Ako variť bravčové rebrá v rúre vo fólii: tajomstvá a 4 recepty na marinádu

Ako variť bravčové rebrá v rúre vo fólii: tajomstvá a 4 recepty na marinádu

Ako variť bravčové rebrá v rúre vo fólii: tajomstvá a 4 recepty na marinádu

V modernom svete sú bravčové rebrá veľmi obľúbené. Milujú ich v Európe, kde ich podávajú k pivu, novému vínu a zemiakovému šalátu. V Amerike ich nazývajú kráľmi grilovania, marinujú sa šesť až sedem hodín s medom, zázvorom, sherry, tabascom a worcestrovou omáčkou a potom sa pečú vo fólii do mäkka. Na Kaukaze vyrábajú ražniči z rebier – nakrájaných na páry a navlečených na špízoch, ktoré prepichujú mäso medzi kosťami. Bravčové rebierka milujú aj v Ázii, radšej ich rýchlo opečú na grile a podávajú s omáčkou hoisin.

Ako variť bravčové rebrá v rúre vo fólii

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo sú bravčové rebrá také obľúbené?
  • Ako používať fóliu na pečenie
  • Ako variť bravčové rebrá vo fólii
  • Populárne marinády na bravčové rebrá
  • Cibuľová marináda na bravčové rebrá
  • Citrónovo-vínová marináda
  • Ázijská marináda
  • Paradajková marináda

Prečo sú bravčové rebrá také obľúbené?

Takáto popularita nie je vôbec prekvapujúca, pretože bravčové rebrá sú cenovo dostupným a vôbec nie prémiovým produktom, ale pri správnom varení ide o veľmi chutné mäso, ktoré sa v ústach doslova rozpadá na vlákna. Okrem toho sa bravčové mäso varí oveľa ľahšie ako hovädzie a jahňacie a jeho výhody nie sú o nič menšie. Bravčové rebierka obsahujú bielkoviny, kolagén, vitamíny B, C a E, pomáhajú posilňovať kosti a zlepšujú stav pokožky, vlasov, nechtov a funkciu kĺbov. Sú tiež považované za vynikajúce antidepresívum.

V bravčovom jatočnom tele sú dva druhy rebier – chrbát a hrudník. Prvé sa zvyčajne grilujú po marinovaní, pretože je na nich málo mäsa a sú takmer bez tuku, zatiaľ čo druhé sa ideálne hodia na pečenie v alobale. V mäsiarskom slangu sa prsné rebrá nazývajú aj „náhradné rebrá“, sú mäsitejšie a mastnejšie, pretože sa podieľajú na dýchaní. Pri správnom varení sa žily premenia na kolagén, ktorý dodá pokrmu šťavnatosť a bohatú chuť. Najlepšie je kúpiť rebrá vákuovo balené: zvyčajne sú už očistené od prebytočného tuku a úlomkov kostí. Ak si ho kúpite na trhu, budete pravdepodobne musieť sami odstrániť spojovaciu fóliu.

Ako používať fóliu na pečenie

Pečenie mäsa v alobale je v podstate dusenie, pretože vytvára škrupinu, ktorá zabraňuje úniku vlhkosti. Pod vplyvom tepla sa z produktu uvoľňuje šťava, ktorá sa ďalším zahrievaním mení na paru – to znamená, že rebrá sú vždy vo vlhkom prostredí. Ak dáte pod mäso zeleninu, napríklad cibuľu, mrkvu alebo papriku, množstvo pary sa ešte zvýši. Na kulinárskych fórach sa často vedú debaty o tom, z ktorej strany je najlepšie použiť fóliu. Existuje dokonca názor, že iba matný, takže vraj nebude odrážať teplo. Naozaj nie je žiadny rozdiel, pokojne použite ktorúkoľvek stranu! prečo je to tak? Poďme na to.

Existuje názor, že je lepšie použiť fóliu matnou stranou nahor, takže vraj nebude odrážať teplo. V skutočnosti sa dá použiť ktorákoľvek strana.
Existuje názor, že je lepšie použiť fóliu matnou stranou nahor, takže vraj nebude odrážať teplo. V skutočnosti je možné použiť obe strany.

Lesklé povrchy sú skutočne reflexné, ale v rúre nie sú potraviny ani alobal v priamom kontakte s výhrevným telesom, tak čo môžu odrážať? V rúre dochádza k prenosu tepla pohybom vzduchu – konvekciou a skutočnosť, že povrch je lesklý, tento proces nijako neovplyvňuje. Fólia sa zahreje bez ohľadu na to, ktorou stranou sa dotýka mäsa. Dôležitejšia je tesnosť, s akou je obalený okolo výrobku, pretože ak zostane nejaký vzduch, môže hrať izolačnú úlohu a spomaliť proces pečenia. Hoci konvekcia je primárnym fyzikálnym procesom v rúre, k určitému prenosu tepla dochádza sálaním, ale to je dôležité len pre vysoko citlivé spotrebiče. Teraz vyvstáva ďalšia otázka: prečo má fólia rôzne strany? Faktom je, že je to len vlastnosť výrobného procesu. Hliník je valcovaný do tenkých plechov pomocou špeciálnych valcov, takže jedna strana prichádza do kontaktu s valcom a je lesklá, zatiaľ čo druhá zostáva matná. Existuje aj špeciálna nepriľnavá fólia, ktorú jej výrobcovia označujú ako nepriľnavý. Ak to použijete, potom je lepšie položiť výrobok na matný povrch.

Ako variť bravčové rebrá vo fólii

Ako teda variť bravčové rebrá v rúre vo fólii? Na začiatok pripravte rebrá – utrite ich vlhkou netkanou handričkou alebo inou handričkou, je potrebné očistiť rebrá od malých úlomkov a nečistôt. Prečo by ste ho nemali umývať pod tečúcou vodou? Je to jednoduché – pod vodou mäso nasaje prebytočnú vlhkosť a vy chcete, aby mäso namiesto vody absorbovalo čo najviac marinády. Potom odstráňte tesniacu fóliu, ak existuje, a marinujte rebrá.

Bravčové rebrá, už v marináde, zabaľte do fólie na 23 vrstvy a pečte v rúre, kým nie sú hotové. Čo treba zvážiť? Rúra by mala byť vždy najskôr predhriata na požadovanú teplotu: zvyčajne 180190 °C a na úplnú pripravenosť stačí 50 rebier60 min. Ale teraz, čoraz častejšie, kuchári začali variť pri nižších teplotách 150 stupňov160 °C – tu už budete potrebovať 1,52 hodiny Pri dlhšom varení budú rebrá jemnejšie a šťavnatejšie.

Populárne marinády na bravčové rebrá

Pozrime sa bližšie na jednu z najobľúbenejších marinád na bravčové rebrá varené vo fólii. A krátko aj iní, nemenej známi.

Cibuľová marináda na bravčové rebrá

Cibuľová marináda je najjednoduchší a najdostupnejší spôsob, ako lahodne marinovať bravčové rebierka, a nielen ich. Táto marináda je univerzálna: vhodná pre akékoľvek mäso a hydinu. Na prípravu tejto marinády si vyberte veľkú a mäsitú cibuľu. Čierne korenie musí byť čerstvo pomleté: nepoužívajte hotové z vrecúšok. Ak nemáte po ruke špeciálny mlynček, rozdrvte zrnká korenia v mažiari alebo ich jednoducho rozdrvte kladivom medzi dvoma hrubými obrúskami.

Cibuľová marináda na bravčové rebrá
Cibuľová marináda na bravčové rebrá

Na prípravu cibuľovej marinády potrebujete:

  • bravčové rebrá 1 kg
  • cibule 1,5 kg
  • citrónová šťava 2 polievkové lyžice. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pierka alebo pol krúžky. Preložte do veľkej misy a pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu, potom dobre stlačte, kým sa neobjaví šťava.
  2. Pripravte bravčové rebrá. Utrite vlhkou handričkou alebo netkanou textíliou, v prípade potreby odstráňte spojovaciu fóliu a nakrájajte na požadovaný počet frakcií.
  3. Rebierka pridáme do misky s cibuľovou marinádou a dôkladne premiešame. Misku prikryte pokrievkou alebo prikryte potravinovou fóliou. Nechajte 1 hodinu pri izbovej teplote a potom vložte na 1 do chladničkyminimálne 2 hodiny.
  4. Marinované bravčové rebrá vyberte z misky a marinádu dôkladne utrite (v niektorých receptoch to nie je potrebné). Pripravte si rebrá ľubovoľným spôsobom.

Poznámka pre majiteľa: V tomto recepte na cibuľovú marinádu môžete použiť iné druhy cibule pre jemnejšiu chuť: červenú, veľkú bielu, Jaltu alebo dokonca šalotku. Citrónovú šťavu je možné nahradiť 6% jablčným octom, ktorý sa zriedi vodou v pomere 1:1.

mimochodom: Ak stále utierate cibuľovú marinádu z bravčových rebier, neponáhľajte sa s vyhadzovaním cibule. Pripravte z nej omáčku, do ktorej pridajte trochu bieleho vína, bylinky a aromatický olej. Nakoniec je možné omáčku rozmixovať mixérom do hladka, alebo ju môžete nechať tak, ako je.

Ďalšie obľúbené marinády na bravčové rebrá na kilogram hlavného produktu

Citrónovo-vínová marináda

Na prípravu citrónovo-vínovej marinády potrebujete:

  • šťava a kôra z polovice citróna
  • suché biele víno 150 ml
  • hnedý cukor 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu v hlbokej miske alebo nádobe. Chuť: ak je pre vás príliš kyslé, pridajte ešte trochu cukru. Marinovať rebrá 23 hodiny.

Ázijská marináda

Na prípravu ázijskej marinády potrebujete:

  • sójová omáčka 100 ml
  • teriyaki omáčka 50 ml
  • sezamový olej 2 polievkové lyžice. l.
  • ryžový ocot alebo citrónová šťava 2 polievkové lyžice. l.
  • cesnak 2 klinčeky
  • červená feferónka
  • mletý zázvor
  • mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Cesnak rozdrvte cez lis a zmiešajte so všetkými ingredienciami na marinádu okrem soli. Osolíme až úplne na záver, po ochutnaní marinády – omáčky sú už dosť slané a môžu byť presolené. Marinovať rebrá 23 hodiny.

Paradajková marináda

Na prípravu paradajkovej marinády potrebujete:

  • paradajková passata 100 ml
  • cesnak 23 klinčeky
  • horčičné semienka 1 polievková lyžica. l.
  • mletá paprika 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a bravčové rebierka v nej necháme aspoň 23 hodiny. Ak nemáte passatu po ruke, môžete ju nahradiť paradajkami prelisovanými v mixéri vo vlastnej šťave alebo paradajkový pretlak rozriediť vodou na požadovanú konzistenciu.

A hlavný dodatok: všetky recepty uvádzajú približný čas na marinovanie bravčových rebier. Tento čas je možné bezpečne zvýšiť na 12 hodín. Hlavnou vecou je nechať rebrá v marináde pri izbovej teplote najmenej 1 hodinu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #rebierka #bravcove rebierkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik