Moje rodinné recepty na cviklovú polievku, pri ktorej sa zíde celá rodina

Moje rodinné recepty na cviklovú polievku, pri ktorej sa zíde celá rodina

Moje rodinné recepty na cviklovú polievku, pri ktorej sa zíde celá rodina

Cviklová polievka… Polievka, ku ktorej som si vybudoval ťažký vzťah, o takých sa hovorí: od lásky k nenávisti je jeden krok. Možno to bolo, keď som sa prvýkrát stretol s týmto jedlom, kde sa začala moja vášeň pre varenie. Ale poďme pekne po poriadku. Koniec koncov, pestovateľ červenej repy má svoj vlastný príbeh, tak začnime s ním.

Moje rodinné recepty na cviklovú polievku, pri ktorej sa zíde celá rodina

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Keď cvikla bola len top
  • Moje zoznámenie sa s cviklovým mužom
  • Recept na cviklu
  • Cviklová polievka na kefíre s minerálnou vodou

Keď cvikla bola len top

V predrevolučných publikáciách sa repné vršky nazývali cvikla
V predrevolučných publikáciách sa repné vršky nazývali cvikla

Historici a kulinárski špecialisti argumentujú, čí je to vynález – varič cvikly. Nech je to akokoľvek, takmer všetky slovanské národy pripravujú niečo podobné. S repným kvasom alebo fermentovaným mliečnym nápojom – jogurt, kefír, srvátka, len kyslé mlieko s prídavkom repy. Zároveň je jasné, že história tejto polievky nesiaha do hlbokých storočí. Červenú repu vyvinuli európski chovatelia až v 17. storočí.

Budete prekvapení, ale cviklová polievka nie je len polievka. V našej predrevolučnej literatúre sa takto jednoducho nazývali repné vršky – jemné, krásne, listy a stonky cvikly so špecifickou príjemnou chuťou.

V mnohých kuchárskych knihách spred sto či dvesto rokov ste mohli naraziť na zaujímavý nápad. Tu, napríklad, ako v slávnom diele Eleny Molokhovetsovej „Darček pre mladé ženy v domácnosti“. „Ošúpte, umyte, jemne nakrájajte mladú cviklu a niekoľko najmenších repných koreňov,“ píše v recepte, ktorý sa nazýva „Polievka z mladej repy“. A v sekcii zásoby nájdeme jej rady „ako pripraviť cviklu na zimu“. Ako ste pochopili, hovoríme o vrcholoch.

Tým sa ale prekvapenia z minulosti nekončia. V ďalšej klasike našej gastronómie Jekaterine Avdeevovej v „Kuchárke ruskej skúsenej gazdinky“ nájdeme o cviklovej polievke toto: „Cviklu umyte, oškrabte, pridajte vodu a uvarte, aby sa poriadne rozvarila. Potom ju vyberieme z rúry, ošúpeme, nadrobno nakrájame a zalejeme vodou, v ktorej sa repa varila. Vložíme rozdrvenú dusenú repu, pridáme kvas, vložíme krajec chleba, necháme deň odstáť na teplom mieste a potom odložíme do chladu.“ Tu, ako ste pochopili, červená repa je variantom fermentovaného kvaseného nápoja. Ale polievky z nej sa už volali kapustnica a cviklový boršč. Takže slovo „cviklová polievka“ vo význame „studená polievka s cviklou“ sa k nám zrejme dostalo len relatívne nedávno. Napríklad v knihe Márie Zariny „Pri spoločnom stole“, vydanej v roku 1933, už nájdeme presne taký recept: „Cviklová polievka sa vyrába z kvasu s nasekanou repou, ktorá sa varila na kvas. Všetky ostatné produkty sú také, ako je uvedené v zeleninovej okroshke.“

Moje zoznámenie sa s cviklovým mužom

Toto zoznámenie bolo významné a pamätal som si ho na celý život do najmenších detailov. Horúci júl 1968, moja prvá návšteva Moskvy s mamou. Metro „Krasnye Vorota“ a košík aromatických jahôd odrody „Victoria“ zakúpené pri vchode – nechoďte na návštevu s prázdnymi rukami.

Prišli sme do rodiny vynikajúceho historika Alberta Zakharoviča Manfreda. Bol to náš krajan a moja matka pracovala v škole s jeho sestrou Leontinou Zakharovnou – učila nemčinu. Stretla sa s nami profesorova manželka Dora Semyonovna. Ťažko povedať, koľko mala vtedy rokov. Pre mňa, mladšiu školáčku, boli všetci dospelí nad 40 rokov rovnako úctyhodní. Dora Semjonovna bola vzdelaná žena, vedela päť jazykov a mala vynikajúci vkus. V tom čase žila sama, trpela hypertenziou a cukrovkou a starostlivo sledovala svoju stravu.

V deň nášho príchodu jej au pair pripravila studenú cviklovú polievku. Babička nevarila boršč ani cviklu, bola dobrá v kapustnici, ktorej hrúbku kontrolovali lyžicou stojacou na panvici a podávala ju s trhovou kyslou smotanou. Je ťažké vyjadriť svoje zdesenie zo studenej repnej vody, bielenej moskovskou tekutou kyslou smotanou a nakrájanými uhorkami. Prehltol som prvú lyžicu, vyskúšal druhú… no nedalo sa, odložil som ju a povedal: „Ďakujem, je to veľmi chutné, ale už nechcem.“

Prejde viac ako tucet rokov, keď sa mi zrazu v pamäti vynorí cviklová polievka a ja pochopím: Túto polievku chcem! Studené, sladké, ochutené buď tekutou kyslou smotanou alebo kefírom – páči sa mi to. Teraz si uvedomujem, že cviklová polievka Dory Semjonovny bola chutná, ale vtedy som ju nevedel oceniť: rodina ju nevarila. Ale detské návyky sú najsilnejšie. A teraz si sama varím cviklovú polievku – teplú aj studenú. Toto je naše letné jedlo, ktoré musíte mať, rovnako ako okroshka. Samozrejme, máme už aj svoje osvedčené recepty na cviklovú polievku, ktorú miluje celá rodina, dokonca aj najstarší vnuk. A zakaždým si spomeniem na svoje prvé zoznámenie s týmto úžasným jedlom.

Cvikla

Ak sa zajtra rozhodnete urobiť cviklovú polievku, potom je lepšie urobiť si vývar z cvikly dnes. Cvikla cez noc vychladne a ostáva už len všetko nasekať a okoreniť. Repa musí byť mladá, je lepšie brať najčerstvejšie zelené zo záhrady. Nasekanú zeleninu posypeme soľou a zľahka potrieme drevenou lyžicou, to isté robím, keď pripravujem okroshku. Cviklu, reďkovky a uhorky nastrúham na hrubšom strúhadle – podľa mňa to tak chutí lepšie. A ten chren je rozhodne dosť silný na to, aby vám brnkol jazyk.

Cvikla
Cvikla

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • stredná repa – 2 ks.
  • uhorky – 2 ks.
  • reďkovky – 1 zväzok
  • vajcia – 3 ks.
  • chren – 2 lyžičky.
  • citrón – 1/3 ks.
  • zelená cibuľa, kôpor, petržlen – každý malý zväzok
  • soľ podľa chuti
  • kyslá smotana na podávanie
  1. Cviklu umyte kefou a ošúpte. Naplňte 1,5 litrom studenej vody. Vytlačte šťavu z citróna a pridajte k repe, kým nebude mäkká, asi 40 minút. Ochlaďte vo vývare. Vývar nevylievajte!
  2. Zeleninu umyte, osušte a nakrájajte. Nasekanú zeleninu vložte do nádoby, v ktorej budete pripravovať cviklovú polievku, a trochu osoľte. Drevenou vareškou bylinky zľahka pomelieme so soľou – tým sa uvoľní aróma.
  3. Vajcia uvaríme natvrdo a vychladíme, nakrájame na kocky.
  4. Uhorky a reďkovky umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  5. Cviklu vyberieme z vývaru a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  6. Do nádoby na zeleninu pridajte nastrúhanú repu, uhorky, reďkovky a nakrájané vajcia. Zalejeme vývarom z cvikly.
  7. Cviklovú polievku podľa chuti osolíme, pridáme chren. Ochutnajte – možno budete chcieť pridať cukor alebo citrónovú šťavu.

Poznámka pre hostiteľku

Chuť cvikly je možné upraviť podľa vlastného uváženia: niekto dáva varené zemiaky, varené mäso alebo varenú klobásu, namiesto chrenu môžete dať horčicu.

Mimochodom

Klasickú cviklovú polievku podávame s kyslou smotanou. Ale sú tu fanúšikovia cviklovej polievky s gréckym jogurtom a dokonca len smotanou.

Cviklová polievka na kefíre s minerálnou vodou

Nie menej ako cviklová polievka na báze vývaru máme radi studenú cviklovú polievku s kefírom a minerálkou. Hlavná vec v takejto polievke je, že je dobre vychladená, takže kefír a minerálnu vodu vložíme do chladničky vopred. Do hotovej polievky môžete pridať kocky ľadu.

Cviklová polievka na kefíre s minerálnou vodou
Cviklová polievka na kefíre s minerálnou vodou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • malá repa – 2 ks.
  • uhorky – 1 ks.
  • vajcia – 2 ks.
  • kefír – 500 ml
  • perlivá minerálna voda – 500 ml
  • kôpor – 1 malý zväzok
  • zelená cibuľa – 1 malý zväzok
  • citrón – 1/3 ks.
  • horčica – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1/2 lyžice. l.
  • ocot 9% – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – podľa chuti
  1. Cviklu umyte kefou pod tečúcou vodou, vložte do hrnca a podlejte studenou vodou, pridajte ocot. Varte repu do mäkka, asi 40 minút. Dajte do chladničky.
  2. Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme a ošúpeme. Nakrájajte na štvrtiny.
  3. Vychladnutú cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  4. Uhorku umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  5. 5. Kôpor a zelenú cibuľku umyte, nasekajte nadrobno a vložte do nádoby, v ktorej budete pripravovať cviklovú polievku s kefírom a minerálkou. Zeleninu posypte soľou a utrite drevenou lyžicou. Pridajte nakrájanú uhorku.
  6. Nalejte kefír, premiešajte a postupne prilievajte minerálnu vodu. Miešajte.
  7. Vytlačte šťavu z citróna. Do cviklovej polievky pridáme cukor, citrónovú šťavu a horčicu. Ochutnajte a upravte chuť podľa seba. Na tanier položte nakrájané vajcia.
  8. Cviklovú polievku dáme na 1 hodinu do chladničky a potom podávame.

Mimochodom

Výrobky na studené polievky sa pred krájaním ochladia. Ak sa vám zdá, že nie sú dostatočne vychladené, pridajte na tanier kocku ľadu.

Poznámka pre hostiteľku

Rez hrá veľkú úlohu, chuť polievky do značnej miery závisí od neho: čím je tenší a jemnejší, tým je jemnejšia. Preto je najlepšie nastrúhať výrobky na hrubom strúhadle.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cviklaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik