K receptu
Zemiakové guľky so syrom sa stanú obľúbeným jedlom vašich detí. Len si to predstavte: navrchu pekná chrumkavá kôrka a vo vnútri jemná zemiaková kaša s mazľavým syrom. V závislosti od preferencie môžu byť plnené aj mletým mäsom, slaninou, zeleninou alebo morskými plodmi. Ale so syrom to predsa chutí lepšie! Miska sa pripravuje jednoducho a rýchlo. Je prijateľné použiť včerajšie zemiakové kaše. Vyformujete z neho ploché koláčiky, do stredu vložíte malý kúsok syra, urobíte guľku a potom ju namáčate v cestíčku a vyvaľkáte v strúhanke. Ostáva už len vyprážať guľky do zlatista. Ale je celkom možné použiť bežnú panvicu alebo panvicu. Podávame najlepšie horúce. Môžete ho však aj schladiť. A nezabudnite im pripraviť omáčku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 483,88 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Použité: 13,72 g/30,69 g/43,97VyprážanéPraženieVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetDovolenka detíINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍzemiaková kaša – 500 vajec – 2 ks tvrdý syr – 100 g strúhanky – 100 g múky – 90 g mlieka – 50 ml sušenej zeleniny podľa chuti soľ čerstvo mleté čierne korenie olej na vyprážanieNa omáčku:paradajky vo vlastnej šťave – 500 ks cibule – 1 ks vývar – 70 ml rastlinný olej na vyprážanie soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Múku preosejeme cez sito. Do zemiakovej kaše pridáme 1 vajce a 80 g múky. Miešajte. Mali by ste získať homogénnu hmotu. Nechajte 10-15 minút postáť.
Krok 2
Syr nakrájame na rovnaké kocky so stranou 1,5 cm Zo zvyšnej múky, vajec a mlieka pripravíme homogénne cesto. V hlbokej panvici alebo hrubostennej panvici zohrejte rastlinný olej na vyprážanie.
Krok 3
Z pyré vytvarujte guľky veľkosti vlašského orecha a sploštením vytvorte plochý koláč. Do stredu každej tortilly položte jednu kocku syra a vyformujte guľu tak, aby bol syr úplne pokrytý zemiakovým cestom.
Krok 4
Zemiakové guľky namáčame v cestíčku, potom ich obalíme v strúhanke a prebytočnú časť vytrasieme. Potom opäť zopakujte obaľovanie – do cesta a do strúhanky.
Krok 5
Zemiakové guľky opečte do zlatista. Poukladáme na plech vystlaný papierovými utierkami, aby sme odstránili prebytočný tuk. Podávame s omáčkou.
Krok 6
Na omáčku zohrejte rastlinný olej na panvici a smažte jemne nakrájanú cibuľu, až kým nebude priehľadná. Pridáme paradajky, vývar a varíme 10-15 minút. Malo by sa to trochu odpariť. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a premiešame. Vychladíme a podávame so zemiakovými guličkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak pripravujete zemiakovú kašu špeciálne na guľky, dodržujte niekoľko zásad. Koreňovú zeleninu nasekáme nahrubo – nevyvarí sa nám tak veľa škrobu, ktorý potrebujeme, aby guľky držali tvar. Keď sú zemiaky hotové, vodu scedíme a nad ohňom trochu osušíme.
MIMOchodom
Zemiakové guľky budú dobre držať tvar, ak je cesto dostatočne husté. Oplatí sa tiež guľky obaliť v cestíčku a potom v strúhanke. Akcia sa musí opakovať dvakrát.