K receptu
Bruschetta s hovädzím jazykom je vynikajúcou voľbou na akúkoľvek dovolenku, najmä na Nový rok. Nejako sa medzi nami stalo zvykom, že každý očakáva (a dokonca sa naň teší) jazyk na novoročnom stole. Takéto bruschetta s jazykom môžu stáť pomerne dlho a nevyschnúť – pretože plátky jazyka sú posypané chutným a krásnym olejom. Jeden jazyk vyrobí bruschettu na celú policu a ak toho nepotrebujete veľa, naplánujte si pridať zvyšný jazyk do šalátu alebo julienne. Všetky zložky tohto jedla je možné pripraviť v predvečer sviatku a pred začatím stačí smažiť chlieb a krásne naň položiť omáčku a jazyk.
zložitosť: priemer Kalórie: 272,94 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 1 hodina Použité: 9,26 g/18,97 g/15,85ObčerstvenieVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍ400–500 g pripraveného (vareného a olúpaného) hovädzieho jazyka 2 ciabatty 2 veľké sladké červené papriky, 400–500 g 2 stredné paradajky, 300 g 1 hlavička cesnaku, 100 g 40 g nepražených mandlí 3 vetvičky čerstvého tymiánu + trochu viac na ozdobu 30–40 g extra panenského olivového oleja panenského 70 g rafinovaného rastlinného oleja + trochu viac na pomastenie 50 g masla čerstvo mletého čierneho korenia soľPre koreninový olej:80 g extra panenského olivového oleja 40 g masla 0,5 lyžičky. mletá sladká paprika, 2 g 0,5 lyžičky. údená paprika, 2 g 2 štipky hrubozrnnej morskej soli, 2 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si hovädzí jazyk. Jazyk nakrájajte na čo najtenšie plátky a prikryte filmom.
Krok 2
Na pikantný olej zohrejte rastlinný olej a rozpustite v ňom maslo, vmiešajte papriku a soľ, trochu zohrejte a nechajte pár hodín lúhovať. Tento olej sa môže pred použitím uchovávať v chladničke 4 dni, vyberte ho a uchovávajte pri izbovej teplote 30 minút.
Krok 3
Na omáčku predhrejte rúru (ak je to možné, v režime „konvekcia + gril“) na 210 °C alebo až na 230 °C v režime „hore-dole“. Plech vyložte pergamenom. Papriky pozdĺžne prekrojíme, zbavíme semienok a blany. Cesnak rozdeľte na strúčiky, ale nešúpte ich. Na pripravený plech poukladáme celé paradajky, strúčiky cesnaku, polovice papriky kožou nahor a mandle. Namažte rastlinným olejom a vložte do hornej tretiny rúry.
Krok 4
Po 5-7 min. vyberte mandle a zvyšok pečte, kým šupky nezčernajú, 12–15 minút. Potom preložte do misky a prikryte fóliou alebo pokrievkou. Po 15 min. Paradajky, papriku a cesnak ošúpeme, pridáme mandle, olivový olej, tymianové lístky, soľ a korenie do mixéra a rozmixujeme na hladkú zmes s malými kúskami. Táto omáčka sa môže uchovávať v chladničke 2-3 dni.
Krok 5
Ciabattu nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm (nepoužívajte plátky bruschetty). Zohrievajte rafinovaný olej a maslo, kým sa neroztopí. Pomocou kefy namažte jednu stranu každého kúska chleba.
Krok 6
Položte veľkú panvicu na oheň. Kúsky chleba opečte iba na mastnej strane (druhá strana by mala zostať nevypražená) do zlatohneda, pričom ich jemne pritlačte varechou. Hotový chlieb položte na tanier kôrkou nahor.
Krok 7
Lyžica omáčky na toastový chlieb. Na omáčku položíme plátky jazyka (môžeme ich prekryť alebo zrolovať). Pomocou štetca si natrite jazyk korenistým olejom. Bruschettu ozdobíme tymianom a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Kto má rád pikantné, môže do omáčky pridať štipľavú červenú papriku: mletú, čerstvú (teda štipľavú papričku piecť spolu so sladkou) alebo čili omáčku.