Marhuľový džem s vlašskými orechmi
K receptu
Marhuľový džem s vlašskými orechmi – kráľovská kombinácia chutí! Na prípravu dezertu si vyberte pevné a zrelé ovocie. Množstvo cukru by sa nemalo znižovať. Tento recept ho obsahuje práve toľko, aby si ho uchoval na zimu. Ak sú plody veľmi sladké, odporúčame pridať do džemu kyselinu citrónovú. Bude pôsobiť nielen ako konzervant, ale dodá aj mierne kyslosť. Aby boli orechy chutnejšie, sušte ich na panvici bez oleja. Džem sa dá robiť nielen z vlašských, ale aj z lieskových, mandlí či kešu. Ďalšou možnosťou je olúpať marhuľové jadrá a pridať jadrá do džemu. Je to tiež chutné a navyše veľmi zdravé.
zložitosť: ľahko Kalórie: 506,00 kcal/porcia Porcie: 800 varenie: 50 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 4,70 g/16,40 g/85,53PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 800 PORCIÍmarhule – 800 g cukor – 600 g vlašské orechy – 200 kyselina glymonová – 3 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu marhuľového džemu s vlašskými orechmi. Ovocie opláchnite pod tečúcou vodou, prirodzene osušte a rozložte ich na kuchynskú utierku. Odstráňte semená.
Krok 2
Každú polovicu marhule nakrájajte na 2-3 ďalšie kúsky a vložte do hrnca. Pridajte cukor a pretrepte, kým nebude rovnomerne rozložený. Nechajte 1 hodinu, aby marhule pustili šťavu.
Krok 3
Vlašské orechy nasekáme nahrubo. Zohrejte panvicu bez oleja, pridajte orechy a za stáleho miešania ich vysušte do zlatista. Budete potrebovať asi 3-4 minúty.
Krok 4
Panvicu s marhuľami položte na sporák a zohrievajte na strednom ohni až do varu. Pokračujte vo varení na miernom ohni, za stáleho miešania a varenia asi 30 minút. Kyselinu citrónovú rozrieďte v lyžici vody a pridajte k marhuliam.
Krok 5
K marhuliam pridáme nasekané vlašské orechy a opäť privedieme k varu. Varte na miernom ohni za stáleho miešania dlhou drevenou vareškou ďalších 5-10 minút. Džem je pripravený.
Krok 6
Pripravte sterilizované poháre a viečka. Rozdeľte do nich džem a uzavrite viečkami. Otočte a nechajte úplne vychladnúť. Potom uložte obrobky na chladnom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kyselina citrónová v receptúre môže byť nahradená citrónovou šťavou. Budete potrebovať doslova 1 polievkovú lyžičku. lyžica na konzervovanie marhuľového džemu s vlašskými orechmi na dlhú zimu.
MIMOchodom
Marhuľový džem môžeme dodatočne dochutiť mandľovým likérom. Budete ho potrebovať trochu, doslova 50 ml. Ale dá neporovnateľnú chuť a vôňu.