K receptu
Príprava na boršč bude v zime veľmi dobrá. Kým je tu sezóna svetlej, šťavnatej repy, voňavých „skutočných“ paradajok, zrolujte kúsok leta v dózach: po pár mesiacoch si budete môcť pripraviť rovnako lahodný boršč ako so zeleninou zo záhradky. Pri príprave prípravku môžete pridať zeler, petržlen a paštrnák. Ak to chcete pikantnejšie, použite čili papričku a mleté čierne korenie. Je lepšie pripraviť niekoľko pohárov naraz a umiestniť ich na tmavé miesto – repa sa na svetle sfarbí.
zložitosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 1 h 10 minPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ3 kg repy 1 kg cibule 1 kg mrkvy 2 kg paradajok 100 g cukru 1/4 ČL. kyselina citrónová 150 ml stolový ocot 9% ocot 170 ml rastlinný olej zelenina – petržlen, kôpor, koriandr 3–4 bobkové listy Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu boršču pripravte sterilizované poháre a viečka.
Krok 2
Pripravte všetku zeleninu. Umyte a olúpte repu, mrkvu a cibuľu. Paradajky ošúpeme.
Krok 3
Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle, mrkvu nastrúhame alebo nakrájame na pásiky. Cibuľu nakrájajte na štvrť krúžky a potom na pásiky. Paradajky prerazte mixérom alebo prejdite cez mlynček na mäso.
Krok 4
Nalejte polovicu rastlinného oleja do hrnca, zohrejte ho a pridajte mrkvu a cibuľu. Duste do zlatista.
Krok 5
Kým sa cibuľa a mrkva restujú, pripravte si zeleninu – odstráňte stonky a jemne nakrájajte. Zeleninu pridávať nemusíte. V súčasnosti sa zelenina predáva na trhoch po celý rok. Ale, samozrejme, je lepšie použiť ten, ktorý rástol na letných záhonoch.
Krok 6
Do hrnca pridajte cviklu, paradajky, bylinky, cukor a kyselinu citrónovú. Nalejte zvyšný rastlinný olej.
Krok 7
Všetko spolu dusíme 40 minút, kým nebude cvikla hotová. Tesne predtým, ako bude pripravený, pridajte bobkový list.
Krok 8
Pridajte ocot a znova priveďte do varu.
Krok 9
Vložte boršč do sterilizovaných pohárov a zatvorte viečka. Zabaľte a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte na tmavom mieste.