K receptu
Chuť tohto bulharského leča s mrkvou sa nám zdá najharmonickejšia a najvyváženejšia. A tiež veľmi pripomína to isté, čo sa pred mnohými rokmi predávalo v Sovietskom zväze a na čo sa v tom čase vo veľkých mestách krajiny tvorili obrovské fronty. To nám dnes našťastie nehrozí: sortiment konzervovanej zeleniny v supermarketoch je pomerne široký. Stále je však lepšie stráviť veľmi málo času a pripraviť si bulharské lečo s mrkvou vo vlastnej kuchyni z osvedčených surovín. Bude to chutnejšie a nepochybne aj oveľa zdravšie!
zložitosť: ľahko Kalórie: 90,72 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 2,44 g/3,37 g/13,02PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEParadajka (paradajka) 3 kgSladká červená paprika 2 kgMrkva 1 kgCibuľa 1 kgRafinovaný rastlinný olej 100 mlGranulovaný cukor 100 gJablčný ocot 6% 100 mlSoľ 100 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte paradajky na bulharské lecho, nakrájajte na ľubovoľné kúsky a prejdite cez mlynček na mäso. Preložíme do hrnca, privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme za občasného miešania 1 hodinu.
Krok 2
Ošúpte cibuľu a mrkvu na lečo. Cibuľu nakrájajte na pol krúžky, mrkvu na prúžky. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, rýchlo opečte zeleninu. Znížte teplotu a varte za stáleho miešania 10 minút.
Krok 3
Umyte korenie na bulharské lecho s mrkvou, pozdĺžne rozrežte na 4 časti, odstráňte jadro.
Krok 4
Do vriacej paradajkovej zmesi pridajte ocot, cukor, rastlinný olej a soľ. Pridajte cibuľu, mrkvu a papriku, premiešajte. Bulharské lečo s mrkvou varíme 15 minút. na strednom ohni za občasného miešania.
Krok 5
Odstráňte horúce lečo z ohňa a ihneď ho vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Hermeticky uzavrite pomocou špeciálneho stroja.
Krok 6
Otočte poháre s bulharským lečo hore dnom, zabaľte ich do hrubej prikrývky alebo ich vložte pod teplú prikrývku a nechajte 8–10 hodín. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Ak je to potrebné, paradajky na lecho s mrkvou je možné olúpať. Za týmto účelom nakrájajte každé ovocie priečne, vložte ho do vriacej vody na 1 minútu a vložte do cedníka. Necháme vychladnúť a odstránime šupku.
MIMOchodom
Množstvo soli pre bulharské lečo v receptúre sa odporúča určiť podľa chuti. Ak nemáte veľa skúseností v oblasti príprav, tak si odmerajte 80-100 gramov (asi 1,5% z celkovej hmotnosti všetkej zeleniny).