Jahodový a ružový džem
K receptu
Jahodový a ružový džem… Už z názvu je zrejmé, že hovoríme o dezerte pre rozprávkové princezné, kráľovné a iné krásne dámy, ktoré túto pochúťku z krištáľových roziet jedia striebornými lyžičkami. Teda aspoň nám sa to zdá! Ale v skutočnosti má džem z ruží a jahôd vynikajúcu, absolútne božskú chuť a nenapodobiteľnú vôňu. Mimochodom, nemusíte zbierať okvetné lístky kvetov: odporúčame použiť sušené puky, ktoré je možné zakúpiť vo veľkých čajových predajniach. Zostáva už len pripraviť jahody a urobiť z nich džem podľa nášho receptu, ktorý sa nepochybne stane rodinným miláčikom.
zložitosť: ľahko Porcie: 3 varenie: 30 minVareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEstredne veľké jahody – 1,5 kg cukru – 1,5 kg pitnej vody – 150 ml sušených ružových pukov – 50 g jedlej ružovej vody – 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si jahody. Roztrieďte bobule, odstráňte všetky pokrčené alebo poškodené, zvyšné opatrne opláchnite studenou tečúcou vodou a osušte ich, rozložte ich na papierovú utierku. Odstráňte stonky a sepaly.
Krok 2
Vložte jahody do smaltovanej misky alebo širokého hrnca. Pridajte cukor a zalejte pitnou vodou. Dajte na stredný oheň, priveďte do varu, zbavte peny a varte 5 minút.
Krok 3
Pridajte púčiky ruží. Priveďte do varu na vysokej teplote a okamžite znížte teplotu. Varte 10 minút, pravidelne odstraňujte penu. Zalejeme ružovou vodou a varíme ďalších 5-7 minút. Horúci džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zviňte viečka.
UŽITOČNÉ RADY
Kde nájdem ružovú vodu na jahodový a ružový džem? Vo veľkých supermarketoch alebo internetových obchodoch. Len nezabudnite, že hovoríme o jedlej ružovej vode, čo je čistý destilát z okvetných lístkov (bez alkoholu v zložení).
MIMOchodom
Do jahodového a ružového džemu môžete pridať jednu „hviezdu“ badiánu alebo niekoľko „škatúľ“ prírodného kardamónu: vďaka tomu sa chuť pochúťky obohatí o zaujímavé korenisté tóny.