Nealkoholické mojito: 5 domácich receptov

Nealkoholické mojito: 5 domácich receptov

Nealkoholické mojito: 5 domácich receptov

Najosviežujúcejším letným nápojom je nealkoholické Mojito. Kombinácia limetky, mäty a sladkej sódy premení každý deň na párty. V letných horúčavách je tento kokteil obzvlášť povzbudzujúci. A vďaka veľkému množstvu ľadu sa sladkosť nápoja prakticky necíti.

Klasické nealkoholické mojitoNealkoholické malinové mojitoMojito s citrónom a limetkou nealkoKlasické nealkoholické mojitoNealkoholické malinové mojito

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Romantika „Mojito“
  • Ako variť
  • Odrody
  • Jahodové Mojito nealko
  • Nealkoholické Mojito: rýchle a chutné
  • Nealkoholické „Mojito“ s malinami
  • Nealkoholické „Mojito“ s citrónom a limetkou
  • Klasické nealkoholické „Mojito“

Romantika „Mojito“

Keď už hovoríme o koreňoch nealkoholického „Mojito“, nemožno nehovoriť o jeho najbližšom príbuznom – alkoholickom „Mojito“. Tento už legendárny kokteil je obklopený mýtmi a romantickými príbehmi. Hovorí sa, že to všetko začalo pirátmi, ktorí prišli s nápadom naplniť rum limetkou a mätou. Tento vynález sa ukázal ako veľmi užitočný: po prvé, limetka a mäta trochu zlepšili chuť zlého alkoholu a po druhé, nápoj mal liečivé vlastnosti a pomohol námorníkom bojovať proti skorbutu a iným ochoreniam. Samozrejme, už nie je možné zistiť, kto presne prišiel s nápadom naliať rum do limetky a mäty. Legendárny nápad sa ale pripisuje legendárnej postave – Sirovi Francisovi Drakeovi. Verí sa, že tento anglický kapitán a nemilosrdný pirát zo 16. storočia sa stal predchodcom súčasného „Mojito“.

V 19. storočí skúšali pridávať sódu do rumu s mätou a limetkou. Výsledok sa všetkým páčil. No a úplne nealkoholický kokteil sa objavil v 20. rokoch 20. storočia. V tom čase v Spojených štátoch platila prohibícia a obyvatelia krajiny museli piť Mojito bez rumu.

Ako variť

Recept na lahodné nealkoholické Mojito je celkom jednoduchý: limetka, mäta, cukor, ľad a sóda. Hlavná vec je zachovať proporcie. Pre klasický kokteil sú prísne – 1:3. To znamená, že 1 diel – mäta, limetková šťava a cukor, 1 diel – ľad, 1 diel – sóda. A presne v tomto poradí. Sme si však istí, že najdôležitejšia je inšpirácia a chuť experimentovať! Barmani odporúčajú pridávať do nápoja radšej trstinový cukor ako bežný cukor. A vyznávači správnej výživy radšej nahradia cukor napríklad topinamburovým sirupom alebo medom.

Odrody

Experimenty s nealkoholickým Mojito sa robia po celom svete. Existuje takmer tisíc druhov tohto longdrinku! Okrem klasického je tu “Mojito” s jahodami, malinami, jablkovou šťavou, marakujou, melónom, ananásom, lesným ovocím a dokonca aj uhorkou! Podľa vašich preferencií môžete do kokteilu pridať buď sladkú sódu alebo čistú minerálnu vodu. Jediné obmedzenie: minerálna voda by nemala byť slaná! Ako ste pripravení vzdialiť sa od klasiky?

Jahodové Mojito nealko

Jahodové Mojito! Slovo pre dospelých. A deti milujú napodobňovať svojich starších! Pripravte im detskú verziu kokteilu pre dospelých – nech sa na vlastnej párty budú cítiť dôležito a dôležito. Pre rodičov pridajte do rovnakého koktailu trochu zlatého rumu a pridajte veľa ľadu. Na jahodové Mojito pripravte ľad z balenej vody.

Jahodové Mojito nealko
Jahodové Mojito nealko

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • sóda alebo perlivá minerálna voda 600 ml
  • jahodový sirup 200 ml
  • pomarančový džús, najlepšie čerstvo vylisovaný 200 ml
  • jahodový 2 poháre
  • vápno 1 kus
  • mäta 1 malý zväzok
  • ľad voliteľné
  1. Limetku nakrájame na tenké plátky.
  2. Do každého pohára na Mojito vložíme na dno niekoľko lístkov mäty, 3 jahody, 1-2 kolieska limetky a zalejeme 50 ml jahodového sirupu. Všetko rozdrvíme drvičom alebo tyčovým tĺčikom.
  3. Do výslednej zmesi pridajte ľad a 50 ml pomarančovej šťavy, premiešajte a nalejte 150 ml sódy alebo minerálnej vody. Ozdobte plátkom jahody a lístkami mäty. Jahodové Mojito podávajte s koktejlovými slamkami.

Poznámka pre hostiteľku
Jahodový sirup si veľmi ľahko pripravíte sami. Svoju úlohu môže zohrať aj precedený jahodový džem (budete ho potrebovať o niečo menej – 150 ml). A ak nie je žiadny džem, posypte jahody cukrom v pomere 1: 1, rozdrvte drvičom a nechajte niekoľko hodín: počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte. Potom výslednú hmotu preceďte cez niekoľko vrstiev gázy. Len ho nevyžmýkajte – je lepšie zviazať rohy gázy a zavesiť vrecko na misku: nechajte sirup za pár hodín vytiecť.

„Mojito“ nealko

Pre milovníkov Mojita, rýchly recept na prípravu vášho obľúbeného nápoja. Nealkoholické Mojito je výborný osviežujúci nápoj!


„Mojito“ nealko

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • čerstvá mäta 10 g
  • vápno 1/2 ks.
  • citrónová sóda 150 g
  • ľad 8 kusov
  1. Nakrájajte limetku a vložte do nádoby. Pridáme trstinový cukor a mätu. Rozdrvte obsah nádoby.
  2. Pridajte drvený ľad a zmes pretrepte šejkrom.
  3. Preneste do pohára. Pridajte citrónovú sódu. Ozdobte limetkou a lístkom mäty.

Nealkoholické „Mojito“ s malinami

Leto je čas na experimentovanie. A objavovanie nových chutí známeho nápoja je príjemné dvojnásobne. Nealkoholické “Mojito” s malinami poteší deti aj dospelých. Navyše príprava nie je vôbec náročná! Pomery sa líšia podľa vašej chuti: ak máte radi sladší nápoj, môžete pridať pár lyžíc cukru. Ak použijete mrazené maliny, môžete znížiť množstvo ľadu.

Nealkoholické
Nealkoholické „Mojito“ s malinami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • perlivá minerálna voda – 700 ml
  • sýtená limonáda – 200 ml
  • maliny (čerstvé alebo mrazené) – 200 g
  • ľad – 200 g
  • malinový sirup – 100 ml
  • vápno – 1 ks. + 0,5 ks. na podanie
  • mäta – 80 g
  • trstinový cukor – voliteľné
  1. Opláchnite mätu a čerstvé maliny v studenej tečúcej vode. Nechajte 4 vetvičky mäty celé na servírovanie. Zo zvyšku mäty odstráňte stonky a lístky nahrubo nasekajte. Limetku umyte, nakrájajte na 8 rovnakých častí
  2. Do nádoby mixéra vložte 3/4 malín, mätu, polovicu ľadu a 4 kolieska limetky. Nalejte 100 ml minerálnej vody. Ak chcete, môžete pridať trstinový cukor. Brúsiť.
  3. Do 4 pohárov nalejeme malinový sirup a pridáme kúsok limetky, rozdrvíme lyžičkou. Rozložte pyré. Pridajte zvyšný ľad (voliteľné). Nalejte limonádu, potom minerálku.
  4. Koktejl ozdobte vetvičkou mäty a celými malinami. Zvyšnú polovicu limetky nakrájame na 4 časti a ozdobíme nimi poháre.

Poznámka pre hostiteľku

Pre krásnu prezentáciu vezmite plátok limetky a potrite šťavou okraj pohára. Potom ponorte vrch pohára do kryštálového cukru. Kryštáliky cukru zostanú na okraji pohára.

Nealkoholické „Mojito“ s citrónom a limetkou

Nealkoholické Mojito s citrónom a limetkou je nápoj, ktorý sa hodí na každé ročné obdobie. Ale v letných horúčavách je to obzvlášť príjemné. Množstvo citrónu sa líši v závislosti od vášho želania. Môžete pridať len trochu, aby bola chuť kokteilu zaujímavejšia. Alebo môžete limetku úplne nahradiť citrónom.

Nealkoholické
Nealkoholické „Mojito“ s citrónom a limetkou

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • sýtená minerálna voda alebo limonáda – 350 ml
  • mäta (listy) – 10 ks.
  • citrón – 0,5 ks.
  • vápno – 0,5 ks.
  • trstinový cukor – 2 lyžice. l.
  • ľad – 5-8 kusov
  1. Polovice limetky a citrónu nakrájame na plátky. Na ozdobu si nechajte 2 plátky limetky a 2 plátky citróna a zvyšok pridajte do pohára.
  2. Pár lístkov mäty si necháme na ozdobu, zvyšok nasekáme nahrubo a dáme do pohára. Pridajte cukor. Nezabudnite použiť drvič na uvoľnenie šťavy z citrusov a mäty.
  3. Do pohára pridajte ľad a zvyšnú mätu, citrón a limetku. Naplňte sódou. Trochu premiešajte, vložte slamku. Nealkoholické “Mojito” s citrónom a limetkou je pripravené!

Poznámka pre hostiteľku

Na získanie drveného ľadu nemusíte mať drvič ľadu. Ľad stačí vložiť do igelitového vrecúška (vezmite si pevnejšie vrecko), prikryť utierkou a vyklepať drvičom alebo obyčajným kladivom.

Klasické nealkoholické „Mojito“

Azda najobľúbenejším letným kokteilom je klasické nealkoholické Mojito. Pripravuje sa podľa štandardov klasického Mojita s alkoholom, no namiesto rumu pridávajú sódu. Skúsení barmani radia pripravovať nápoj priamo v pohári. Vyberte si vysoký rovný pohár bez stopky.

Klasické nealkoholické „Mojito“
Klasické nealkoholické „Mojito“

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • sóda – 200 ml
  • mäta (listy) – 7-8 ks.
  • vápno – 1 ks.
  • trstinový cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • drvený ľad
  1. Limetku nakrájame na 4 časti. Jednu si necháme na ozdobu a z 3 častí vytlačíme šťavu.
  2. Vložte lístky mäty do pohára, zalejte limetkovou šťavou a pridajte trstinový cukor. Rozdrviť špeciálnym tĺčikom alebo lyžičkou.
  3. Pridajte drvený ľad, aby ste vyplnili asi 2/3 pohára. Nalejte sódu a jemne premiešajte slamkou.
  4. Koktejl ozdobte plátkom limetky.

Poznámka pre hostiteľku

Aby chuť nealkoholického Mojita zostala bohatá, pripravte si ten správny ľad. Za týmto účelom zmiešajte vodu, limetkovú šťavu a cukor, nalejte do foriem a zmrazte.

Mimochodom

Na klasické nealkoholické Mojito sa používajú iba lístky mäty. Stopky dodávajú kokteilu zbytočnú horkosť.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mojito #nealkoholické mojitoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik