K receptu
Oplatí sa pripraviť lečo s octom na zimu podľa nášho receptu? Samozrejme áno, ak máte radi kvalitné zeleninové maškrty, s dobrou, prirodzenou chuťou, nezaťažené všemožnými chemickými prísadami. A určite si poviete „ďakujem“, že ste na tomto lečo strávili na jeseň necelú hodinu svojho drahocenného času, pretože potom budete mať po ruke výbornú prílohu k mäsu, zemiakom či cestovinám. Otvorte nádobu, vložte ju do šalátovej misy a podávajte na obed alebo večeru. A lečo sa bude na sviatočnom stole vždy hodiť! Hostia určite ocenia toto slané predjedlo a požiadajú vás, aby ste sa s nimi podelili o recept.
zložitosť: ľahko Kalórie: 1302,22 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 40 min Použité: 22,85 g/69,57 g/146,80PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 kg paradajok 1 kg papriky 250 g mrkvy 150 g cibule 80 ml rastlinného oleja 50 g cukru 1 polievková lyžica soli 1 polievková lyžica octu 9 % Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky na lečo umyjeme a na 1 minútu zalejeme vriacou vodou. Potom vodu scedíme, paradajky opláchneme studenou vodou a ošúpeme šupku. Potom pomocou mixéra rozmixujte na pyré. Aby ste sa zbavili semienok, pretrite cez sitko.
Krok 2
Mrkvu na lečo očistíme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy. Papriku ošúpeme zo semienok a nakrájame na pásiky.
Krok 3
Nalejte predtým pripravený paradajkový pretlak do panvice, pridajte rastlinný olej, cukor, soľ a ocot. Privedieme do varu a do pyré pridáme mrkvu. Varte 15 minút.
Krok 4
Pridajte papriku a cibuľu na panvicu s mrkvou v paradajkovej omáčke. Lečo varte asi 20 minút na strednom ohni. Zložky by sa mali pravidelne miešať.
Krok 5
Rozdeľte horúce lečo do sterilizovaných pohárov a zrolujte viečka. Prevráťte na zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť tak, ako je.
UŽITOČNÉ RADY
Ak naozaj nechcete pripravovať pyré z čerstvých paradajok, vezmite si hotové pyré, konzervy a snažte sa vybrať produkt s prírodným zložením, bez farbív a príchutí.
MIMOchodom
Na prípravu leča je lepšie použiť mäsitú sladkú papriku: práve tá dodá predjedlu výraznú textúru a veľmi príjemnú bohatú chuť.