Višňový džem s orechmi
K receptu
Višňový džem s orechmi má nielen úžasnú chuť, ale aj veľmi zaujímavú textúru. Vo všeobecnosti si ho zamilujete na prvý pokus a ste trvalo návykový! Tento džem by sa mal podávať samostatne na čaj, v krásnej priehľadnej váze, pretože tiež vyzerá veľmi pôsobivo. Ochutnávka sa tak zmení na skutočný obrad! Upozornenie: v tomto recepte odporúčame použiť lieskové orechy, ale dajú sa ľahko nahradiť dobrými, čerstvými vlašskými orechmi. Poradie a podstata prípravy sa tým nezmení, ale chuťové vnemy budú trochu iné, určite príjemné.
zložitosť: ťažké Kalórie: 278,01 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 2,32 g / 7,97 g / 49,57VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEveľké čerešne – 2 kg cukru – 1,7 kg škorice – 3–4 tyčinky badián – 2 „hviezdičky“ lúpané surové lieskové orechy – 500 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si čerešne na džem. Umyte bobule, osušte ich na papierovej utierke a odtrhnite stonky. Pomocou špeciálneho nástroja odstráňte semená.
Krok 2
Pripravené čerešne vložte do smaltovanej misky alebo širokej panvice. Pridáme cukor, pridáme škoricu a badián. Zakryte dvakrát preloženou gázou a nechajte 2-3 hodiny. Občas pretrepte, aby sa cukor rovnomerne rozložil.
Krok 3
Lieskové orechy rozložíme na plech v rovnomernej vrstve a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 160°C. Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte. Keď lieskové orechy zhnednú, položte ich na mierne navlhčenú kuchynskú utierku a zabaľte. Nechajte pôsobiť 5 minút.
Krok 4
Lieskové orechy dôkladne pretrite cez uterák, aby ste odstránili jadierka zo šupky. Premiestnite matice na dosku. Každé jadro lieskového orecha rozdelíme na polovice.
Krok 5
Nádobu s čerešňami umiestnite na strednú teplotu a priveďte do varu. Varte asi 10 minút, pričom penu pravidelne odstraňujte. Potom pomocou dierovanej lyžice preložíme ovocie do čistej misy (koreniny necháme v sirupe).
Krok 6
Čerešňový sirup nechajte v panvici alebo hrnci na ohni. Vložte do nej orechy a priveďte do varu. Dusíme na miernom ohni, kým sirup nezhustne (asi 20 minút). Višne vrátime do sirupu a varíme ďalších 5 minút. Horúci džem vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami.
UŽITOČNÉ RADY
Ak nemáte špeciálny nástroj na odstraňovanie kôstok z čerešní, použite sponku do vlasov. Práca s ním je veľmi jednoduchá! Špendlíkom prepichnite dužinu ovocia (zaobleným koncom), vypáčte semienko a opatrne ho vyberte.
MIMOchodom
Správne pripravený a hermeticky uzavretý čerešňový a orechový džem možno skladovať mimo chladničky – jednoducho na suchom a tmavom mieste, napríklad v špajzi.