Rýchle, lacné pyré: 10 letných receptov
Na otázku „čo jesť pri chudnutí“ možno odpovedať celkom jednoznačne: jedzte zeleninu. A je to obzvlášť pekné robiť to v lete! Okrem toho by sme radili nielen robiť šaláty zo zeleniny, piecť alebo variť, ale pripravovať z nej aj pyré. prečo je to tak? Poďme sa porozprávať!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo je pyré polievka
- Výhody pyré polievok pre telo
- Čo všetko môžete použiť na prípravu pyré polievok?
- Recepty
- Polievka z pyré so žihľavou
- Špenátová polievka
- Polievka z uhorkového pyré
- Hrachová a uhorková polievka
- Uhorkovo-zázvorová polievka
- Polievka z 3 druhov kapusty
- Krémová polievka s hruškami a zelerom
- Krémová polievka s cuketou
- Ľahké gazpacho s paradajkovým ľadom
- Jahodové gazpacho
Čo je pyré polievka
Najprv si urobme malú kulinársku výchovu. Takže pyré polievky sú husté prvé jedlá, ktorých zložky (zelenina, strukoviny, mäso, ryby, hydina, morské plody) boli uvarené a tak či onak premenené na hmotu homogénnej konzistencie. V tomto jedle, samozrejme, nie je nič mimoriadne nové: niečo podobné pripravovali už naše staré mamy a prababičky už pred mnohými rokmi. Iná vec je, že v tých časoch to mali gazdinky ťažšie, lebo suroviny do polievok sa museli ručne pretierať cez sitko. Našťastie máme po ruke taký geniálny vynález ľudstva, akým je mixér, ktorý premení jedlo v priebehu niekoľkých minút na pyré. Navyše hmota počas tejto doby nestihne vychladnúť, takže ak potrebujete horúcu polievku, máte ju hneď bez akéhokoľvek ohrievania.
Existuje ďalší typ krémovej polievky – krémová polievka: zloženie takejto misky by malo zahŕňať smotanu (anglicky krém znamená „krém“). Niekedy sa tento výraz používa na označenie obyčajnej pyré polievky, čo zrejme znamená krémová konzistencia pokrmu. Ale vy a ja sa budeme držať správnych definícií.
Výhody pyré polievok pre telo
Polievky z pyré sú ľahko stráviteľné, no zároveň dávajú pocit sýtosti na dlhú dobu
Zaujímavosťou je, že spočiatku sa pyré polievky pripravovali pre chorých, pre tých, ktorí sa zotavovali z ťažkej choroby, či pre vyčerpaných ľudí. Takéto jedlá sa považovali takmer za liek! Z toho môžeme usúdiť (a potvrdia to aj odborníci na výživu), že pyré sú ľahko stráviteľné aj oslabeným organizmom a dodávajú pocit sýtosti na dlhú dobu.
Okrem toho sa takéto jedlá zvyčajne pripravujú s množstvom zeleniny, čo je samo o sebe úžasné. Vláknina, ktorú obsahujú, zlepšuje činnosť gastrointestinálneho traktu, odstraňuje toxíny a prebytočnú vodu, a preto podporuje chudnutie. To druhé platí, samozrejme, ak pokrmy neobsahujú smotanu alebo iné kalorické jedlá.
Nakoniec, správne pripravené pyré sú veľmi chutné, čo prináša čistý gastronomický pôžitok, čo znamená, že zlepšuje náladu a dodáva pozitívny náboj na celý deň.
Čo všetko môžete použiť na prípravu pyré polievok?
Ako už bolo spomenuté vyššie, základom takýchto jedál je zelenina. Okrem toho musia byť varené: ak ich najskôr opečiete, hodnota pyré sa výrazne zníži. Navyše to nemá zmysel! Na prípravu kašovitých polievok je vhodná koreňová zelenina, mladá žihľava, špenát a šťavel, zelený hrášok, rôzne druhy kapusty, cuketa, tekvica atď. Ak sledujete cieľ schudnúť, vyberte si nízkokalorickú zeleninu (napríklad zemiaky je lepšie buď úplne vylúčiť zo zloženia, alebo pridať v minimálnom množstve).
Mäso, ryby a hydinu môžete samozrejme použiť ako prísadu do pyré, ale v tomto prípade sa doba varenia predĺži. Rovnako však aj obsah kalórií, ako aj stráviteľnosť. Preto hlasujeme za zeleninové pyré polievky zo zeleninových vývarov. Najmä pokiaľ ide o horúce leto, kedy chcete ľahkosť doslova vo všetkom. Mimochodom, z hľadiska varenia sú pyré polievky úžasne dobré: ich príprava sa pohybuje do pol hodiny.
Recepty
Polievka z pyré so žihľavou
Máj je ten správny čas na prípravu pyré polievky so žihľavou, pretože žihľava prináša najväčší úžitok na jar, keď sú mladé listy jednoducho plné vitamínov a minerálov. Potešte teda svojich blízkych výbornou a zdravou polievkou!
Polievka z pyré so žihľavou
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- mladé žihľavy – 2 veľké zväzky
- zeleninový vývar alebo voda – 800 ml
- zemiaky – 2 malé hľuzy
- tavený syr – 50 g
- mletá údená paprika – 1/2 lyžičky.
- vajcia Ø – 2 ks.
- zeleň podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
- Mladú májovú žihľavu dôkladne umyte a vložte do cedníka. Zalejeme vriacou vodou a necháme odtiecť. Zo žihľavy odstráňte prípadné hrubé stonky.
- Do panvice nalejte vývar alebo vodu a priveďte do varu. umyte, ošúpte a nakrájajte na malé plátky. Pridajte na panvicu. Varte na miernom ohni do mäkka, asi 15 minút. Pridáme nasekanú žihľavu.
- Varte 2 minúty, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Odstráňte panvicu z ohňa a polievku rozmixujte na pyré ponorným mixérom.
- Na sporák položíme polievku so žihľavovým pyré, pridáme syr a mletú údenú papriku. Polievku za stáleho miešania zohrievame, kým sa syr neroztopí. Nalejte do tanierov. Posypeme bylinkami. Môžeme doplniť vajíčkami na tvrdo.
Mimochodom
Chcete, aby bola vaša polievka sýtejšia? Pred pyré pridajte smotanu alebo kyslú smotanu.
Poznámka pre hostiteľku
Žihľavu na polievku treba zbierať mimo mesta, mimo priemyselných podnikov a rušných ciest.
Špenátová polievka
V tejto polievke je veľmi málo kalórií, ale jej chuť je veľmi bohatá. Fasters alebo vegáni môžu nahradiť bežnú kyslú smotanu bohato ochuteným rastlinným olejom alebo vegánskou kyslou smotanou, ako je domáce arašidové maslo.
Špenátová polievka
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- zeleninový vývar – 1 l
- špenát – 400 g
- cibuľa – 100 g
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- kyslá smotana – 100 g
- malý citrón – 1 ks.
- čerstvý tymián – 2-3 vetvičky
- cukor – 1 lyžička.
- soľ
- Odstráňte všetky hrubé stonky špenátu, umyte a nakrájajte listy. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Citrón umyte horúcou vodou s kefou a odstráňte kôru pomocou strúhadla. Z ovocia vytlačte šťavu.
- V hlbšej panvici rozohrejeme olej a zľahka opražíme cibuľu. Pridáme špenát, osolíme a prikryté varíme ďalšie 3 minúty.
- Priveďte vývar do varu. Špenát dáme do hrnca s vývarom, pridáme citrónovú šťavu a cukor. Varte na miernom ohni 5 minút. Pomelieme ponorným mixérom na pyré.
- Do polievky pridáme kyslú smotanu a zohrievame 2 minúty. Nalejeme do misiek a posypeme lístkami tymiánu a citrónovou kôrou. Môžete pridať polovicu natvrdo uvareného vajíčka.
Mimochodom
Zelení nemajú radi dlhodobé tepelné spracovanie, pretože strácajú farbu aj prospešné vlastnosti. A špenát ich má dostatok: je šampiónom v obsahu vitamínov A a C, vápnika a kyseliny listovej.
Poznámka pre hostiteľku
Nešetrite citrónovou kôrou a tymianom, pretože dodajú tejto krémovej polievke šmrnc.
Polievka z uhorkového pyré
Toto nie je len jedlo, ale skutočná gastronomická báseň! Túto polievku môžete pripravovať každý deň s obmenami ingrediencií. Chcete viac zelených? Pridajte rukolu, špenát alebo zelený šalát. Máte radšej pikantnejšie chute? V tomto prípade vám pomôže mleté čili alebo jalapeno.
Uhorkové gazpacho s údenou rybou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- uhorky – 800 g
- zmes petržlenu, kôpru a bazalky – 100 g
- cesnak – 2 strúčiky
- jablčný ocot – 3 lyžice. l.
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- soľ
- mleté čierne korenie
- Najprv pomocou škrabky na zeleninu odstráňte 8 tenkých pásikov uhoriek na ozdobu. Zvyšné uhorky, bylinky a cesnak nahrubo nasekajte a rozdrvte v mixéri do hladka. Nalejte olivový olej a ocot. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opäť premiešame. Vložte do chladničky na 30 minút.
- Polievku nalejeme do misiek a podávame. Polievku môžeme doplniť jemne nasolenou rybou a nasekanými bylinkami.
Mimochodom
V podstate táto polievka pripomína gazpacho s tým rozdielom, že naša verzia je pripravovaná z uhoriek, nie paradajok. Preto je dovolené podávať ho nielen v miskách, ale aj v pohároch.
Poznámka pre hostiteľku
Uhorkovú polievku je možné pripraviť s prírodným jogurtom. V tomto prípade jedlo získa príjemnú krémovú chuť.
Hrachová a uhorková polievka
Táto polievka sa môže podávať studená alebo horúca, čo sa bude hodiť, ak sa letné počasie náhle stane vážne rozmarným. Pokiaľ ide o sušienky, nemusíte ich pridávať, najmä ak nepotrebujete ďalšie kalórie
Polievka z uhoriek a mladého hrášku
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- uhorky – 300 g
- zeleninový vývar alebo voda – 1,2 l
- mladý zelený hrášok – 250 g
- zelená cibuľa – 50 g
- rímsky alebo šalát – 1 hlava
- hustý prírodný jogurt – 4 lyžice. l.
- olivový olej – 3 lyžice. l.
- Borodino chlebové krutóny – podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
- Priveďte vývar alebo vodu do varu. Nakrájajte zelenú cibuľu (časť si odložte na servírovanie). Na panvici rozohrejeme polovicu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a na miernom ohni za stáleho miešania opekáme 3 minúty.
- Uhorky ošúpeme a nasekáme a nakrájame na tenké plátky. Pridajte cibuľu do panvice a varte 2 minúty.
- Šalát rozdeľte na listy a natrhajte ho rukami. Do vriacej vody alebo vývaru vložte hrášok, uhorky, šalát, opraženú cibuľku. Pridajte zvyšný olivový olej, znížte teplotu, panvicu prikryte a polievku 5 minút dusíme.
- Polievku rozmixujte na pyré mixérom. Dochutíme soľou a korením a nalejeme na taniere. Pred podávaním pridajte jogurt, zelenú cibuľku alebo krutóny.
Mimochodom
Vyprážanie v tomto recepte je minimálne. A to nie je ani tak vyprážanie, ako ohrievanie na miernom ohni v oleji. Samozrejme, o nejakej kôre nemôže byť ani reči.
Poznámka pre hostiteľku
Na jeseň, v zime alebo na jar možno túto polievku pripraviť s mrazeným zeleným hráškom.
Uhorkovo-zázvorová polievka
Fanúšikov orientálnej kuchyne nepochybne poteší toto jedlo, ktoré obsahuje čerstvý zázvor. Osviežuje chuť a robí ju pikantnejšou. Ak chcete ešte živšie dojmy, pridajte trochu nasekanej čili papričky.
Studená uhorkovo-zázvorová polievka
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- uhorky – 1 kg
- čerstvý koreň zázvoru – 3 cm
- cesnak – 1 strúčik
- petržlen – 4 vetvičky
- bazalka – 4 vetvičky
- kokosové mlieko – 200 ml
- ľad – podľa chuti
- zelené tabasco na servírovanie – podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
- Zázvor a cesnak ošúpte, nasekajte nadrobno a vložte do misky mixéra. Uhorky nakrájajte na malé plátky a tiež vložte do mixéra. Petržlenovú vňať a bazalku nasekáme nadrobno (niekoľko lístkov bazalky si necháme na ozdobu). Pridajte do mixéra, soľ a korenie.
- Najskôr zapnite motor mixéra na nízky výkon alebo pulzujte zmes. Keď je zmes dostatočne hladká, pridajte kokosové mlieko a ľad. Spracujte do pyré. Pred podávaním pridajte Tabasco.
Mimochodom
Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu studenej pitnej vody.
Poznámka pre hostiteľku
Kokosové mlieko možno nahradiť iným rastlinným mliekom, bežným kravským mliekom, prírodným jogurtom alebo aj kefírom.
Polievka z 3 druhov kapusty
Akákoľvek kapusta je skladom vitamínov a mikroelementov. A ak hovoríme o jedle, ktoré obsahuje 3 druhy naraz, určite sa oplatí pripraviť. Kešu oriešky zohrávajú v recepte špeciálnu úlohu: tieto orechy nielen dodávajú polievke chuť, ale poskytujú aj hustú, krémovú textúru.
Krémová polievka z 3 druhov kapusty s kešu
Pre…