Ako variť šťaveľovú polievku

Ako variť šťaveľovú polievku

Ako variť šťaveľovú polievku

Šťovíková polievka je kráľom letného vidieckeho stola. Zmyslom potravín rastúcich pod nohami je ich nepochybná čerstvosť, užitočnosť a hlavne zadarmo. Marianna Orlinková hovorí, ako pripraviť teplú, studenú a najzelenšiu kapustnicu zo šťaveľu.

Ako variť šťaveľovú polievku

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Horúca polievka
  • Studená polievka
  • nebezpečné?
  • Triky a tipy

Predtým tu nebolo prebytočné mäso a čerstvá sezónna zelenina rastúca pod nohami sa kombinovala s iným rovnako jednoduchým jedlom, aby sa jednoducho lepšie nakŕmili siedmi na lavičkách. V prípade divokej zeleniny – napríklad so zemiakmi a cibuľou. Raz som urobil rozhovor s Larisou Guzeevovou pre časopis Gastronom. Jej stará mama mala úžasnú vetu, ktorú som si zapamätal naspamäť: „Aby boli deti zdravé, musíte ich kŕmiť, ako keby ste boli chudobní. Takže o zelenej kapustovej polievke na hovädzej hrudi si povieme inokedy.

Horúca polievka

Existujú približne 4 zdroje šťaveľa.

  • V supermarketoch sa predáva v hrncoch, ale to je dosť drahé, pretože na polievku pre štyri takéto hrnce budete potrebovať aspoň 6 takýchto hrncov.
  • Druhým zdrojom sú babičky a ich náhrady na trhoch JZD. Vyberte si najsvetlejšie a najmenšie listy: čím sú mladšie, tým je polievka jemnejšia a obsahuje menej kyselín.
  • Tretím zdrojom sú vlastné záhony alebo okraj ekologicky čistého lesa. Tento šťavel je potrebné dôkladne umyť; parametre výberu sú rovnaké.
  • Sorrel dobre rastie na parapete (štvrtý zdroj), ale od semena po polievku to trvá asi mesiac a pol. Na výsadbu si vyberte širokolisté odrody ako „Odessa“, zasaďte do hnojenej pôdy, preriedte, pravidelne zalievajte – a budete mať šťavel.

Rozloženie na horúcu šťaveľovú polievku
Rozloženie na horúcu šťaveľovú polievku

1. Vezmite ostrejšiu cibuľu a dobre uvarené zemiaky. Neľutuj Luka. Nasekajte ju nadrobno, vložte do rozohriateho oleja (ghí alebo olivového oleja) a na miernom ohni (čím dlhšie, tým lepšie) smažte aspoň 15 minút. Potom dodá vášmu zeleninovému vývaru chuť a farbu.

2. Zároveň nakrájame zemiaky na 4-8 kúskov a uvaríme v dobrej chutnej pitnej vode. Vodu z vodovodu nechávame len na umývanie riadu!

3. Keď sú zemiaky po uvarení 5-7 minút uvarené, dáme na panvicu cibuľu aj s olejom, na ktorom sa vyprážala a spolu opekáme. Oheň je slabý, veko je zatvorené, necháme prebublávať asi 20 minút.

K zemiakom pridáme cibuľu opečenú do mäkka
K zemiakom pridáme cibuľu opečenú do mäkka

4. Už v tejto fáze by bolo dobré pridať to, čo zvyčajne pridávate pri varení mäsového vývaru: mrkvu, pár stoniek zeleru, stonky a korienky byliniek, korenie. Len nie surovú cibuľu alebo bobkový list. Čo sa týka ďalšieho osudu mrkvy: jej prítomnosť v šťaveľovej polievke mi pripadá ako nejaké porušenie žánru. Zelená kapustová polievka je zelená, dobre, s bielou alebo žltou, ale určite nie s oranžovou alebo červenou. Paradajky určite nedávajte, kyseliny je tam dosť aj bez paradajok. To je však vec vkusu. Ale zeler by som nechal, len nadrobno nakrajany.

5. Keď sa už zemiaky uvaria a polievka nadobudne farbu a vôňu, pridáme nadrobno nakrájaný šťavel – jeho stonky sú najtvrdšie a kyslejšie, treba ich usilovne nasekať. V zásade možno polievku ihneď odstaviť z ohňa a podávať, ale môžete ju aj uvariť, ak sa nebojíte kyseliny šťaveľovej (pozri nižšie). Vajcia sú do polievky takmer nevyhnutnosťou!

Horúca šťaveľová polievka je pripravená!
Horúca šťaveľová polievka je pripravená!

Studená polievka

Studená šťaveľová polievka je geniálne pripravená s cmarom. Cmar necháme veľmi vychladnúť.

1. Zemiaky uvarte oddelene, nakrájajte na malé kúsky a ochlaďte priamo vo vývare: nechajte to byť trochu, ale koncentrované, doslova 1 pohár.

2. Šťavel vložte do sitka a varte zemiaky v pare na tej istej panvici, pričom pevne uzavrite veko. Potom bude potrebné šťavel jemne nasekať.

Rozloženie ingrediencií pre studenú cmarovú polievku z šťaveľu
Rozloženie ingrediencií pre studenú cmarovú polievku z šťaveľu

3. Vajcia uvarte oddelene: aspoň 3 vajcia na 4–6 porcií polievky. Veľmi jemne nakrájajte svoju obľúbenú zeleninu, uprednostňujte zelenú cibuľu a medvedí cesnak a nezabudnite na kôpor.

4. Vložte žĺtky a všetky bylinky do mažiara, pridajte poriadnu štipku stredne mletej morskej soli a všetko spolu rozdrvte na čo najjemnejšie.

5. Ak šťavel nechcete variť, dajte ho do mažiara spolu so zvyškom byliniek a pridajte štipku cukru.

Pridanie čerstvého šťavela do polievky
Pridanie čerstvého šťavela do polievky

6. Nasekajte bielka, ako chcete. Čerstvé alebo jemne nasolené uhorky nakrájajte na malé kocky alebo dlhé prúžky.

7. Zrieďte zeleň zemiakovým vývarom a nalejte do panvice. Zmiešame s cmarom a potom pridáme všetky ostatné pripravené suroviny, soľ, korenie a dáme do chladničky aspoň na pol hodiny lúhovať. Podávame s kyslou smotanou alebo jogurtom.

Hotová studená šťaveľová polievka s cmarom
Hotová studená šťaveľová polievka s cmarom

nebezpečné?

Ak máte obavy zo zdravotných problémov, pravdepodobne ste aspoň raz počúvali diskusie o nebezpečenstve kyseliny šťaveľovej. Ničí obličky, podporuje usadzovanie solí a škodí žalúdku. A ak máte artritídu, potom na kyselinu šťaveľovú úplne zabudnite. Tu je potrebné povedať toto.

  • Po prvé, kyselina šťaveľová sa nachádza nielen v šťave, ale aj v paradajkách, hrozne, citrusových plodoch, špenáte a niekoľkých stovkách ďalších produktov.
  • Po druhé, všetko toto hrozné ničenie tela produkuje iba vo varenej forme. Alebo vyprážané. Skrátka po tepelnej expozícii.
  • Takže ak ste celkovo zdravý človek, len nejedzte šťavelovú polievku príliš často alebo sa snažte šťavel nevariť.

Je šťavel nebezpečný? Je úžasný!
Je šťavel nebezpečný? Je úžasný!

Triky a tipy

Ako pripraviť vajíčka:

  • Varte na tvrdo bez prevarenia: vložte do vriacej vody, po varení opäť varte 8 minút. Vyberieme z vriacej vody, lyžicou rozpukáme, vložíme na 5 minút do studenej vody. Opatrne ošúpeme a pridáme na polovice do polievky.
  • Varte vo vrecku. Scenár je skoro ako uvarený, stačí variť 4-5 minút.
  • Pripravte pošírované mäso: malý pohár prikryte naolejovanou fóliou, opatrne doň rozbite vajíčko, fóliu zatočte do vrecka, konce zviažte alebo stiahnite niťou. Vrecúško s vajcom vložíme do práve prevarenej vody, povaríme 1 minútu, odstavíme z ohňa a necháme 4 až 7 minút plávať v chladnúcej vriacej vode podľa požadovanej konzistencie.

3 možnosti prípravy vajec na šťaveľovú polievku
3 možnosti prípravy vajec na šťaveľovú polievku

Ako obohatiť chuť šťaveľovej polievky bez mäsa bez toho, aby ste ju zabili:

  • Varte ju pomocou vývaru miso pasty alebo japonského vývaru dashi.
  • Pred použitím namiesto kyslej smotany (alebo spolu s kyslou smotanou) pridajte do polievky lyžicu pripraveného pesta z ľubovoľných byliniek.
  • Podľa princípu čínskych polievok polievku v posledných 2 minútach varenia na miernom ohni zahustíme vajíčkom rozšľahaným s malým množstvom mierne vychladnutej tekutiny, za stáleho miešania prilievame veľmi tenkým prúdom. V tomto prípade už nie je potrebné dávať do polievky uvarené vajíčko (ale môžete, pre zasýtenie).
  • K šťaveľu neutrálnej chuti pridajte pikantnú zeleninu: žeruchu alebo rukolu, asi tretinu objemu šťaveľu.

Zahustenie šťaveľovej polievky s vajíčkom rozšľahaným vo vývare
Zahustenie šťaveľovej polievky s vajíčkom rozšľahaným vo vývare

Ako urobiť šťaveľovú polievku sýtejšou:

  • Pomocou krutónov z bieleho alebo bieleho otrubového chleba nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým alebo cesnakovým slnečnicovým olejom a opečte v rúre do chrumkava.
  • Použitie samostatne vareného alebo vyprážaného kuracieho alebo morčacieho filé. Je potrebné ho nakrájať na plátky a pridať priamo na tanier.
  • Použitie syra Adyghe – môžete ho dať do polievky studený alebo horúci, obaliť v kukuričnom škrobe a opražiť.
  • Použitie kreviet. Krevety, veľmi rýchlo opečené na olivovom oleji a počas vyprážania posypané nadrobno nasekaným cesnakom, sa výborne hodia, jednoducho dokonale k šťaveľovej polievke, najmä studenej. Len nepridávajte kyslú smotanu!

Usporiadanie ďalších prísad pre sýtosť šťaveľovej polievky
Usporiadanie ďalších prísad pre sýtosť šťaveľovej polievky

Ako urobiť šťavelovú polievku diétnejšou a zdravšou:

  • Plnotučnú kyslú smotanu nahraďte bežným jogurtom alebo suzmou, teda odváženým prírodným jogurtom, jogurtom alebo katykom – 3-4 hodiny v gázovom vrecúšku úplne stačí. Do suzmy môžete pridať mletú papriku, suchú mätu a feferónku.
  • Na základe zásad oddelenej výživy vylúčte z polievky buď vajíčka s kyslou smotanou alebo zemiaky. Zemiaky môžeme nahradiť zelerom alebo uhorkami (na studené polievky). A okrem vajec, naopak, pridajte viac zemiakov, aby to nebolo smutné. A polievku dochutíme lahodným nerafinovaným olejom.
  • Nevarte šťavel. Polievku uvaríme podľa receptu bez šťaveľu a šťavel rozšľaháme v mixéri zvlášť s malým množstvom vychladnutého vývaru a kyslej smotany na kašu a tesne pred podávaním vlejeme do horúcej polievky.

Príprava šťaveľovej polievky bez varenia šťaveľu, ale jeho mletím v miske mixéra
Príprava šťaveľovej polievky bez varenia šťaveľu, ale jeho mletím v miske mixéra
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelená #zelená cibuľka #šťavel #ako variť #majstrovská trieda #polievka #Marianna Orlinkova #šťaveľová polievkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik