Dusená kapusta, zemiaky a cuketa

K receptu

Kapustový, zemiakový a cuketový prívarok je jedlo, ktoré by ste si toto leto určite mali pripraviť. Dostupné suroviny už pravdepodobne dozrievajú na vašich záhradných záhonoch. Kto prišiel s nápadom variť guláš? O jeho pôvode koluje toľko dohadov, koľko je receptov na jeho prípravu. Nevieme, kto presne uhádol nakrájať mäso a zeleninu na kúsky a upiecť ich v rúre. Ale samotné slovo nás odkazuje na Francúzov. Práve oni začali v roku 1642 dusenú zeleninovú zmes nazývať „ragoûter“, teda jedlo, ktoré „podnecuje chuť do jedla“. Dusené mäso sa pripravuje po celom svete. V Írsku – s bravčovou klobásou, slaninou a jačmeňom. V Nemecku – z mäsa s klobásami, údeninami, fazuľou a zeleninou. V Gruzínsku – s mäsom a baklažánom. Čokoľvek pridáte do jedla, jedno z hlavných pravidiel varenia zostáva rovnaké: zelenina sa nakrája na rovnaké kúsky, vypráža sa na oleji a potom sa dlho dusí, kým sa neuvarí.

zložitosť: ľahko Kalórie: 113,73 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 2,93 g/3,59 g/17,35Dusenie, chradnutieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍzemiaky – 5 ks kapusta – 300 g paradajka – 2 ks cuketa – 1 ks cesnak – 3 strúčiky oregano – 3 g soľ – 3 ks rastlinný olej – 30 ml. váhy a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Zemiaky a mrkvu na kapustu, dusené zemiaky a cuketu dôkladne umyte kefou a potom ošúpte nožom. Opäť dôkladne umyte a nakrájajte na rovnaké kocky.

Krok 2

Cuketu umyjeme a osušíme. Ak je ovocie prezreté, ošúpeme ho a odstránime jadierka. Zeleninu nakrájame na kocky. Je žiaduce, aby mali rovnakú veľkosť ako zemiaky a mrkva.

Krok 3

Cibuľu ošúpeme. Nakrájajte ho na malé kocky. Ošúpte aj strúčiky cesnaku a pretlačte ich lisom, prípadne ich rozdrvte plochou stranou noža a nasekajte.

Krok 4

Na panvici zohrejte rastlinný olej a smažte cibuľu a cesnak 1-2 minúty. Pridajte k nim mrkvu a smažte za stáleho miešania ďalších 5-7 minút.

Krok 5

Do panvice k zelenine pridáme zemiaky a cuketu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme asi 10 minút.

Krok 6

Kapustu nakrájame nadrobno, dáme do misy a osolíme. Rozdrvte ju rukami, aby vznikla šťava. Vložíme na panvicu so zeleninou, premiešame, zalejeme 1 pohárom vody a dusíme, kým nebude zelenina hotová.

Krok 7

Na paradajke urobte rezy v tvare kríža, ponorte ju na 30 sekúnd do vriacej vody a potom do studenej vody. Odstráňte šupku. Paradajku nakrájame na kocky a dáme na panvicu. Dochutíme soľou, korením a oreganom a premiešame. Prikryjeme pokrievkou a dusíme ďalších 10-20 minút. Všetky komponenty by mali byť mäkké.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Než začnete variť guláš, zelenina sa vypráža na panvici. Vďaka tomuto procesu sa ich chuť stáva intenzívnejšou a pri dusení si zachovávajú svoju farbu a textúru. Pre toto jedlo je vhodná akákoľvek zelenina, neexistujú žiadne obmedzenia.

MIMOchodom

Zelenina na dusené mäso sa zvyčajne krája rovnako. Zemiaky, cuketu, baklažán, papriku a cuketu nakrájame na malé kocky, aby v hotovom jedle vyzerali krásne a tiež sa rovnomerne uvarili.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik