Nakladané strúčiky cesnaku
K receptu
Nakladané strúčiky cesnaku sú skvelým jednoduchým predjedlom na sviatočný stôl. Vďaka marináde sa stáva chuťovo jemnejšou, pričom si zachováva všetky svoje výhody. Prípravok možno pridať do šalátov a hlavných jedál, napríklad s mäsom alebo zeleninou. Ale oveľa chutnejšie je jesť len tak, s kúskom čierneho chleba, vareným bravčovým mäsom alebo sleďom. Na predjedlo budete potrebovať malý cesnak. Bude potrebné rozdeliť na klinčeky a olúpať. Na zber je lepšie použiť mladú zeleninu. Potom čistenie nebude ťažké. Ak chcete lepšie uchovať nádoby s cesnakom na zimu, bude potrebné ich sterilizovať v hrnci s vodou asi 10 minút a potom ich uzavrieť viečkami. Podľa našich tipov nebude príprava takéhoto občerstvenia náročná.
zložitosť: ľahko Kalórie: 88,35 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 40 min Použité: 3,39 g/0,34 g/18,52PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEstrúčiky cesnaku – 500 ks nového korenia – 6 bobkových listov – 2 ks čierne korenie – 6 ks.Na marinádupitná voda – 0,5 l hrubá soľ – 20 g stolový ocot 9% – 100 ml cukor – 25 g Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na výrobu nakladaných strúčikov cesnaku. Oddeľte hlavy cesnaku na strúčiky a ošúpte ich akýmkoľvek vhodným spôsobom.
Krok 2
Pripravte si poháre. Je vhodnejšie použiť malé nádoby, napríklad pol litra. Umyte ich sódou a osušte. Umiestnite na rošt do rúry. Zvýšte teplotu na 120 °C a nechajte ich tam aspoň 15 minút.
Krok 3
Do každej sterilizovanej nádoby vložte bobkový list, 3 čierne hrášky a nové korenie. Ak chcete, môžete pridať vetvičky byliniek, ako je tymián alebo rozmarín.
Krok 4
Pripravte si marinádu. Nalejte vodu do panvice a priveďte ju do varu. Pridajte soľ, cukor, ocot a premiešajte. Pridajte cesnak a pokračujte vo varení asi 2 minúty. Už nie! Rozdeľte cesnak s marinádou do pripravených pohárov.
Krok 5
Dno veľkého hrnca vysteľte kuchynskou utierkou a vložte do nej poháre s cesnakom a marinádou. Zakryte ich pokrievkou, ale nezrolujte ich. Naplňte poháre vodou, kým nedosiahne ramená. Varte asi 10 minút.
Krok 6
Presne po 10 minútach pomocou klieští vyberte poháre a uzavrite viečka. Otočte ich, zabaľte a nechajte cez noc úplne vychladnúť. Potom skladujte na chladnom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pridajte pár polievkových lyžíc soli do panvice s vodou, v ktorej budete sterilizovať poháre s nakladanými strúčikmi cesnaku. To vám umožní nebáť sa, že poháre s prípravkom prasknú.
MIMOchodom
Na prípravu nakladaného cesnaku bude potrebné olúpať strúčiky. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je umiestniť ich do hlbokej misky, zaliať studenou vodou a nechať 20-30 minút.