K receptu
Diétny zeleninový guláš je vhodný pre tých, ktorí si strážia váhu, hladujú alebo sú vegetariáni. Dá sa pripraviť z akejkoľvek sady zeleniny, no obzvlášť chutná s mäsitými baklažánmi a cuketou. Jednoduché a lacné, ak sa pripravuje v sezóne, môže byť jedlo podávané samostatne alebo ako príloha k mäsu, rybám alebo hydine. Existuje veľa receptov na dusené mäso, ale majú tiež podobné vlastnosti. Všetka zelenina sa nakrája na rovnaké kocky, vypráža sa na oleji a potom sa dlho dusí na panvici. Ale v našom recepte ich budeme piecť. Takto si zelenina zachová vitamíny čo najviac a obsah kalórií v už tak ľahkej miske sa výrazne zníži. Ak varíte guláš pre svoju rodinu častejšie, môžete nielen schudnúť pár kilogramov, ale aj výrazne zlepšiť svoje zdravie.
zložitosť: ľahko Kalórie: 77,66 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 40 minút Použité: 1,74 g / 4,07 g / 8,48Dusenie, chradnutieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍbaklažán – 1 ks cuketa – 1 ks cibuľa – 3 strúčiky paprika – 2 ks – 2 ks soľ, korenie – 5 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Opláchnite a osušte cuketu a potom nakrájajte na malé kocky. Ak je ovocie už prezreté, je lepšie ho ošúpať a zvoliť tvrdé semienka.
Krok 2
Mrkvu umyte kefkou na zeleninu, ošúpte ju a potom ju tiež nakrájajte na malé kocky rovnakej veľkosti ako cuketa.
Krok 3
Baklažán umyte, osušte a potom nakrájajte na malé kocky. Vložte ju do misy, posypte soľou a premiešajte. Nechajte 15 minút, aby zelenina pustila šťavu.
Krok 4
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vymastíme olejom. Uložíme naň cuketu, mrkvu a baklažán, polejeme olejom a osolíme. Pečte 30 minút, niekoľkokrát premiešajte lyžičkou.
Krok 5
Pripravte zvyšnú zeleninu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska. Ošúpte strúčiky cesnaku a rozdrvte ich plochou stranou noža a potom ich nakrájajte nadrobno.
Krok 6
Papriku umyte, zbavte semienok a stopiek, dužinu nakrájajte na kocky ako ostatnú zeleninu. Paradajky umyte, osušte a potom jemne nakrájajte.
Krok 7
Paradajky, cibuľu, papriku a cesnak dáme do zapekacej misy k zelenine, osolíme, okoreníme, ochutíme provensálskymi bylinkami a zalejeme olejom. Miešajte. Pečte ďalších 40 minút za občasného miešania.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Všetky zložky diétneho zeleninového guláša by mali byť nakrájané na rovnaké malé kocky. Takto sa upečú rovnomerne a aj krásne vyzerajú na plechu.
MIMOchodom
Diétny zeleninový guláš sa zvyčajne konzumuje horúci samostatne alebo v kombinácii s mäsom, rybami alebo hydinou. Vyskúšajte ho aj za studena s krajcom chleba ako skvelú zdravú maškrtu alebo maškrtu.