Marhuľový džem bez cukru
K receptu
Marhuľový džem bez cukru nie je fantázia, ale realita! Na prípravu dezertu potrebujete iba zrelé a šťavnaté marhule a ani gram škodlivých prísad. Citrónová šťava tu nie je potrebná ani tak kvôli zachovaniu obrobku, ale kvôli príjemnej chuti. Budete tiež musieť pridať trochu vody, aby ste zabránili pripáleniu marhuľového pyré. Vzhľadom na to, že ovocie je už sladké, nedostatok cukru si ani nevšimnete. Korenie pomôže diverzifikovať chuť. Napríklad počas varenia môžete pridať niekoľko hrášku nového korenia. Ak však plánujete dopriať malým deťom dezert, je lepšie nepridávať nič navyše. A aké chutné koláče pripravíte s týmto džemom! Olízneš si prsty!
zložitosť: ľahko Kalórie: 67,94 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 50 min Použité: 1,42 g/0,20 g/13,98PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmarhule – 1,5 kg džúsu z lymónu – 40 ml pitnej vody – 150 ml nového korenia – 5 hrášok Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na marhuľový džem bez cukru. Ovocie dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a roztriedte. Rozrežte na polovicu a odstráňte kôstky.
Krok 2
Polovičky marhúľ nasekajte nadrobno a vložte do misky mixéra. Rozdrvte na homogénne pyré. Ovocie je možné v prípade potreby prejsť aj cez mlynček na mäso.
Krok 3
Marhuľové pyré dáme do hrnca s hrubými stenami, pridáme citrónovú šťavu, zalejeme vodou a na miernom ohni privedieme do varu. Pridajte nové korenie. Varte za stáleho miešania asi 40 minút.
Krok 4
Kým sa džem varí, pripravte si poháre a viečka. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou. Potom položte na mriežku a zapnite teplo na 120 °C. Sterilizujte aspoň 15 minút.
Krok 5
Keď je marhuľový džem hotový, odstráňte korenie. Odstráňte poháre a viečka. Natrieme ich džemom a uzatvoríme. Otočte hore dnom, prikryte uterákom a nechajte cez noc.
Krok 6
Vychladnutý marhuľový džem bez cukru skladujte rovnakým spôsobom ako zvyčajne: na chladnom a tmavom mieste nie dlhšie ako 1 rok. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Odporúčame vám pridať nejaké korenie do marhuľového džemu bez cukru. Môže to byť tyčinka škorice, badián alebo vanilkový lusk (ak pripravujete dezert pre deti).
MIMOchodom
Ak nemáte po ruke citrón, môžete šťavu nahradiť kyselinou citrónovou. Budete potrebovať nie viac ako 3 g alebo, ako sa hovorí, na špičke noža. Rozrieďte ho v lyžici vody a pridajte do marhuľového džemu bez cukru.