Višňový džem v čokoláde
K receptu
Čerešňový džem v čokoláde nie je len prípravou na zimu, ale skutočne vynikajúcim dezertom, ktorý sa dá podávať na slávnostnom stole. Tento recept bol inšpirovaný myšlienkou klasickej Schwarzwaldskej torty, ktorú mnohí milujú. Mysleli sme si, že horká čokoláda sa môže dobre „pohrať“ s čerešňami v džeme, a nemýlili sme sa! Výsledkom je taká krása, ktorá jednoducho nepotrebuje rámovanie. Aj keď, samozrejme, elegantná krištáľová miska na džem a krištáľové rozety na podávanie v tomto prípade prídu veľmi vhod.
zložitosť: priemer Kalórie: 122,23 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 1 hodina Použité: 0,77 g/1,60 g/26,24DezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍČerešňa 750 gGranulovaný cukor 400 gVanilkový 2,5 gKakaový prášok 1 polievková lyžica.Horká čokoláda 70 gCitrónová šťava 30 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si čerešne na džem. Umyte bobule, osušte ich na papierovej utierke a odtrhnite stonky. Pomocou špeciálneho nástroja odstráňte semená.
Čerešňový džem v čokoláde (gastronom.ru)
Krok 2
Nalejte čerešne do smaltovanej misky alebo širokej panvice. Pridajte cukor. Prikryjeme dvakrát preloženou gázou a necháme asi 4 hodiny odstáť, aby ovocie pustilo dostatok šťavy.
Čerešňový džem v čokoláde (gastronom.ru)
Krok 3
Nádobu s cukrovými čerešňami umiestnite na strednú teplotu. Priveďte do varu a zbavte peny. Pridajte polovicu vanilkového lusku a kakaový prášok. Opäť priveďte do varu. Varte 20–30 minút na strednom ohni, pričom penu pravidelne odstraňujte.
Čerešňový džem v čokoláde (gastronom.ru)
Krok 4
Horkú čokoládu nasekajte nožom na malé kúsky. Džem stiahneme z ohňa, prilejeme citrónovú šťavu, pridáme čokoládu a za stáleho miešania necháme úplne rozpustiť.
Čerešňový džem v čokoláde (gastronom.ru)
Krok 5
Keď čerešňový džem úplne vychladne, vložte ho do suchých sterilizovaných pohárov, prikryte plastovými viečkami a uložte do chladničky.
Čerešňový džem v čokoláde (gastronom.ru)
UŽITOČNÉ RADY
Tento džem je možné pripraviť aj z mrazeného ovocia. Faktom je, že čerešne dobre znášajú nízke teploty: ich zamatová, vynikajúca sladkokyslá chuť sa len stáva intenzívnejšou.
MIMOchodom
Čerešňový džem v čokoláde je samozrejme úplne sebestačný. Ale môže mať aj praktické využitie. Skúste napríklad takýmto džemom namáčať piškótové vrstvy a jeho chuť bude absolútne neporovnateľná.