Plátky marhuľového džemu s kôstkami
K receptu
Ak chcete zaujať svoju rodinu a priateľov krásnou a chutnou slnečnou pochúťkou, tak tento recept je určite pre vás. Voňavý, priehľadný marhuľový džem v plátkoch so semienkami je nielen chutný, ale aj taký krásny, že jeho fotografia je teraz na všetkých sociálnych sieťach. Verte mi, získa veľa lajkov! S týmto receptom nemusíte dlho stáť pri sporáku a neustále niečo miešať, princíp varenia je tu oveľa jednoduchší a výsledok vás určite nesklame. V zime s takýmto džemom budete mať na stole vždy kúsok teplého slnečného leta.
zložitosť: ľahko Kalórie: 324,20 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 5 hodín Použité: 0,99 g/0,11 g/79,09DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg marhúľ 800 g cukru 150 ml pitnej vody 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Marhule roztriedite (budete potrebovať len pevné, nie prezreté ovocie), opláchnite pod studenou vodou a osušte na papierovej utierke. Opatrne rozdeľte na dva plátky, odstráňte semená.
Krok 2
Odstráňte jadrá zo semien spôsobom, ktorý vám vyhovuje – pomocou luskáčika na orechy (ľudovo známeho ako luskáčik) alebo kladiva. Umyte jadrá, aby ste odstránili úlomky škrupín a osušte.
Krok 3
V hrnci s hrubým dnom na miernom ohni rozpustíme vo vode cukor, pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu. Sirup povarte 5 minút. Vo veľkej mise zmiešajte polovice marhúľ a jadierka, zalejte ich vriacim sirupom a nechajte 1 hodinu odstáť.
Krok 4
Sirup nalejte späť do panvice, priveďte do varu a vráťte do misy s marhuľami. Nechajte opäť hodinu vychladnúť. Akciu zopakujte ešte dvakrát, len naposledy nevychladzujte, ale horúci džem ihneď nalejte do sterilizovaných pohárov, priskrutkujte viečka a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Skladujte obrobok na chladnom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby ste zabezpečili, že váš marhuľový džem v plátkoch s kôstkami bude rovnomerne rozmiestnený v pohároch, najskôr pomocou štrbinovej lyžice poukladajte polovice marhúľ a jadierka a potom nalejte sirup na vrch.
MIMOchodom
Pre tento marhuľový džem s kôstkami možno časť cukru nahradiť akýmkoľvek lahodným medom. To by sa malo robiť podľa vzorca – 1 polievková lyžica. l. med sa rovná 2 polievkovým lyžičkám. l. Sahara.