K receptu
Toto jednoduché lečo svojou jednoduchou prípravou poteší aj tých, ktorí robia úplne prvé kroky v príprave domácich príprav na zimu. A výsledok poteší aj tých najnáročnejších gurmánov: hotové jedlo má dokonale vyváženú chuť a výraznú textúru. Lečo môžeme podávať ako samostatné predjedlo alebo ľahkú prílohu k vyprážanému mäsu, hydine a klobásam. V Maďarsku, domovine jedla, ho často sprevádza varená ryža alebo praženica. A tu sa lečo podáva so špeciálnou klobásou, ktorá sa tu vyrába špeciálne pre tento zeleninový guláš.
zložitosť: priemer Kalórie: 56,93 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 45 min Použité: 1,35 g/2,21 g/7,83PrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍzelená paprika – 2 kg červená paprika – 1 kg paradajky – 1 kg paradajková šťava – 2 l cibule – 600 g cukru – 100 g soli – 2 polievkové lyžice. l. bobkový list – 2 ks koriander – 1 lyžička hrášok z nového korenia – 150 ml stolového octu (9 %) – 100 ml RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si suroviny na lečo. Umyte struky zelenej a červenej papriky, každý nakrájajte na polovicu, odstráňte semená a blany a jednoducho nakrájajte na široké pásiky.
Krok 2
Paradajky na lečo umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé polovičné kolieska. Nalejte paradajkovú šťavu do veľkého hrnca, pridajte cukor, soľ, cukor, bobkový list a korenie. Za stáleho miešania privedieme do varu.
Krok 3
Vo veľkej panvici opečte cibuľu o 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej (5 minút na strednom ohni) a preneste do hrnca s paradajkovou šťavou. Varte asi 5 minút.
Krok 4
Pridajte nakrájané paradajky a papriku. Nalejte zvyšný rastlinný olej a priveďte do varu. Lečo varte 15 minút na strednom ohni. Pridajte stolový ocot. Premiešame a opäť privedieme do varu.
Krok 5
Horúce lečo vložte do sterilizovaných pohárov (čo najtesnejšie a úplne po vrch). Zrolujte viečka alebo utesnite skrutkami a prevráťte na zloženú utierku.
Krok 6
Poháre s lečo zabaľte do hrubej, teplej prikrývky a nechajte ich úplne vychladnúť. Lečo jednoducho skladujte na suchom a tmavom mieste (nie je nutné dávať do chladničky).
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tradičné maďarské lecso sa pripravuje zo sladkej papriky, cibule a paradajok s pridaním minimálneho množstva korenia (len soľ, mletá paprika a v krajnom prípade aj cesnak). Modernejšie recepty zahŕňajú cuketu, baklažán a korenené bylinky (oregano, mäta, bazalka).
MIMOchodom
Na prípravu jednoduchého lečo zvoľte silné, ale zrelé slivkové paradajky. Poslúžia aj akékoľvek drobnoplodé paradajky, napríklad koktejlové alebo cherry paradajky.