K receptu
Klasický chren je ten druh chrenu, ktorý bude vítaný na každom stole! A žarty bokom, toto je ochucovadlo, v ktorom sa akoby zachovalo samotné leto. Je pikantná, aromatická, ako radi hovoríme, pikantná – hodí sa k bravčovým chlebíkom na čiernom chlebe s vodkou, k vareným zemiakom, ako omáčka k rybám, mäsu a hydine. Výroba klasického chrenu je veľmi jednoduchá, vydrží dlho – tak si hneď spravme ďalšie! Len nezabudnite otvoriť okná a vytvoriť prievan v kuchyni, aby ste neplakali od chrenu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 33,34 kcal/porcia Porcie: 25 varenie: 30 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 1,72 g/0,24 g/6,40PrázdneOmáčka, dresingINGREDIENCIE NA 25 PORCIÍ2 kg mäsitých slivkových paradajok 250 g čerstvých koreňov chrenu 200 g cesnaku 30 g soli Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu chrenu klasickým spôsobom pripravte paradajky: nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semená spolu s tekutinou, tu nebudú potrebné. Paradajky zľahka osolíme (stačí pár štipiek soli) a vložíme do cedníka, aby odtiekla prebytočná tekutina.
Krok 2
Cesnak ošúpeme. Chren ošúpeme a nakrájame na stredné kúsky.
Krok 3
Ak používate mlynček na mäso, najprv pomelte cesnak, potom chren a potom paradajky. Ak máte kuchynský robot, pridajte všetky ingrediencie v dávkach naraz. Chcete získať homogénnu omáčku s veľmi malými, takmer nepostrehnuteľnými kúskami.
Krok 4
Omáčku dochutíme soľou nasledovne: najprv zmiešame soľ so 4-5 polievkovými lyžicami. l. chren, počkajte, kým sa soľ nerozpustí a potom vmiešajte slanú omáčku do hlavného tela omáčky.
Krok 5
Sterilizujte poháre alebo fľaše a fľaškujte svinstvo. Zatvorte, nechajte 1 hodinu postáť pri izbovej teplote, potom vložte do chladničky, kde ho uskladníte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak chcete rozmanitosť a klasický chren sa vám zdá nudný, môžete pridať rôzne prísady, čím sa jeho chuť pomerne výrazne zmení – ale bez toho, aby ste ho zmenili na iné korenie. Toto je napríklad:
- čerstvý zázvor;
- citrón alebo limetka (šťava a kôra);
- čerstvé horúce chilli papričky, červené a zelené;
- korenie (kmín, koriander, nové korenie).
MIMOchodom
Ak chcete chren skladovať bez chladu, zabaľte korenie do cca 300 ml téglikov a pasterizujte vo vodnom kúpeli 15 minút, potom zatvorte, otočte viečkom, vychlaďte a uložte na tmavé miesto.