Zeleninová krémová polievka s haluškami

K receptu

Keď sme sa prvýkrát rozhodli pripraviť zeleninovú krémovú polievku s haluškami, nevedeli sme si predstaviť, aký bude „výstup“. Pri ochutnávke prvého chodu prišli do kuchyne dve naše „redakčné“ deti vo veku 5 a 12 rokov. Keď uvideli halušky, oboch to veľmi zaujalo… Odvtedy im mamy túto polievku varia aspoň raz do mesiaca a deti ani rodičia to neomrzia! Veríme, že náš experiment bol úspešný. Spojenie krémovej polievky a jemných guľôčok z cesta v jednom recepte sa ukázalo ako veľmi dobrý nápad. Mimochodom, naše halušky nie sú celkom obyčajné. Pridali sme k nim petržlenovú vňať, aby chuťovo (a farbou) ladila so zeleninovou polievkou.

zložitosť: ľahko Kalórie: 309,79 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 15 minút Použité: 7,49 g/9,34 g/46,41VareniePraženieVečerapolievkaDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍZeleninový vývar 750 mlNakrájané paradajky vo vlastnej šťave 800 gZemiakový 2 ks.Cibuľa 2 ks.Zeler 1 kusMaslo 30 gPšeničná múka 2 polievkové lyžice.Soľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnaťNa halušky:Pšeničná múka 180 gMlieko 100 mlKuracie vajce 1 kusMaslo 20 gCelozrnná pšeničná krupica 1 polievková lyžica.Prášok do pečiva 0,75 lyžičkyPetržlen 50 gSoľ ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Zeleninu nakrájame na malé kocky. Polovicu oleja zohrejte v hrnci s hrubým dnom, pridajte cibuľu a varte na miernom ohni do mäkka, 5-7 minút. Pridajte zeler, varte 10 minút. Pridajte zemiaky, varte 10 minút.

Krok 2

Nalejte paradajky, šťavu a vývar (vodu) do panvice, priveďte do varu, na miernom ohni povarte 15 minút. Pomocou mixéra rozmixujte polievku na pyré, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Nechaj to tak.

Krok 3

Na halušky preosejeme múku s práškom do pečiva a soľou. Petržlenovú vňať so studeným maslom nasekáme čo najjemnejšie. Vajíčko rozšľaháme s mliekom, zmiešame so suchými ingredienciami, bez prílišného miešania. Pridajte petržlen a premiešajte.

Krok 4

Namažte si ruky rastlinným olejom a rozvaľkajte na malé knedle. Hotové halušky poukladáme na dosku.

Krok 5

Zvyšné 2 polievkové lyžice zohrejte v hrnci. l. olej, pridajte múku, smažte do svetlo béžovej. Zalejeme trochou vývaru a na miernom ohni miešame do hladka. Výslednú zmes pridajte do polievky a položte na mierny oheň.

Krok 6

Zvyšné 2 polievkové lyžice zohrejte v hrnci. l. olej, pridajte múku, smažte do svetlo béžovej. Zalejeme trochou vývaru a na miernom ohni miešame do hladka. Výslednú zmes pridajte do polievky a položte na mierny oheň.

Krok 7

Položte hrniec s polievkou na oheň a priveďte do varu. Nalejte zmes múky, masla a vývaru a dobre premiešajte. Položte šalát na povrch supaku, zatvorte veko, znížte teplotu na minimum a varte 10–12 minút. Ihneď podávajte.

MIMOchodom

Na 100 g: bielkoviny 2,31 g (3,67 % dennej hodnoty) • tuky 2,37 g (3,39 %) • sacharidy 13,23 g (4,34 %) • kcal 81,87 (3,90 %) • sodík 217,89 mg (31,13 %) • cukor celkom 1,99 g 6,63 %) • EFA 1,29 g (5,61 %) • vláknina 1,60 g (8,00 %)

UŽITOČNÉ RADY

Knedle sú univerzálnym kulinárskym „vynálezom“. Môžu sa pridať do slepačej alebo mäsovej polievky, pridať k hlavným jedlám (napríklad maďarský guláš) a podávať ako prílohu. A knedle dobre znášajú aj mrazenie, takže sa dajú pripraviť na budúce použitie ako halušky alebo halušky.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete, aby boli knedle „štruktúrovanejšie“ a vzdušnejšie, pridajte do cesta krupicu. Alebo ním dokonca nahraďte väčšinu múky. A namiesto stredného zväzku petržlenu si môžete vziať veľkú.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik