Syrový sendvič na raňajky: čo to môže byť
Na raňajky je pre najmenších aj starších bežným jedlom syrový sendvič. Prejdeme si cestu receptu od najjednoduchších chlebíčkov až po takmer architektonické štruktúry s bohatými náplňami, ktoré obsahujú nielen syr. Nezabudnime na naše obľúbené horúce sendviče a povieme vám, ako sa objavili a aké syrové sendviče na raňajky (nielen) sú obľúbené v rôznych krajinách.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Recepty na studené syrové sendviče na raňajky
- Dvojité sendviče s dvojitým syrom
- Taliansky sendvič so syrom gouda na raňajky, obed alebo večeru
- Sendvič s tvarohom a červenou rybou
- Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou
- Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi
- Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou
- Klubový sendvič so syrom a sardinkami
- Dvojitý sendvič so syrom a šunkou
- Almogrote, syr a paradajková paštéta na sendviče
- 9 faktov o teplých syrových sendvičoch na raňajky
- Recepty na teplé syrové sendviče na raňajky
- Horúci dvojitý sendvič so syrom, kuracím mäsom a paradajkami
- Horúci croque madame sendvič so syrom
- Dvojitý sendvič so syrom, kolenom a šunkou
- Horúci sendvič s tvrdým syrom a konzervou tuniaka
- Horúci dvojitý sendvič „zo všetkého“
- Horúci sendvič so syrom, morčacím mäsom a jablkom
- Kubánsky horúci sendvič so syrom, údeninami a kyslou uhorkou
- Horúce croque monsieur sendviče so syrom a bešamelovou omáčkou
Syrový tanier v ZSSR bol viac ako skromný: Kostroma, Poshekhonsky, športovec, ruský, holandský, údený klobásový syr a výber tavených syrov. Koňak sa jedol so syrmi, no častejšie sa jedával vo forme tradičného sendviča na raňajky. Príprava sendviča pozostávala doslova z troch krokov: odrezať chlieb, natrieť ho maslom a položiť naň plátok syra. Takýto jednoduchý chlebíček stále nájdeme v školských a študentských jedálňach, divadelných bufetoch a staničných kaviarňach. Jednoduché, výživné a lacné – to je receptúra, vďaka ktorej syrový chlebíček žil, je živý a bude žiť.
Myšlienku nostalgického syrového sendviča možno rozvinúť pridaním nakrájaného mäsa alebo rýb, plátkov vareného/pečeného kura/morky k syru. Je možné použiť nie jeden krajec chleba, ale dva – potom sa sendvič zmení na sendvič. Alebo pripravte jedlo s toastovým chlebom, vysušte ho alebo opečte na panvici. Nie je nutné použiť polotvrdý syr, na to je vhodný mäkký a tvarohový (smotanový).
Je zaujímavé, že pastovité syrové zmesi na chlebíčky sú u nás známe už dlho. V knihe „Mliečno-vegetariánske varenie“ z roku 1965 je recept na „Brynzu s rascou“: „Na prípravu 300 g syra feta precedíme cez mlynček na mäso alebo pretrieme cez sitko. Potrieme 50 g zmäknutého masla, ochutíme mletou paprikou, drveným rascom a soľou. Rozmixujte do hladka a použite na raňajkové sendviče.”
Recepty na studené syrové sendviče na raňajky
Dvojité sendviče s dvojitým syrom
Dvojité sendviče s dvojitým syrom
Na prípravu 4 sendvičov na raňajky potrebujete:
- celozrnný alebo ražný chlieb, najlepšie na toasty – 8 kusov
- syr ako gouda alebo čedar – 4 plátky
- mrkva – 1 ks.
- listy z 1 vetvičky petržlenu a koriandra/bazalky
- tvaroh – 120-140 g
- paradajková omáčka – 1 polievková lyžica. l.
- olivy, olivy, cherry paradajky a kôpor na ozdobu
- soľ
- Na sendvič použite formičky na vykrajovanie rovnakých tvarov z chleba a syra. Vybrali sme hrnčeky.
- Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, petržlenovú vňať a koriandr/bazalku.
- Tvaroh rozdelíme na 2 časti. Do jednej pridáme paradajkovú omáčku a koriandr/bazalku, do druhej mrkvu a petržlen, osolíme.
- Jeden krajec chleba potrieme paradajkovou plnkou, položíme naň druhý krajec a potrieme mrkvovou plnkou.
- Pridajte syr.
- Ozdobte dvojité sendviče „očkami“ z čiernych olív, „ústami“ z cherry paradajok a byliniek.
Taliansky sendvič so syrom gouda na raňajky, obed alebo večeru
Taliansky sendvič so syrom gouda
Na prípravu 4-6 sendvičov na raňajky potrebujete:
- sladká paprika, najlepšie viacfarebná – 2 ks.
- sladká cibuľa – 1 ks.
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- biely chlieb, najlepšie „tehla“ – 1 bochník na 500 g
- hlávkový šalát, najlepšie ľadový alebo rímsky – 1 ks.
- paradajka – 2 ks.
- saláma – 150 g
- syr podobný goude, čedaru alebo ementálu – 150 g
- červený vínny ocot – 2-3 lyžice. l.
- Pre sendvič nakrájajte papriku na polovicu, odstráňte blany a semená. Nakrájajte ju a cibuľu na tenké pol krúžky.
- Zahrejte 1-2 lyžice na panvici. l. olejov Cibuľu opražíme do mäkka. Vložte do misy a na zvyšnom oleji opečte papriku 4-5 minút.
- Bochník prekrojíme pozdĺžne na 3 časti.
- Listy šalátu natrháme na kúsky, cherry paradajky nakrájame na tenké kolieska. Salámu nakrájame na rovnaké kolieska. Syr nakrájajte na tenké plátky.
- Zmiešajte ocot s 2-3 polievkovými lyžicami. l. olivový olej. Vzniknutou zmesou potrieme všetky kúsky chleba.
- Na jeden kus položte polovicu hlávkového šalátu a pečenú papriku.
- Prikryjeme druhým kúskom a navrch položíme paradajky, syr, opraženú cibuľku a salámu.
- Prikryjeme pripraveným šalátom a treťou časťou bochníka, pritlačíme.
- Bochník pevne zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1-2 hodiny do chladničky.
- Pred podávaním odstráňte na 10-15 minút, odstráňte fóliu a nakrájajte na 4-6 kusov.
Sendvič s tvarohom a červenou rybou
Sendvič s tvarohom a červenou rybou
Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:
- toastový chlieb – 4 kusy
- tvaroh – 4-6 lyžice. l.
- červené rybie plátky, málo soli – 100 g
- čerstvá uhorka – 1 ks.
- zelenina na servírovanie, najlepšie kukuričný šalát
- čerstvo mleté čierne korenie
- Na sendvič opečte chlieb v hriankovači alebo na suchej panvici.
- Chlieb natrieme smotanovým syrom. Poukladáme naň kúsky ryby a tenké plátky uhorky.
- Ozdobíme bylinkami, dochutíme čiernym korením a podávame.
Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou
Dvojitý sendvič so syrom, šunkou a salámou
Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:
- maslo – 10-15 g
- Dijonská horčica so zrnami – 1 polievková lyžica. l.
- vidiecky chlieb – 4 plátky
- list rímskeho šalátu – 1 ks.
- varená šunka – 4 tenké kúsky
- saláma – 8 tenkých kruhov
- syr ako gouda, čedar alebo ementál – 4 tenké plátky
- Na chlebíček vymiešame zmäknuté maslo s horčicou do hladka. Namažte všetky štyri kúsky chleba na jednej strane.
- Rímsky list rozrežte pozdĺžne na polovicu a vyrežte pevnú bielu časť. Zvyšné zelené mäso nakrájame priečne na kúsky tak, aby sa zmestili na chlieb.
- Položte šunku, salámu a syr medzi dva kúsky chleba a medzi ne vložte listy šalátu.
- Sendvič stlačte a podávajte ihneď alebo do 4-5 hodín, ale neskladujte v chladničke.
Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi
Klubový sendvič so syrom a morskými plodmi
Na prípravu 8 sendvičov na raňajky potrebujete:
- varené stredné krevety bez škrupiny a hlavy – 150 – 200 g
- mušle v oleji – 80-100 g
- zelená cibuľa – 3 stonky
- tvaroh – 200 g
- kaviár huňáčika – 3 lyžice. l.
- zrelé paradajky – 1 ks.
- chlieb na toasty – 12 veľkých kusov
- šalát – 3 listy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Každú krevetu prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Mušle dáme do sitka, preložíme na dosku a nasekáme pomerne nahrubo.
- Nakrájajte zelenú cibuľu veľmi jemne. Zmiešame s jemným smotanovým syrom. Postupne za stáleho miešania pridajte kaviár korušky. Mali by ste získať homogénnu hmotu.
- Paradajku nakrájajte na tenké plátky, pridajte trochu soli a bohato korenia. Kaviárovo-syrovou zmesou potrieme 4 krajce chleba.
- Na každý vymastený kúsok položíme buď krevety alebo mušle. Položte paradajky na morské plody a šalát na paradajky.
- Sendviče zostavte tak, že na seba naukladáte 2 kusy chleba s náplňou a prikryjete tretím „prázdnym“ kúskom.
- Sendviče mierne zatlačte, aby sa vrstvy nerozpadli. Každý prepichnite v dvoch protiľahlých rohoch špajdľami a rozrežte šikmo na dva trojuholníkové kusy.
Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou
Dvojitý sendvič so syrom, uhorkami a klobásou
Na prípravu 4 sendvičov potrebujete:
- listy kôpru – 2 vetvičky
- tvaroh – 200 g
- uhorka – 2 ks.
- lekárska klobása – 8 plátkov
- celozrnný chlieb – 8 kusov
- soľ
- Listy kôpru nasekáme veľmi jemne (odstránime stopky) a zmiešame s tvarohom.
- Uhorky nakrájajte na tenké plátky, mierne diagonálne. Pridajte trochu soli.
- 4 kusy chleba natrieme z jednej strany syrovou nátierkou, na to poukladáme plátky uhorky, potom klobásu.
- Prikryjeme zvyšným chlebom, tiež tvarohovou nátierkou.
- Položte kúsky chleba spolu s náplňou smerom dovnútra a trochu pritlačte. Sendvič so syrom, uhorkami a klobásou je hotový. Môžete začať s raňajkami.
Klubový sendvič so syrom a sardinkami
Klubový sendvič so syrom a sardinkami
Na prípravu 6 sendvičov na raňajky potrebujete:
- sardinky v oleji – 250 g
- tvaroh – 250 g
- maslo – 70 g
- šťava z polovice malého citróna
- Dijonská horčica – 1 polievková lyžica. l.
- sendvičový chlieb – 18 kusov
- rozmarín na ozdobu, iba vrcholy – 3 vetvičky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- V miske mixéra zmiešajte syr, maslo, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie, pridajte sardinky a rozmixujte na hrubú kašu.
- Chlieb osušíme v hriankovači, odrežeme kôrky.
- 12 kúskov toastu prikryjeme hrubou vrstvou sardinkovej zmesi. Toasty poukladajte na seba, navrch dajte zvyšný toast – mali by ste mať 6 sendvičov s 3 vrstvami chleba.
- Sendviče zabaľte do potravinovej fólie a dajte na deň do chladničky.
- Pred podávaním odstráňte fóliu a sendviče položte na gril na 20 sekúnd alebo zohrejte na panvici.
- Každý sendvič opatrne nakrájajte na 4 štvorce (na polovicu, potom znova na polovicu), ozdobte vetvičkami rozmarínu a podávajte.
Dvojitý sendvič so syrom a šunkou
Dvojitý sendvič so syrom a šunkou
Na prípravu 2 sendvičov na raňajky potrebujete:
- toastový chlieb – 6 veľkých kusov
- paradajka – 1 ks.
- tvaroh – 150 g
- sladká horčica – 2 lyžičky.
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- Maasdam syr – 8 plátkov
- varená údená šunka s tukom – 4 kusy
- niekoľko listov šalátu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Chlieb opečte v hriankovači alebo na panvici do zlatista. Paradajku nakrájame na tenké plátky.
- Tvaroh zmiešame s horčicou a olivovým olejom a korením.
- Touto zmesou potrieme 4 kusy chleba z jednej strany a 2 kusy z oboch strán.
- Každý sendvič zostavte v nasledujúcom poradí: syrový toast, syrovou stranou nahor, 1 plátok šunky, 2 plátky syra, 2-3 plátky paradajok, šalát, toast so syrom z oboch strán, 1 plátok šunky, 2 plátky syra, 2-3 plátky paradajky, hlávkový šalát, toasty s vrstvou syra, syrovou stranou nadol.
BONUS! Almogrote, syr a paradajková paštéta na sendviče
Almogrote, syr a paradajková paštéta
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- tvrdý kozí alebo ovčí syr – 500 g
- cesnak – 2-4 strúčiky
- paradajka – 2 ks.
- polovica malej červenej čili papričky, semená odstránené
- olivový olej – 100 ml
- sladká mletá paprika – 1 lyžička.
- soľ
Ak chcete odoslať:
- vidiecky alebo kozubový chlieb
- olivový olej
- Na paradajkách urobte rezy v tvare kríža a vložte ich na 30 sekúnd do vriacej vody. Potom nalejte…