Syrový sendvič na raňajky: čo to môže byť

Syrový sendvič na raňajky: čo to môže byť

Syrový sendvič na raňajky: čo to môže byť

Na raňajky je pre najmenších aj starších bežným jedlom syrový sendvič. Prejdeme si cestu receptu od najjednoduchších chlebíčkov až po takmer architektonické štruktúry s bohatými náplňami, ktoré obsahujú nielen syr. Nezabudnime na naše obľúbené horúce sendviče a povieme vám, ako sa objavili a aké syrové sendviče na raňajky (nielen) sú obľúbené v rôznych krajinách.

Syrový sendvič na raňajky, čo to môže byť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Recepty na studené syrové sendviče na raňajky
  • Dvojité sendviče s dvojitým syrom
  • Taliansky sendvič so syrom gouda na raňajky, obed alebo večeru
  • Sendvič s tvarohom a červenou rybou
  • Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou
  • Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi
  • Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou
  • Klubový sendvič so syrom a sardinkami
  • Dvojitý sendvič so syrom a šunkou
  • Almogrote, syr a paradajková paštéta na sendviče
  • 9 faktov o teplých syrových sendvičoch na raňajky
  • Recepty na teplé syrové sendviče na raňajky
  • Horúci dvojitý sendvič so syrom, kuracím mäsom a paradajkami
  • Horúci croque madame sendvič so syrom
  • Dvojitý sendvič so syrom, kolenom a šunkou
  • Horúci sendvič s tvrdým syrom a konzervou tuniaka
  • Horúci dvojitý sendvič „zo všetkého“
  • Horúci sendvič so syrom, morčacím mäsom a jablkom
  • Kubánsky horúci sendvič so syrom, údeninami a kyslou uhorkou
  • Horúce croque monsieur sendviče so syrom a bešamelovou omáčkou

Syrový tanier v ZSSR bol viac ako skromný: Kostroma, Poshekhonsky, športovec, ruský, holandský, údený klobásový syr a výber tavených syrov. Koňak sa jedol so syrmi, no častejšie sa jedával vo forme tradičného sendviča na raňajky. Príprava sendviča pozostávala doslova z troch krokov: odrezať chlieb, natrieť ho maslom a položiť naň plátok syra. Takýto jednoduchý chlebíček stále nájdeme v školských a študentských jedálňach, divadelných bufetoch a staničných kaviarňach. Jednoduché, výživné a lacné – to je receptúra, vďaka ktorej syrový chlebíček žil, je živý a bude žiť.

Myšlienku nostalgického syrového sendviča možno rozvinúť pridaním nakrájaného mäsa alebo rýb, plátkov vareného/pečeného kura/morky k syru. Je možné použiť nie jeden krajec chleba, ale dva – potom sa sendvič zmení na sendvič. Alebo pripravte jedlo s toastovým chlebom, vysušte ho alebo opečte na panvici. Nie je nutné použiť polotvrdý syr, na to je vhodný mäkký a tvarohový (smotanový).

Je zaujímavé, že pastovité syrové zmesi na chlebíčky sú u nás známe už dlho. V knihe „Mliečno-vegetariánske varenie“ z roku 1965 je recept na „Brynzu s rascou“: „Na prípravu 300 g syra feta precedíme cez mlynček na mäso alebo pretrieme cez sitko. Potrieme 50 g zmäknutého masla, ochutíme mletou paprikou, drveným rascom a soľou. Rozmixujte do hladka a použite na raňajkové sendviče.”

Recepty na studené syrové sendviče na raňajky

Dvojité sendviče s dvojitým syrom

Dvojité sendviče s dvojitým syrom
Dvojité sendviče s dvojitým syrom

Na prípravu 4 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • celozrnný alebo ražný chlieb, najlepšie na toasty – 8 kusov
  • syr ako gouda alebo čedar – 4 plátky
  • mrkva – 1 ks.
  • listy z 1 vetvičky petržlenu a koriandra/bazalky
  • tvaroh – 120-140 g
  • paradajková omáčka – 1 polievková lyžica. l.
  • olivy, olivy, cherry paradajky a kôpor na ozdobu
  • soľ
  1. Na sendvič použite formičky na vykrajovanie rovnakých tvarov z chleba a syra. Vybrali sme hrnčeky.
  2. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, petržlenovú vňať a koriandr/bazalku.
  3. Tvaroh rozdelíme na 2 časti. Do jednej pridáme paradajkovú omáčku a koriandr/bazalku, do druhej mrkvu a petržlen, osolíme.
  4. Jeden krajec chleba potrieme paradajkovou plnkou, položíme naň druhý krajec a potrieme mrkvovou plnkou.
  5. Pridajte syr.
  6. Ozdobte dvojité sendviče „očkami“ z čiernych olív, „ústami“ z cherry paradajok a byliniek.

Taliansky sendvič so syrom gouda na raňajky, obed alebo večeru

Taliansky sendvič so syrom gouda
Taliansky sendvič so syrom gouda

Na prípravu 4-6 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • sladká paprika, najlepšie viacfarebná – 2 ks.
  • sladká cibuľa – 1 ks.
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • biely chlieb, najlepšie „tehla“ – 1 bochník na 500 g
  • hlávkový šalát, najlepšie ľadový alebo rímsky – 1 ks.
  • paradajka – 2 ks.
  • saláma – 150 g
  • syr podobný goude, čedaru alebo ementálu – 150 g
  • červený vínny ocot – 2-3 lyžice. l.
  1. Pre sendvič nakrájajte papriku na polovicu, odstráňte blany a semená. Nakrájajte ju a cibuľu na tenké pol krúžky.
  2. Zahrejte 1-2 lyžice na panvici. l. olejov Cibuľu opražíme do mäkka. Vložte do misy a na zvyšnom oleji opečte papriku 4-5 minút.
  3. Bochník prekrojíme pozdĺžne na 3 časti.
  4. Listy šalátu natrháme na kúsky, cherry paradajky nakrájame na tenké kolieska. Salámu nakrájame na rovnaké kolieska. Syr nakrájajte na tenké plátky.
  5. Zmiešajte ocot s 2-3 polievkovými lyžicami. l. olivový olej. Vzniknutou zmesou potrieme všetky kúsky chleba.
  6. Na jeden kus položte polovicu hlávkového šalátu a pečenú papriku.
  7. Prikryjeme druhým kúskom a navrch položíme paradajky, syr, opraženú cibuľku a salámu.
  8. Prikryjeme pripraveným šalátom a treťou časťou bochníka, pritlačíme.
  9. Bochník pevne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1-2 hodiny do chladničky.
  10. Pred podávaním odstráňte na 10-15 minút, odstráňte fóliu a nakrájajte na 4-6 kusov.

Sendvič s tvarohom a červenou rybou

Sendvič s tvarohom a červenou rybou
Sendvič s tvarohom a červenou rybou

Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • toastový chlieb – 4 kusy
  • tvaroh – 4-6 lyžice. l.
  • červené rybie plátky, málo soli – 100 g
  • čerstvá uhorka – 1 ks.
  • zelenina na servírovanie, najlepšie kukuričný šalát
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Na sendvič opečte chlieb v hriankovači alebo na suchej panvici.
  2. Chlieb natrieme smotanovým syrom. Poukladáme naň kúsky ryby a tenké plátky uhorky.
  3. Ozdobíme bylinkami, dochutíme čiernym korením a podávame.

Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou

Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou
Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou

Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • maslo – 10-15 g
  • Dijonská horčica so zrnami – 1 polievková lyžica. l.
  • vidiecky chlieb – 4 plátky
  • list rímskeho šalátu – 1 ks.
  • varená šunka – 4 tenké kúsky
  • saláma – 8 tenkých kruhov
  • syr ako gouda, čedar alebo ementál – 4 tenké plátky
  1. Na chlebíček vymiešame zmäknuté maslo s horčicou do hladka. Namažte všetky štyri kúsky chleba na jednej strane.
  2. Rímsky list rozrežte pozdĺžne na polovicu a vyrežte pevnú bielu časť. Zvyšné zelené mäso nakrájame priečne na kúsky tak, aby sa zmestili na chlieb.
  3. Položte šunku, salámu a syr medzi dva kúsky chleba a medzi ne vložte listy šalátu.
  4. Sendvič stlačte a podávajte ihneď alebo do 4-5 hodín, ale neskladujte v chladničke.

Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi

Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi
Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi

Na prípravu 8 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • varené stredné krevety bez škrupiny a hlavy – 150 – 200 g
  • mušle v oleji – 80-100 g
  • zelená cibuľa – 3 stonky
  • tvaroh – 200 g
  • kaviár huňáčika – 3 lyžice. l.
  • zrelé paradajky – 1 ks.
  • chlieb na toasty – 12 veľkých kusov
  • šalát – 3 listy
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Každú krevetu prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Mušle dáme do sitka, preložíme na dosku a nasekáme pomerne nahrubo.
  2. Nakrájajte zelenú cibuľu veľmi jemne. Zmiešame s jemným smotanovým syrom. Postupne za stáleho miešania pridajte kaviár korušky. Mali by ste získať homogénnu hmotu.
  3. Paradajku nakrájajte na tenké plátky, pridajte trochu soli a bohato korenia. Kaviárovo-syrovou zmesou potrieme 4 krajce chleba.
  4. Na každý vymastený kúsok položíme buď krevety alebo mušle. Položte paradajky na morské plody a šalát na paradajky.
  5. Sendviče zostavte tak, že na seba naukladáte 2 kusy chleba s náplňou a prikryjete tretím „prázdnym“ kúskom.
  6. Sendviče mierne zatlačte, aby sa vrstvy nerozpadli. Každý prepichnite v dvoch protiľahlých rohoch špajdľami a rozrežte šikmo na dva trojuholníkové kusy.

Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou

Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou
Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou

Na prípravu 4 sendvičov potrebujete:

  • listy kôpru – 2 vetvičky
  • tvaroh – 200 g
  • uhorka – 2 ks.
  • lekárska klobása – 8 plátkov
  • celozrnný chlieb – 8 kusov
  • soľ
  1. Listy kôpru nasekáme veľmi jemne (odstránime stopky) a zmiešame s tvarohom.
  2. Uhorky nakrájajte na tenké plátky, mierne diagonálne. Pridajte trochu soli.
  3. 4 kusy chleba natrieme z jednej strany syrovou nátierkou, na to poukladáme plátky uhorky, potom klobásu.
  4. Prikryjeme zvyšným chlebom, tiež tvarohovou nátierkou.
  5. Položte kúsky chleba spolu s náplňou smerom dovnútra a trochu pritlačte. Sendvič so syrom, uhorkami a klobásou je hotový. Môžete začať s raňajkami.

Klubový sendvič so syrom a sardinkami

Klubový sendvič so syrom a sardinkami
Klubový sendvič so syrom a sardinkami

Na prípravu 6 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • sardinky v oleji – 250 g
  • tvaroh – 250 g
  • maslo – 70 g
  • šťava z polovice malého citróna
  • Dijonská horčica – 1 polievková lyžica. l.
  • sendvičový chlieb – 18 kusov
  • rozmarín na ozdobu, iba vrcholy – 3 vetvičky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. V miske mixéra zmiešajte syr, maslo, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie, pridajte sardinky a rozmixujte na hrubú kašu.
  2. Chlieb osušíme v hriankovači, odrežeme kôrky.
  3. 12 kúskov toastu prikryjeme hrubou vrstvou sardinkovej zmesi. Toasty poukladajte na seba, navrch dajte zvyšný toast – mali by ste mať 6 sendvičov s 3 vrstvami chleba.
  4. Sendviče zabaľte do potravinovej fólie a dajte na deň do chladničky.
  5. Pred podávaním odstráňte fóliu a sendviče položte na gril na 20 sekúnd alebo zohrejte na panvici.
  6. Každý sendvič opatrne nakrájajte na 4 štvorce (na polovicu, potom znova na polovicu), ozdobte vetvičkami rozmarínu a podávajte.

Dvojitý sendvič so syrom a šunkou

Dvojitý sendvič so syrom a šunkou
Dvojitý sendvič so syrom a šunkou

Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:

  • toastový chlieb – 6 veľkých kusov
  • paradajka – 1 ks.
  • tvaroh – 150 g
  • sladká horčica – 2 lyžičky.
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • Maasdam syr – 8 plátkov
  • varená údená šunka s tukom – 4 kusy
  • niekoľko listov šalátu
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Chlieb opečte v hriankovači alebo na panvici do zlatista. Paradajku nakrájame na tenké plátky.
  2. Tvaroh zmiešame s horčicou a olivovým olejom a korením.
  3. Touto zmesou potrieme 4 kusy chleba z jednej strany a 2 kusy z oboch strán.
  4. Každý sendvič zostavte v nasledujúcom poradí: syrový toast, syrovou stranou nahor, 1 plátok šunky, 2 plátky syra, 2-3 plátky paradajok, šalát, toast so syrom z oboch strán, 1 plátok šunky, 2 plátky syra, 2-3 plátky paradajky, hlávkový šalát, toasty s vrstvou syra, syrovou stranou nadol.

BONUS! Almogrote, syr a paradajková paštéta na sendviče

Almogrote, syr a paradajková paštéta
Almogrote, syr a paradajková paštéta

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • tvrdý kozí alebo ovčí syr – 500 g
  • cesnak – 2-4 strúčiky
  • paradajka – 2 ks.
  • polovica malej červenej čili papričky, semená odstránené
  • olivový olej – 100 ml
  • sladká mletá paprika – 1 lyžička.
  • soľ

Ak chcete odoslať:

  • vidiecky alebo kozubový chlieb
  • olivový olej
  1. Na paradajkách urobte rezy v tvare kríža a vložte ich na 30 sekúnd do vriacej vody. Potom nalejte…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik