Čo variť so suluguni: predjedlá a hlavné jedlá
Suluguni je nakladaný syr z oblasti Samegrelo a zároveň pýcha Gruzínska. Je hutná, elastická, kyslá, stredne slaná, vzhľadom mierne pripomína mozzarellu. Táto podobnosť však klame – autentické suluguni sa pripravujú iba v Gruzínsku podľa tradičných receptúr. V našich predajniach nájdete suluguni od miestnych výrobcov, vyrobené podľa ruského GOST: chuť takéhoto syra sa môže výrazne líšiť od gruzínskeho syra.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Vyprážané suluguni
- Pečenie a šaláty so suluguni
- Kastróly a náplne pre khinkali
- Šalát so syrom suluguni, tekvicou a granátovým jablkom
- Na panvici vyprážané suluguni
- Koláč so suluguni a baklažánom vyrobený z lístkového cesta
- Kastról so syrom Suluguni
- Elarji z prosa podľa starého gruzínskeho receptu
- Gruzínske knedle kveri
- Frittata so šťavelom, klobásami a suluguni
- Aligo: pečené zemiaky so syrom a červenou kapustou
- Pečená zemiaková kaša s hubami
- Adjarian chachapuri s tvarohom
Vyprážané suluguni
Vyprážané suluguni je jednoduché, ale trvalo chutné jedlo, ktoré nie je vôbec náročné na prípravu. Kúsky syra rozvaľkajte v múke alebo strúhanke a rýchlo opečte na masle alebo rafinovanom rastlinnom oleji. Je lepšie použiť nepriľnavú panvicu – takto sa chrumkavá kôrka určite neprichytí na dno. Existuje ďalšia možnosť – ponorte suluguni do cesta a opečte.
V Gruzínsku je zvykom variť suluguni na uhlí (bez plameňa), celé hlávky napichnúť na špíz a smažiť, kým sa nevytvorí pevná kôrka. Toto predjedlo sa skvele hodí k vlašským orechom, koriandru, estragónu a granátovému jablku. Môžete tiež podávať s medovou alebo bobuľovou omáčkou – bude to tiež veľmi chutné.
Pečenie a šaláty so suluguni
Suluguni sa často používa na khachapuri, zmiešané so syrom feta, mozzarellou alebo plnotučným tvarohom.
Suluguni sa hodí k čerstvej zelenine – červenej cibuľke, uhorke, reďkovke, zelenej fazuľke atď. Preto sa pridáva do šalátov, vďaka čomu sú chutnejšie a uspokojujúcejšie. Ako zálievka tu skvele poslúži olivový olej, nízkotučná kyslá smotana alebo balzamikový ocot. Hlavná vec je mať na pamäti, že suluguni na šaláty sa zvyčajne drobí, nie krája.
Suluguni sa tiež pridáva do tradičného gruzínskeho pečiva a ďalších. Predpokladá sa, že imeretský syr je najvhodnejší pre khachapuri, ale môže byť veľmi ťažké ho nájsť. Preto kuchári často používajú suluguni, niekedy ho zmiešajú so syrom feta, mozzarellou alebo plnotučným tvarohom. Táto náplň je vhodná nielen do mingrelského a adžarského chačapuri, ale aj do ľahšie pripraviteľného azúra. Chutné chačapuri však môžete pripraviť aj z hotového lístkového cesta a dokonca aj obyčajného tenkého lavashu. Ako sa hovorí, bola by túžba.
Kastróly a náplne pre khinkali
Suluguni je vynikajúca náplň do gruzínskeho khinkali. Môžete jednoducho nastrúhať syr alebo pridať trochu cesnaku, koriandra, šampiňónov alebo čerstvého špenátu. Niekedy sa do plnky dáva niekoľko druhov syra, napríklad suluguni a feta syr, suluguni a imeretský syr atď.
Suluguni je skvelé na pečenie. Pri vysokých teplotách sa začne topiť s vytvorením chrumkavej zlatohnedej kôrky. Stačí posypať rozdrveným suluguni zeleninový kastról alebo suflé, mäso, ryby, pita chlieb a dať jedlo pod gril – bude to veľmi chutné!
Recepty
Šalát so syrom suluguni, tekvicou a granátovým jablkom
Šalát so syrom suluguni, tekvicou a granátovým jablkom – jasný akcent na vašom stole a čistá radosť pre chuťové poháriky. Najčastejšie sa pečie tekvica, no tentokrát ju budete potrebovať surovú. Aby chuť šalátu nesklamala, buďte opatrní pri výbere tekvice: vhodné sú malé, husté plody muškátových odrôd.
Šalát so syrom suluguni, tekvicou a granátovým jablkom
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
Na šalát:
- tekvica – 400 g
- suluguni – 200 g
- Červený roxai šalát z dubových listov – 100 g
- červená cibuľa – 1/4 ks.
- semená granátového jablka – podľa chuti
Na tankovanie:
- citrón (kôra a šťava) – 1 ks.
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- med – 1 polievková lyžica. l.
- Dijonská horčica – 2 lyžičky.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na dresing vymiešame do hladka horčicu, med, olivový olej a citrónovú šťavu. Osolíme, okoreníme a pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
2. Dužinu tekvice nakrájame na tenké pásiky pomocou škrabky na zeleninu. Suluguni nakrájame na veľké kúsky a cibuľu na tenké štvrť krúžky.
3. Na tanier položíme listy šalátu, pridáme tekvicu, syr a cibuľu, posypeme semiačkami z granátového jablka a šalát zalejeme dresingom. Opatrne premiešame a podávame.
Mimochodom
Počas mimosezóny tekvice ju možno nahradiť stuhami mladých cukety alebo cukety.
Poznámka pre hostiteľku
Tekvica sa perfektne hodí k pomaranču, preto sa dá použiť namiesto citrónu na šalátový dresing.
Na panvici vyprážané suluguni
Na panvici vyprážané suluguni je neuveriteľne chutné, sýte a ľahko sa pripravuje horúce predjedlo. Kľúčom k úspechu pokrmu je pravá soľanka suluguni – strúhanka sa spoľahlivo drží na jeho vlhkom povrchu a samotný syr sa pri vyprážaní neroztečie.
Na panvici vyprážané suluguni
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- mladý syr suluguni – 600 g
- strúhanka – 100 g
- maslo – 2 lyžice. l.
Ak chcete odoslať:
- koriandr – podľa chuti
- sladkokyslý džem – podľa chuti
1. Suluguni nakrájajte na porcie. Nemali by byť príliš riedke, inak sa syr počas vyprážania na panvici roztopí.
2. Nalejte krekry do hlbokej misky alebo formy a plátky syra v nich zrolujte tak, aby sa plnka rozložila na kúsky veľmi husto a rovnomerne.
3. Na panvici rozpustíme maslo a suluguni opekáme 3-4 minúty z každej strany do zlatista. Hotový syr preložte na servírovací tanier a podľa potreby posypte čerstvým koriandrom.
Mimochodom
Vyprážané suluguni môžeme podávať s kyslým džemom (džemom) – brusnicami, brusnicami, čiernymi ríbezľami – alebo špeciálne upravenou bobuľovou omáčkou.
Poznámka pre hostiteľku
Ak chcete, opečené plátky suluguni opečte na veľkom množstve rastlinného oleja (vyprážajte). Hovoríme samozrejme o rafinovanom, bez zápachu. Ak si nie ste istí kvalitou syra, ktorý ste si kúpili, nevadí – použite takzvané dvojité obaľovanie: plátky suluguni namočte do vajec, potom ich obalte v múke, znova namočte do vajec a obalte v strúhanke. Pre lepšie výsledky môžeme pripravené plátky suluguni vložiť na 10 minút do mrazničky a potom opražiť syr na panvici do zlatista.
Koláč so suluguni a baklažánom vyrobený z lístkového cesta
Koláč so suluguni chutí ako gruzínske khachapuri aj osetské koláče. A to nie je prekvapujúce – pečivo s nakladanými mladými syrmi nájdete v širokej škále národných kuchýň. Okrem syra recept obsahuje baklažány a sladkú papriku, mäsité paradajky a štipľavé čili, bylinky a korenie – s takou bohatou náplňou sa každý koláč stane kráľom stola!
Koláč so suluguni a baklažánom vyrobený z lístkového cesta
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- lístkové cesto bez droždia – 500 g
- baklažán – 2 ks.
- suluguni – 200 g
- sladká paprika, žltá a červená – 2 ks.
- veľké mäsité paradajky – 1 ks.
- červená sladká cibuľa – 2 ks.
- kuracie vajcia – 2 ks.
- tvrdý zrelý syr – 100 g
- červená chilli paprička – 1 ks.
- olivový olej – 5-6 lyžíc. l.
- šťava z 1 citróna
- bylinky (bazalka, oregano, koriandr) – podľa chuti
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Ošúpte baklažány. Dužinu nastrúhame na hrubom strúhadle a vložíme do cedníka. Nalejte citrónovú šťavu a soľ. Miešajte a nechajte 30 minút.
2. Cesto rozmrazíme podľa návodu na obale. Cibuľu a čili papričku (so semienkami alebo bez semien) nakrájame nadrobno. Sladkú papriku rozdelíme na 4 časti a nakrájame na malé kocky. V hrnci alebo na panvici s vysokými stenami zohrejte 2-3 polievkové lyžice. l. olejov Pridajte cibuľu, čili a papriku. Smažte na vysokej teplote 2-3 minúty. Znížte teplotu na strednú úroveň, pridajte 100 ml vody a priveďte do varu. Varte 2-3 minúty. Pridajte 1-2 lyžice. l. olej a nadrobno nakrájané paradajky. Jemne premiešame, prikryjeme a varíme ďalšie 3 minúty.
3. Pridajte baklažán. Dochutíme soľou a korením. Varte 5-6 minút za občasného miešania. Pridajte jemne nakrájanú zeleninu. Zahrievajte 1 minútu a odstráňte z tepla. Zeleninovú náplň úplne ochlaďte.
4. Nastrúhame suluguni a tvrdý syr. V miske rozšľaháme vajcia so štipkou soli. Spojte vajcia a syr a miešajte do hladka.
5. Cesto rozvaľkajte na dve tenké obdĺžnikové vrstvy rovnakej veľkosti. Plech alebo veľký, relatívne plytký obdĺžnikový plech vymastíme olivovým olejom. Položte jednu vrstvu cesta a vytvorte strany. Zeleninovú plnku rozotrieme do rovnomernej vrstvy a na vrch pridáme tvarohovú plnku. Prikryjeme druhou vrstvou cesta. Okraje po celom obvode plechu opatrne prištipnite, v prípade potreby odrežte prebytočné cesto. Koláč vymastíme maslom.
6. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C 25–30 minút. Vyberte koláč a nechajte 20-30 minút. Podávajte teplé alebo studené. V prípade potreby ozdobte vetvičkami čerstvej bazalky, oregana alebo koriandra.
Mimochodom
Vrstvený koláč so suluguni a baklažánom je dobrý teplý aj studený. Preto sa dá podávať ako hlavné jedlo, tak popri iných aj ako predjedlo.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto suluguni môžete na naplnenie koláča použiť jemne osolený syr feta alebo syr Adyghe.
Kastról so suluguni
Kastról so suluguni je zaujímavý spôsob, ako využiť obľúbený gruzínsky syr. Samo o sebe bude nepresladené a bude dobré ako teplé predjedlo alebo hlavné jedlo. Ovocná omáčka z hrušiek alebo jabĺk v kombinácii s červeným vínom, octom a horčicou zvýrazní krémovosť syra a dodá pikantné tóny.
Zapečené suluguni s ovocnou omáčkou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- mlieko – 500 ml
- syr suluguni – 400 g
- vajcia – 1 ks.
- maslo – 30 g
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na omáčku:
- hruška alebo jablko – 1 ks.
- suché červené víno – 150 ml
- cukor – 2 lyžice. l.
- vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
- horčica – 1 lyžička.
1. Rúru predhrejeme na 175°C. 1,5 litrovú keramickú alebo sklenenú panvicu vymastíme maslom. Nastrúhajte suluguni.
2. Vo veľkej mise zmiešame mlieko a vajcia, pridáme soľ, korenie a prešľaháme. Pridajte strúhaný syr a premiešajte. Zmes nalejte do formy a pečte na strednej priečke rúry 30 minút. Hmota by mala zhustnúť a pokryť zlatistou kôrkou.
3. Na omáčku nakrájajte očistenú hrušku alebo jablko na malé kocky a vložte do hrnca. Pridáme cukor, zalejeme vínom a na miernom ohni dusíme 5-7 minút. Odstráňte z tepla a rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Pridajte horčicu a ocot, premiešajte.
4. Hotový kastról vyberte z rúry a podávajte priamo na panvici. Ovocná omáčka sa podáva v omáčke.
Mimochodom
Ak sa vám hotová omáčka zdá príliš kyslá, pridajte trochu cukru alebo medu. Chuť omáčky by mala byť sladkokyslá a trochu pikantná.
Poznámka pre hostiteľku
Okrem jabĺk alebo hrušiek môžete použiť malé množstvo sliviek, čerešní alebo brusníc. Bude pasovať ako…