Melónový a jablkový džem
K receptu
Melónový a jablkový džem pripravený podľa nášho receptu sa stane vaším obľúbeným dezertom. Voňavé, sladké a s čerstvou žemľou – proste zázrak! Varenie džemu je navyše jedným zo spôsobov, ako si uchovať vitamíny na dlhú zimu. Jablká sa dajú kúpiť v každom ročnom období, ale melóny majú krátku trvanlivosť. Nie každé južné ovocie je vhodné na zber. Vyberte si aromatické s mierne nedozretou dužinou. Privoňajte k šupke – mala by vydávať príjemnú vôňu melónu, nie trávy. Ťuknite naň – o zrelosti ovocia vám prezradí tupý zvuk. Čo sa týka jabĺk, mali by ste sa rozhodnúť pre sladkokyslé ovocie, pretože melón je už veľmi sladký. Jablková dužina by mala byť hustá, nie voľná. Analogicky s týmto receptom si môžete pripraviť džem napríklad zo zmesi jabĺk a tekvice. Nebojte sa experimentovať!
zložitosť: priemer Kalórie: 884,00 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 3 hodiny Použité: 2,70 g/1,95 g/215,47PrázdneINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 kg dužiny sladkého melóna 1,2 kg kyslých zelených jabĺk 700 g cukru 1–2 g kyseliny citrónovej Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jablká umyte kefou, nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semená. Jablká nešúpte a snažte sa vôbec nevykrojiť jadrovník (blany a šupka obsahujú veľa pektínu, ktorý potrebujeme).
Krok 2
Nalejte 100 ml vody do veľkého kastróla s hrubým dnom a tesniacou pokrievkou a pridajte jablká. Na miernom ohni priveďte do varu a prikryté za občasného miešania varte 30 minút.
Krok 3
Melón nakrájame na malé kúsky, pridáme k jablkám a ďalej varíme bez pokrievky, pričom miešame, kým sa jablká a melón nerozpustia.
Krok 4
Jablkovo-melónové pyré pomelieme v mixéri a pretrieme cez sitko, aby sme ho zbavili zvyšnej jablkovej šupky a blán.
Krok 5
Vráťte pyré do panvice, pridajte cukor a kyselinu citrónovú, premiešajte a umiestnite na stredný oheň. Za stáleho miešania vareškou s dlhou rúčkou priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Varte za častého miešania (použite špachtľu pozdĺž dna a umiestnite ju presne v pravom uhle) 2 hodiny. Pyré by malo stmavnúť a zhustnúť.
Krok 6
Hotový džem vložte do sterilizovaných pohárov, prikryte pergamenom, nechajte vychladnúť a potom zatvorte sterilizovanými viečkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Podľa tohto receptu si môžete pripraviť marhuľový džem.
UŽITOČNÉ RADY
Množstvo kyseliny citrónovej v tomto džeme závisí od kyslosti jabĺk.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 0,49 g (0,61 % denná hodnota) • tuky 0,30 g (0,33 %) • uhľohydráty 46,06 g (27,42 %) • kcal 180,50 (10,03 %) • sodík 15,41 mg (1,06 %) • cukor celkom 35,07 g 70,14 %) • EFA 0,07 g (0,35 %) • vláknina 0,41 g (1,37 %)