. Áno, chuť nebude veľmi podobná tej tradičnej, no mnohým bude určite chutiť. Na záver si priznajme, že klobása je produkt, ktorý má v chladničke 90 % našej populácie a nie je tak zriedkavo súčasťou rôznych jedál. Preto sme sa rozhodli uskutočniť odvážny kulinársky experiment – so shawarmou – a zožal veľký úspech. Klobása sa nakrájala a opražila na panvici a potom, kým bola teplá, sa spojila s čerstvou zeleninou, posypala strúhaným syrom, ochutila lahodnou omáčkou a zabalila do pita chleba. Dopadlo to skvele, ako môžete ľahko vidieť.
zložitosť: priemer Kalórie: 900,93 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Použité: 31,56 g/83,45 g/25,52VegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEtenký pita chlieb 2 ks.varená klobása 200 guhorky 150 gparadajky 150 gmrkva po kórejsky 100 gčervená cibuľa 80 gČínska kapusta 80 glisty šalátu 6 ks.petržlen 2 pobočkycesnak 1 klinček(y)tvrdý syr 100 gmajonéza 60 gparadajková omáčka 60 grastlinný olej 1 polievková lyžica.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte ingrediencie shawarma. Uvarenú klobásu najskôr nakrájame na kolieska a potom na pásiky. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte klobásu a zľahka opečte zo všetkých strán na strednom ohni. Klobásu necháme mierne vychladnúť.
Krok 2
Umyte uhorky a paradajky na shawarmu a osušte. Odrežte konce uhoriek. Ovocie najskôr nakrájajte na dlhé pozdĺžne plátky a potom na tenké prúžky.
Krok 3
Paradajky rozrežte na polovicu a odstráňte spodok stoniek. Ak má ovocie príliš veľa šťavy a dužiny, odstráňte ich. Zvyšnú časť nakrájajte na pásiky.
Krok 4
Ošúpeme červenú cibuľu na shawarmu a nakrájame na kolieska. Petržlenovú vňať a listy šalátu umyte a dobre osušte papierovými utierkami. Odstráňte listy z petržlenovej vňate a nakrájajte ich.
Krok 5
Pekingskú kapustu nasekáme nadrobno. Zľahka stlačte kórejskú mrkvu, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu. Tvrdý syr nastrúhame na hrubom alebo strednom strúhadle.
Krok 6
Pripravte omáčku shawarma. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom do misky. Pridajte majonézu a paradajkovú omáčku. Soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame.
Krok 7
Plátky pita chleba položte na pracovnú dosku. Polovicu každého potrieme výslednou omáčkou, pričom necháme asi 7 cm široké okraje voľne prekryté.
Krok 8
Navrch rozložíme pripravenú cibuľu, uhorky, paradajky, petržlenovú vňať, čínsku kapustu, mrkvu a klobásu. Posypeme syrom. Okraje listov lavash prehnite dovnútra a zabaľte náplň tak, aby bola celá „utesnená“.
Krok 9
Opečte shawarmu jednu po druhej na suchej grilovacej panvici zo všetkých strán, kým sa neobjavia pruhy. Ihneď podávajte. Dodatočnú omáčku môžete podávať samostatne podľa chuti.
MIMOchodom
Namiesto klobásy môžete do tejto shawarmy pridať klobásy. Mali by sa nakrájať na tri časti, potom každú na štvrtiny, potom vyprážať na panvici a potom použiť podľa receptu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zmeňte zloženie zeleninových prísad pre shawarmu s klobásou podľa vlastného uváženia. Ak napríklad nemáte radi červenú cibuľu, nahraďte ju zelenou: chuť bude jemnejšia.