Zmrzlina bez cukru: ako si ju vyrobiť doma a ako nahradiť cukor

Zmrzlina bez cukru: ako si ju vyrobiť doma a ako nahradiť cukor

Zmrzlina bez cukru: ako si ju vyrobiť doma a ako nahradiť cukor

Chcete vedieť, ako si doma vyrobiť zmrzlinu bez cukru? Táto záležitosť nie je príliš zložitá, ale existujú jemnosti, ktoré stojí za zváženie. Aby sme si upevnili teóriu, vybrali sme 9 receptov na diétne zmrzliny, ktoré si môžete vyskúšať v praxi kedykoľvek.

Zmrzlina bez cukru: ako si ju vyrobiť doma a ako nahradiť cukor

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo robiť zmrzlinu bez cukru?
  • Zmrzlina bez cukru: dostupné možnosti
  • Otázka vkusu: ako nahradiť cukor
  • Recepty
  • Zmrzlina bez cukru s medom
  • Domáca zmrzlina bez mlieka a cukru
  • Smotanová zmrzlina bez cukru
  • Proteínová zmrzlina bez cukru
  • Zmrzlina bez cukru pre diabetikov
  • PP zmrzlina bez cukru
  • Čokoládová zmrzlina bez mlieka a cukru
  • Zmrzlinový pohár bez cukru
  • Nesladená uhorková zmrzlina bez cukru

Prečo robiť zmrzlinu bez cukru?

Dlho očakávané leto prišlo na svoje a predaj zmrzliny prudko vzrástol. Čo nie je vôbec prekvapujúce, pretože zmrzline, nanuku či ovocnému ľadu sa v horúčavách jednoducho nedá odolať! Je pravda, že niektorí sa stále musia „držať“: tí, ktorí schudnú, diabetici, ľudia s intoleranciou laktózy, ako aj horliví zástancovia správnej výživy. Ale musíte uznať, že je veľmi urážlivé odoprieť si túto obľúbenú pochúťku z detstva. A nemusíte, pretože existuje domáca zmrzlina bez cukru, ktorá vyhovuje rôznym potrebám.

Zmrzlina bez cukru: dostupné možnosti

Namiesto cukru môžete do domácej zmrzliny pridať med.
Namiesto cukru môžete do domácej zmrzliny pridať med.

Mimochodom, čo znamená „bez cukru“? Hovoríme o nesladenej zmrzline, zmrzline s náhradou cukru alebo napríklad zmrzline s medom? Odporúčame zvážiť všetky tieto možnosti a dokonca ísť trochu ďalej tým, že ponúkneme recepty na tento dezert bez mliečnych prísad. Teda brať do úvahy záujmy rôznych skupín obyvateľstva.

Ak sa napríklad bavíme o zástancoch správnej výživy, celkom im postačí zmrzlina s medom namiesto cukru a jogurtom namiesto smotany. Zatiaľ čo pre diabetikov sú recepty s náhradou cukru životne dôležité. Vegánov či ľudí s intoleranciou laktózy zaujme zmrzlina bez živočíšnych produktov. „Je možné to variť bez cukru a bez vajec a bez mlieka?“ – pýtajú sa tí, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov. Nuž, na túto otázku odpovieme kladne!

Otázka vkusu: ako nahradiť cukor

Najviditeľnejšou náhradou bieleho cukru v domácej zmrzline je med. A ak naň nie ste alergický alebo nemáte nič proti jeho vysokému obsahu kalórií, pokojne použite tento produkt.

Ak vám med z jedného alebo druhého dôvodu nevyhovuje, náhrady cukru prídu na záchranu: dezerty s nimi sú veľmi chutné.

Bobule, datle a banány môžu zmrzline bez cukru poskytnúť dostatočnú sladkosť. Posledné menované dodávajú pochúťke aj jemnú krémovú textúru, pripomínajúcu maslo.

Konečne môže byť zmrzlina úplne nesladená! Pravda, v tomto prípade nehovoríme skôr o dezerte, ale o predjedle. V každom prípade tento zázrak určite stojí za vyskúšanie.

No a teraz prejdime priamo k receptom na zmrzlinu bez cukru. Sľubujeme, že to bude zaujímavé, zdravé a určite aj chutné!

Recepty

Zmrzlina bez cukru s medom

Tento dezert je vyrobený z kokosového mlieka a nie z kravského mlieka, takže je skvelý pre vegánov a ľudí nalačno. V recepte je ako sladidlo použitý med, aj keď v zásade sa bez neho úplne zaobídete a pred podávaním pochúťku doplňte pyré z ovocia alebo bobúľ.

Zmrzlina bez cukru
Zmrzlina bez cukru

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • kokosové mlieko – 400 ml
  • med – 50 g
  • vanilkový extrakt – 1/2 lyžičky.
  1. Menšiu panvicu vysteľte pergamenom. Zalejeme kokosovým mliekom. Vložte do mrazničky na 2 hodiny.
  2. Keď kokosové mlieko stuhne, vyberte ho, nakrájajte na kúsky a vložte do nádoby mixéra. Dôkladne pomelieme.
  3. Roztopte med v mikrovlnnej rúre. Necháme vychladnúť, nalejeme do kokosovej hmoty spolu s vanilkovým extraktom a rozdrvíme mixérom.
  4. Rozdeľte zmrzlinu medzi misky na zmrzlinu. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Namiesto medu môžete ako sladidlo použiť topinamburový sirup, stéviu a umelé náhrady cukru ako erytritol.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete, aby bola zmrzlina chutnejšia, nahraďte kokosové mlieko kokosovým krémom. Podstata prípravy sa nezmení.

Domáca zmrzlina bez mlieka a cukru

V chuti tejto zmrzliny zreteľne počuť orientálne tóny, ktoré dodávajú datle a kokosové mlieko. Chcete ich posilniť? Do zmesi pridajte štipku mletého muškátového orieška alebo kardamónu.

Zmrzlina bez mlieka a cukru
Zmrzlina bez mlieka a cukru

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • ryžové mlieko (sójové, mandľové) – 200 ml
  • kokosové mlieko – 400 ml
  • kakaový prášok bez cukru – 80 g
  • sušené datle – 200 g
  • kukuričný škrob – 2 lyžičky.
  • morská soľ – na špičke noža
  1. Z datlí odstráňte kôstky. Dužinu dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, osolíme a dáme na mierny oheň. Priveďte do varu. Pridajte kakaový prášok a miešajte, kým sa nerozpustí.
  2. Kokosovo-datlovú zmes nalejeme do mixéra, rozmixujeme do hladka a vlejeme späť do panvice. Umiestnite na strednú teplotu.
  3. Škrob zmiešame s malým množstvom studeného ryžového (sójového, mandľového) mlieka a nalejeme do panvice spolu so zvyšným ryžovým mliekom, pričom celý čas miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania niekoľko minút, kým zmes nezhustne.
  4. Vychladíme a potom zmiešame s kokosovo-datlovou zmesou. Prerazte mixérom. Nalejte do nádoby a vložte do mrazničky na 7 hodín. Každú hodinu vyberieme a rozšľaháme ponorným mixérom.

Mimochodom

Namiesto kakaového prášku môžete použiť jemne mletú tmavú čokoládu obsahujúcu aspoň 70 % kakaových bôbov.

Poznámka pre hostiteľku

Ak sú v škrobovej zmesi nejaké hrudky, pretlačte cez jemné kovové sitko.

Smotanová zmrzlina bez cukru

Krémová zmrzlina je vhodná ako pre diabetikov, tak aj pre ľudí na keto diéte. Mimochodom, dezert je taký chutný, že ho určite budú chcieť vyskúšať aj „všežravci“. Preto je lepšie pripravovať zmrzlinu s ohľadom na pridanie!

Keto krémová zmrzlina
Keto krémová zmrzlina

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • smotana 33% – 500 ml
  • kakaový prášok – 50 g
  • sladidlo – 50 g
  • vanilkový extrakt – 1/2 lyžičky.
  1. Krém vložte do mrazničky aspoň na 30 minút vopred. Potom vyberte, vložte do vysokej misy a šľahajte pri maximálnej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  2. Do krému pridáme kakaový prášok, sladidlo, vanilkový extrakt a mixérom pri nízkej rýchlosti vymiešame do hladka.
  3. Vzniknutú hmotu preložíme do vysokej nádoby, zarovnáme, prikryjeme pokrievkou a dáme do mrazničky. Zmrazenie hmoty bude trvať 5-6 hodín. Každých 30 minút ho vyberte a znova prešľahajte.
  4. Zo zmrzliny vytvorte guľky a vložte do misiek. Môžete posypať nasekanými orechmi.

Mimochodom

Ako sladidlo možno použiť stéviu, erytritol, erytritol zmiešaný so stéviou, alulózou alebo xylitolom.

Poznámka pre hostiteľku

Ak plánujete skladovať keto krémovú zmrzlinu v mrazničke niekoľko dní, pridajte do zmesi pár polievkových lyžíc koňaku alebo vodky: silný alkohol zabraňuje vzniku ľadových kryštálov.

Proteínová zmrzlina bez cukru

Ak sa vážne venujete fitness alebo športu, ale nechcete sa vzdať dezertov, venujte pozornosť receptu na túto zmrzlinu. V zložení nie je cukor, ale je tu proteínový prášok, ktorý dezert premení na súčasť stravy, ktorá pomáha budovať svalovú hmotu.

Proteínová zmrzlina bez cukru
Proteínová zmrzlina bez cukru

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • smotana s obsahom tuku 33–35 % – 500 ml
  • proteínový prášok (športová výživa) – 70 g
  • náhrada cukru erytritol – 60 g
  • kakaový prášok – 30 g
  1. Studenú smotanu vyšľaháme do hustej hmoty s erytritolom, proteínom a kakaovým práškom.
  2. Preložte do plastovej nádoby a vložte do mrazničky na 4 hodiny. Zmrzlinu rozmixujte mixérom každých 30 minút.

Mimochodom

Namiesto kravskej smotany môžete použiť kokosový krém: bude to tiež veľmi chutné.

Poznámka pre hostiteľku

Ak použijete proteínový prášok s rôznymi príchuťami (jahoda, malina, citrón), tak do zmrzliny nemusíte pridávať kakao.

Zmrzlina bez cukru pre diabetikov

V súčasnosti existuje obrovské množstvo produktov pre ľudí s cukrovkou, ktoré robia život oveľa chutnejším. Ale so zmrzlinou je situácia oveľa horšia. Náš recept situáciu napraví.

Banánová jogurtová zmrzlina pre ľudí s cukrovkou
Banánová jogurtová zmrzlina pre ľudí s cukrovkou

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • veľké, veľmi zrelé banány – 2 ks.
  • limetky – 2 ks.
  • prírodný hustý jogurt – 125 g
  • arašidové maslo bez cukru – 30 g
  1. Limetky umyte kefou a osušte. Na jemnom strúhadle odstráňte kôru, limetky prekrojte na polovice a vytlačte šťavu.
  2. Banány ošúpeme, nakrájame na kúsky, vložíme do mixéra. Posypeme limetkovou šťavou, kôrou, jogurtom a arašidovým maslom. Punčujte, kým nezískate homogénnu konzistenciu.
  3. Zmes vložte do nádoby s vekom a vložte do mrazničky. Na 4 hodiny vyberte a každých 20 minút premiešajte mixérom. Zmrzlina bude hotová za 6 hodín.

Mimochodom

Ak nemôžete nájsť limetky, použite stredne veľký citrón alebo dokonca pomaranč: zmrzlina bude chutiť inak, nie menej príjemne.

Poznámka pre hostiteľku

Máte k dispozícii zmrzlinovač? Využite to. V tomto prípade stačí umiestniť hmotu dovnútra a „zabudnúť“ na ňu na čas uvedený v pokynoch.

PP zmrzlina bez cukru

Zmrzlina obsahuje iba 2 prísady a sú pomerne lacné. Vašou úlohou je skombinovať ich, preniesť hmotu do nádoby, vložiť ju do mrazničky a nechať ju tam 4 hodiny, pričom ju pravidelne meliete mixérom.

Banánová a jogurtová zmrzlina
Banánová a jogurtová zmrzlina

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • prírodný jogurt – 400 ml
  • zrelé banány – 2 ks.
  1. Banány ošúpeme a nakrájame na plátky. Vložte do nádoby a vložte do mrazničky na 2-3 hodiny. Potom vyberte a rozdrvte mixérom.
  2. Pridajte jogurt. Znovu rozdrvte mixérom a potom nalejte do plastovej nádoby.
  3. Vložte do mrazničky na 3 hodiny. Každých 30 minút vyberte a rozmixujte mixérom, aby ste zabránili tvorbe veľkých ľadových kryštálov. Potom nechajte ďalšiu hodinu.

Mimochodom

Pred podávaním nalejte zmrzlinu do misiek pomocou špeciálnej lyžice. Môžete ozdobiť bobuľami, orechmi, strúhanou čokoládou.

Poznámka pre hostiteľku

Milovníci sladkého, ktorí sa neboja o svoju postavu, si môžu do zmrzliny pridať trochu medu alebo práškového cukru.

Čokoládová zmrzlina bez mlieka a cukru

Z tejto zmrzliny budú mať radosť dospelí aj deti, napriek tomu, že v nej nie je ani kvapka cukru. Zároveň je dezert veľmi krásny (rovnako ako najbežnejší nanuk!) a veľmi chutný.

Čokoládová zmrzlina bez mlieka a cukru
Čokoládová zmrzlina bez mlieka a cukru

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • malé banány – 4 ks.
  • horká čokoláda – 150 g
  • lúpané orechy – 70 g
  1. Nasekajte orechy. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Banány ošúpeme, prekrojíme…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik