K receptu
Nakladané uhorky na zimu sú pre Rusov takmer posvätnou vecou. Napriek tomu, že teraz ich môžete kúpiť v obchodoch a na trhoch po celý rok, vaše vlastné domáce sú vždy chutnejšie, aromatickejšie, chrumkavejšie. A vôbec, uhorky sú jedným zo základných produktov ruskej kuchyne. Predjedlá, prvé jedlá, prílohy… Uhorky sa môžu hodiť všade! Sú tiež súčasťou našich najobľúbenejších šalátov – vinaigrette a Olivier šalát. Ak ste sa nikdy nepokúšali pripraviť uhorky na zimu, je čas sa to naučiť. Kúpte si tie správne – malé, pevné, ostnaté uhorky – a postupujte podľa našich receptov. Uvidíte: dopadne to skvele!
zložitosť: priemer Kalórie: 56,40 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 3,06 g/0,35 g/10,76PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍstredne veľké čerstvé uhorky – 7 kg strúčiky cesnaku – 400 gukrop (kvetenstvo) – 15 ks chrenových listov – 10 ks čerešňových listov – 10 ks listov čiernych ríbezlí – 10 ks sivá kamenná soľ – 600 g Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si uhorky na morenie na zimu. Umyte ich a osušte papierovou utierkou. Odrežte konce. Ošúpte strúčiky cesnaku. Kôpor, chrenové listy, čerešne a ríbezle umyjeme a osušíme.
Krok 2
Do čistého vedra vložte pripravené kôprové dáždniky a polovicu listov chrenu, čerešňových a ríbezľových listov a strúčikov cesnaku. Navrch rozložte všetky uhorky.
Krok 3
Uhorky naplňte až po vrch studenou pitnou vodou a pridajte soľ. Navrch rozsypte zvyšné chrenové listy. Vedro zakryte vekom a nechajte 1-2 dni pri izbovej teplote. Farba uhoriek by sa mala zmeniť.
Krok 4
Poháre akýmkoľvek spôsobom sterilizujte a nechajte vyschnúť. Umiestnite do nich uhorky a cesnak (nepotrebujeme zeleninu). Nalejte soľanku z vedra do veľkého hrnca cez niekoľko vrstiev gázy.
Krok 5
Umiestnite panvicu s nálevom na uhorky na vysoký oheň a priveďte do varu. Nalejte do pohárov s uhorkami. Nechajte 3 minúty, potom znova sceďte do jednej panvice.
Krok 6
Položte soľanku na oheň a priveďte do varu. Nalejte do pohárov s uhorkami a zrolujte viečka. Prevráťte na dvojité utierky a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Do pohárov s nakladanými uhorkami môžete pridať aj hobľovaný, olúpaný koreň chrenu, ako aj dubové listy. To priaznivo ovplyvní nielen chuť a silu plodov, ale prispeje aj k ich lepšiemu skladovaniu.
MIMOchodom
Ak sa soľanka na uhorky vo vedre za dva alebo tri dni príliš zakalí, je lepšie pripraviť novú (v pomere 1 liter vody a 1 polievková lyžica soli). Nalejte ju na uhorky v pohároch a potom uvarte podľa receptu.