K receptu
Morčacie azu je voňavé a chutné jedlo dva v jednom: je to hlavné jedlo aj výdatná príloha. Azu je tatársky vynález. Stepní kuchári ho robili z hovädzieho mäsa, ale kto nám bráni v tom, aby sme ho robili z moriaka? Navyše, vďaka vtákovi to bude jednoduchšie a bude to trvať oveľa menej času. Je založený na rovnakých tradičných surovinách, bez ktorých sa nezaobíde ani jedno základné jedlo: zemiaky, kyslé uhorky a paradajkový pretlak. Pre pikantnosť sa do hotového jedla pridáva cesnak pretlačený lisom, ako aj nasekané bylinky. Azu si tak zachováva svoju chuť a nezabudnuteľnú jesennú jasnú chuť.
zložitosť: ľahko Kalórie: 277,43 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 50 min Použité: 24,66 g / 8,44 g / 25,92PraženieDusenie, chradnutieTatárska kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍMorčacie filé – 800 g Zemiaky – 8 ks Veľká mrkva – 1 ks Cibuľa – 1 ks Paradajky – 3 marinované uhorky – 3 ks Paradajkový pretlak – 80 g Cesnak – 4 strúčiky Kurací vývar – 450 ml Petržlen – 0,5 zväzku Rastlinný olej – 40 ml – 10 g múky – 20 g soli – 3 g mletého čierneho korenia – 3 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu morčacích základov: Mäso opláchnite a osušte papierovou utierkou. Je to potrebné, aby sa pri vyprážaní rovnomerne zohriala, nevystrelila a vytvorila sa na nej zlatohnedá kôrka. Potom ho nakrájajte na malé kúsky.
Krok 2
Pripravte si zeleninu. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na pásiky. Mrkvu tiež ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Nakrájajte cibuľu a cesnak pretlačte cez lis. Nakladané uhorky nakrájame na prúžky. Paradajky nakrájame na kocky.
Krok 3
Na panvici zohrejte rastlinný olej a pridajte morčacie kúsky. Vyprážajte na vysokej teplote 8-10 minút do zlatista. Vo vnútri uzavrie všetku šťavu a morka bude šťavnatá. Položte ho na tanier.
Krok 4
Do panvice pridajte cibuľu, cukor a za stáleho miešania smažte 5-8 minút. Pridajte mrkvu a varte ďalších 7 minút. Pridajte múku a premiešajte. Základom dodá požadovanú hrúbku.
Krok 5
Pridajte paradajkový pretlak a na kocky nakrájané paradajky, premiešajte a varte asi 5 minút. Pridáme kurací vývar a privedieme do varu. Pridáme mäso, nakladané uhorky, premiešame a dusíme 20 minút. Azu ochutíme soľou, mletým čiernym korením a pridáme bobkový list.
Krok 6
Pripravte si zemiaky. Na druhej panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte soľ a zohrejte. Pridajte zemiaky a opečte do mäkka (asi 20 minút).
Krok 7
Hotové zemiaky vložte do misy a premiešajte. Všetko spolu dusíme ďalších 10 minút. Pridáme cesnak, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Nakladané uhorky sú nevyhnutnou zložkou moriek. Je lepšie ich nenahrádzať, ale v prípade potreby môžete pridať marinované, olivy alebo solené huby.
MIMOchodom
Na prípravu morčacích základov je najlepšie použiť filé zo stehna. Je šťavnatejšie a pripomína skôr hovädzie mäso. Ak však držíte diétu, prsné filé sa považujú za ľahšie.