K receptu
Grécky šalát na špízoch v paprikových lodičkách je práve tým jedlom, ktoré upúta pozornosť aj tých najnáročnejších malých gurmánov a pomôže im zamilovať si zeleninu. Teda aspoň nám to tak pripadá. A žiadne nudné šalátové misy: prísady do gréckeho šalátu sú navlečené na malých špízoch (ako jednohubky) a podávané v lodičkách zo sladkej papriky! Postup je opísaný v nasledujúcom recepte, ktorý opäť dokazuje, že aj tradičné jedlo sa dá premyslieť a podať v originálnej, veľmi komplikovanej podobe.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 15 minŠalátVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEžltá paprika – 1 struk stredne veľká čerstvá uhorka – 1 ks feta – 50 g stredne veľká červená cibuľa – 1/2 ks cesnak – 1 strúčik extra panenský olivový olej – 2 polievkové lyžice. l citrónová šťava – 1/2 lyžice. l sušené oregano – 1/4 lyžičky vykôstkované olivy – 4 ks – podľa chuti Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na špízy na grécky šalát. Paprikový struk umyjeme, osušíme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Odstráňte semená a membrány. Nakrájajte na štvrtiny.
Krok 2
Čerstvú uhorku a cherry paradajky umyjeme a osušíme. Uhorku nakrájame na plátky. Cherry paradajky nakrájame na polovice. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Nasekajte veľmi jemne. Fetu nakrájame na kocky.
Krok 3
Pripravte dresing na grécky šalát. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, sušené oregano a soľ (podľa chuti). Zľahka prešľaháme vidličkou. Vmiešame cibuľu a cesnak.
Krok 4
Na drevené špajle navlečte ingrediencie gréckeho šalátu: uhorky, paradajky reznou stranou nahor, kocku feta a olivu. Roztierajte cibuľový a cesnakový dresing medzi štvrtky papriky, nechajte si trochu oleja.
Krok 5
Do každej štvrtiny papriky zapichneme pripravené špízy. Pokvapkáme zvyšným olejom. Špízy gréckeho šalátu položte na veľký tanier. Ihneď podávajte.
UŽITOČNÉ RADY
Možno, že použitie cibule a cesnaku na obliekanie vyvolá u niektorých otázku, pretože nie všetky deti sú pripravené jesť túto zeleninu. Ak je to tak, nahraďte ich jemne nasekaným kôprom a/alebo petržlenovou vňaťou.
MIMOchodom
Ak vyrábate veľa gréckych šalátových lodičiek, použite papriku v rôznych farbách: žltá, červená, oranžová alebo dokonca fialová, ak ich nájdete. Ale je lepšie nepoužívať zelenú: jej chuť je menej sladká a štipľavejšia.