Morušový džem na zimu
K receptu
Morušková marmeláda je nielen chutnou, ale aj veľmi zdravou prípravou na zimu. „Kráľovské bobule“, ako sa morušky niekedy nazývajú, má obrovské množstvo liečivých vlastností. Obsahuje silnú dávku vitamínu C a vitamínu A a je prírodným antioxidantom. Moruška je navyše povestná vysokým obsahom železa. Toto žlto-oranžové bobule podobné malinám sa nazýva aj močiarna ambra. Sezóna morušky je veľmi krátka – doslova niekoľko týždňov v júli a auguste a jej zber nie je vôbec jednoduchý, pretože rastie v bažinatých oblastiach a každá rastlina dáva len jednu bobuľu. Preto nie sú morušky lacné. V recepte vám povieme, ako pripraviť džem z morušky, ktorý sa v zime stane skutočnou ochranou pred prechladnutím.
zložitosť: priemer Kalórie: 64,55 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 0,12 g/0,00 g/16,59DezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmoruška – 1 kg cukor – 1 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Morušky vložte do misy alebo veľkého hrnca a zasypte ich cukrom. Jemne pretrepte, aby sa cukor rovnomerne rozložil.
Krok 2
Umiestnite na strednú teplotu a priveďte do varu, pričom nádobou pravidelne potriasajte zo strany na stranu. Nie je potrebné miešať: bobule sa môžu potlačiť. Hneď ako džem zovrie, vypneme ho a necháme vychladnúť.
Krok 3
Džem priveďte do varu a potom ešte dvakrát ochlaďte. Džem dáme do pohárov a na vrch položíme kúsok gázy namočenej vo vodke – takto sa džem dlhšie nepokazí.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Morušový džem môžete dochutiť tyčinkou škorice, vetvičkou tymiánu alebo levandule.
UŽITOČNÉ RADY
Ak nemáte radi príliš sladké chute, džem môže byť vyrobený s menším množstvom cukru. V tomto prípade skladujte hotový džem v chladničke.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 0,45 g (0,56 % dennej hodnoty) • tuky 0,17 g (0,19 %) • sacharidy 57,91 g (34,47 %) • kcal 228,42 (12,69 %) • sodík 7,89 mg (0,54 %) • cukor celkom (54,45 g) 108,90 %) • EFA 0,00 g (0,00 %) • vláknina 1,00 g (3,33 %)