Ako správne uvariť ryžu, aby bola drobivá

Ako správne uvariť ryžu, aby bola drobivá

Ako správne uvariť ryžu, aby bola drobivá

Ako správne uvariť ryžu, aby bola drobivá, „zrno na zrno“? Aj keď všetko uvaríte presne podľa návodu na obale s cereáliou, nie vždy ryža takto dopadne. A to je celkom pochopiteľné – ryža rastie v prírode v rôznych odrodách a má rôzne účely. Rizoto si môžete pripraviť z ryže – to bude určitý druh ryže, alebo sushi – a táto ryža má úplne iné vlastnosti. A na drobivú prílohu potrebujeme ryžu. Takže musíte začať s výberom.

Ako správne variť ryžu

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Výber ryže
  • Príprava ryže na varenie
  • Ako variť ryžu v hrnci
  • Princíp cestovín
  • Varenie ryže vo vreckách
  • Ako variť ryžu na panvici
  • Ako variť ryžu v pomalom hrnci
  • Varenie v mikrovlnnej rúre
  • Varenie ryže v parnom hrnci

Výber ryže

Prečo sa z jednej ryže stane drobivá príloha, kým z inej, nech sa akokoľvek snažíte, je lepkavá kaša? Je to jednoduché – existujú odrody s vysokým obsahom škrobu, a to sú najmä guľatozrnné, dobré mliečne kaše, paella, rizoto, sushi.

Ale dlhozrnné odrody majú menej škrobu, pri varení sa nelepia a práve tie si musíte kúpiť na prípravu nadýchanej ryže. Indica je hlavným druhom dlhozrnnej ryže a jej dva najznámejšie a najrozšírenejšie poddruhy (odrody) sú basmati a jazmín. Tieto odrody nemajú výraznú chuť, ale majú jemnú vôňu a pri správnom uvarení sa z nich stane ideálna drobivá príloha k mäsu, hydine, rybám a zelenine.

Nemusíte sa ponárať do odrôd ryže, ale stačí si kúpiť dusenú ryžu, po uvarení bude určite drobivá. Ale z hľadiska chuti to bude oveľa horšie ako obyčajná ryža.

Príprava ryže na varenie

Takže potrebujeme nadýchanú ryžu.

Varenie akejkoľvek obilniny začína tým, že je potrebné ju triediť. V súčasnosti dodávajú veľkí výrobcovia balenú, čistú, bezplatnú ryžu do maloobchodných predajní. Ak ste si tým istý, môžete tento bod preskočiť.

Ryžu však predávajú aj na trhoch. Toto je určite potrebné vyriešiť: najneočakávanejšie predmety, ktoré môžu naraziť. Mimochodom, umývanie tohto druhu ryže bude trvať dlhšie.

Na akejkoľvek ryži, okrem predvarenej, zostávajú častice škrobu na povrchu zŕn. Po uvarení sa zmení na vodu a ryža sa spojí do hrudky: nevznikne drobivá príloha. Riešenie sa navrhuje samo – ryžu treba pred varením poriadne prepláchnuť. Okrem toho ho musíte opláchnuť v studenej vode a urobiť to opatrne.

Ryžu nie je potrebné umývať pod tečúcou vodou v cedníku! Takto sa vyplaví aróma najmä pri dlhozrnných odrodách ryže. A ak je prúd vody silný, zrnká sa môžu poškodiť a ryža sa môže pri varení lepiť.

Ďalšia dôležitá poznámka – cereálie by ste nemali trieť rukami vo vode, pretože by sa tým zlomili zrnká ryže.

  1. Odmerajte potrebné množstvo ryže a nasypte do misky, 34-krát väčší objem ako vaša porcia cereálií.
  2. Naplňte ryžu studenou vodou z vodovodu – 23-krát viac ako cereálie a jemne premiešajte rukami. Vidíš, aká je zakalená voda? Tým sa vymyje škrob.
  3. Držte ryžu rukou, vypustite vodu a pridajte čerstvú vodu. Postup opakujte niekoľkokrát, kým nebude voda úplne čistá. V závislosti od čistoty ryže to môže byť 2 až 6 krát.

Teraz je ryža pripravená na varenie.

Ďalším trikom na chutnú a nadýchanú ryžu je po dôkladnom prepláchnutí pred varením namočiť ju do vody. Ideálna teplota vody 60 °Cdoba namáčania je približne 30 minút. Jednoducho vložte ryžu do misky a pridajte dvakrát toľko vody pri požadovanej teplote, ako je ryže. Prikryjeme pokrievkou, aby voda vydržala dlhšie horúca. Potom vodu scedíme a ryža je pripravená na varenie. Táto ryža sa uvarí rýchlejšie ako bez namáčania a na varenie bude potrebné asi o 25 % menej vody.

Ako variť ryžu v hrnci

Ryžu môžete variť v hrnci dvoma spôsobmi: scedením alebo odparovaním
Ryžu môžete variť v hrnci dvoma spôsobmi: scedením alebo odparovaním

Ryžu uvarte v hrnci – to sa robí najčastejšie. A existujú 2 spôsoby, ako zabezpečiť, aby sa ryža varená na panvici drobila, „zrno na zrno“.

Prvá metóda sa tiež nazýva „odtok“. Je to výhodné, pretože ryžu netreba presne merať. Pred varením cereálie opláchnite. Do veľkého hrnca nalejte vodu, 5-krát viac ako ryžu, a priveďte do varu, vodu osoľte. Hneď ako voda zovrie, pridáme ryžu, premiešame a privedieme do varu. Znížte teplotu na strednú úroveň a uvarte ryžu 78 minút do mäkka, aby si ryža vo vnútri stále zachovala svoju hustotu.

Uvarenú ryžu dáme do cedníka, necháme odtiecť vodu a preložíme do hrnca. Pokvapkáme rozpusteným maslom a pevne prikryjeme. Pod veko položte suchý, čistý uterák. Nechajte v pare 10 minút. Pred podávaním jemne premiešajte nadýchanú ryžu.

Druhá metóda vyžaduje opatrnejší prístup, nazýva sa metóda absorpcie vody alebo „odparovanie“. Hlavná vec je zachovať proporcie, aktívny čas varu a potom postupne znižovať stupeň varu.

Hlavná chyba sa robí, keď sa podľa návodu na obale ryža zaleje vodou v pomere 1:2. Umytú ryžu treba zaliať studenou vodou v pomere 1:1 alebo 1,5 prsta nad úroveň ryže.

Pri metóde odparovania, keď varíte nadýchanú ryžu v hrnci, musíte si vziať pohár ryže a zaliať ju pohárom studenej vody. Osolíme, panvicu prikryjeme a privedieme k prudkému varu. Potom okamžite znížte teplotu na minimum a varte 10 minút. Potom odstráňte z tepla, prikryte hrubým uterákom a nechajte 20 minút.

Princíp cestovín

Úprimne povedané, keď som to počul, bol som prekvapený. Áno, ukázalo sa, že existuje metóda s týmto názvom. Ale v skutočnosti ide o jednoduchý spôsob varenia „odkvapkávaním“. Cestoviny uvarte rovnakým spôsobom – vo veľkom množstve osolenej vody, kým sa neuvaria. Vo vnútri by malo byť husté (nie tvrdé) jadro. Potom vodu sceďte cez sitko, ryžu vráťte do panvice a prikrytú pokrievkou nechajte ryžu 10 minút odstáť – odpočívať.

Varenie ryže vo vreckách

Porciovaná ryža vo vreckách je úplne pripravená na varenie - je to pohodlné a praktické
Porciovaná ryža vo vreckách je úplne pripravená na varenie – je to pohodlné a praktické

Nie je nič jednoduchšie, ako si kúpiť ryžu na varenie vo vrecúškach. Pre nadýchanú ryžu by ste si mali kúpiť dlhozrnnú ryžu. Najdôležitejšou výhodou vrecovanej ryže je, že je úplne pripravená na varenie. Nie je potrebné triediť alebo preplachovať vo viacerých vodách, aby sa pri varení nezlepilo, to všetko už výrobcovia urobili. Vodu stačí prevariť a osoliť. Vezmite si hrniec, aby ste mohli naliať dostatok vody – porciované vrecká by mali počas varenia voľne plávať. A treba počítať s tým, že ryža vo vrecúškach pri varení zväčší svoj objem, napučí a zaberie celé vrecko. Na vrecúškach nie je potrebné robiť otvory, keďže sú vyrobené z bezpečného perforovaného plastu.

Ryžové vrecká by mali byť vložené do vriacej vody, osolené a privedené do varu. Znížte teplotu a varte na strednom ohni po dobu uvedenú na obale, v priemere 15 minút.

Keď je hotová, pomocou dierovanej lyžice alebo vidličky (vrecko má špeciálnu štrbinu) vyberte vrecko s varenou ryžou do cedníka a nechajte vodu odtiecť. Potom preneste na tanier a otvorte vrecko nožnicami alebo pozdĺž trhacej línie – ryža je úplne pripravená na jedenie.

Ako variť ryžu na panvici

Táto metóda je moja najobľúbenejšia. Ryža je nielen nadýchaná, ale aj oveľa chutnejšia ako varená obvyklým spôsobom v hrnci. Koniec koncov, je už vyprážaný, namočený v lahodnom oleji a určite aj drobivý.

  1. Ryža by sa mala dôkladne umyť a vysušiť a umiestniť do cedníka. Počkajte, kým nevytečie nielen voda, ale aj samotná ryža.
  2. Na panvici zohrejte akýkoľvek olej: rastlinný, rozpustený alebo maslo. Na 1 šálku obilnín, 1,5 lyžice. l. olejov Pridajte ryžu a zahrievajte ju za stáleho miešania, kým sa olej úplne nevstrebe do cereálií.
  3. Zalejeme horúcou vodou v pomere 1:1 a privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a varte, kým sa voda úplne neabsorbuje. Veko musí byť tesne uzavreté.
  4. Keď je ryža pripravená, odstráňte z tepla a nechajte ryžu 10 minút odležať na panvici. Až potom položte lahodnú drobivú ryžu na taniere.

Ako variť ryžu v pomalom hrnci

Ryžu môžete variť v multivarke výberom režimu „cereálie“ alebo „ryža“.
Ryžu môžete variť v multivarke výberom režimu „cereálie“ alebo „ryža“.

Takmer všetky multivarky majú funkciu „cereálie“ a niektoré majú špeciálny režim „ryže“. Pre tých, ktorí majú tento gadget a používajú multivark pomerne aktívne, je to veľmi výhodné. Ryžu stačí prepláchnuť, pridať vodu a nastaviť požadovaný režim. A predsa, nadýchaná ryža z multivarky bude chutnejšia, ak bude predsmažená – multivarky majú aj funkciu „vyprážania“.

Umytú ryžu je potrebné vysušiť a v multivarke zohriať zeleninu alebo ghee na funkcii „smažiť“. Miešaním vareškou zohrievajte ryžu, kým sa každé zrnko nevykúpe v oleji. Zalejeme horúcou vodou v pomere 1 šálka ryže na 1,5 šálky vody. Pridajte soľ podľa chuti, zatvorte veko multivarky a stlačte tlačidlo „ryža“ alebo „cereálie“.

Čas varenia dlhozrnnej nadýchanej ryže je 20 minút. Keď program signalizuje, že proces varenia je dokončený, nechajte multivarič zatvorený ďalších 10 minút. A môžete pridať svoju obľúbenú prílohu.

Varenie v mikrovlnnej rúre

Ryža varená v mikrovlnnej rúre sa nelíši od konvenčne varenej ryže.
Ryža varená v mikrovlnnej rúre sa nelíši od konvenčne varenej ryže.

Pre tých, ktorí radi používajú mikrovlnnú rúru nielen na ohrev, ale aj na prípravu jedál, bude toto zariadenie nevyhnutné, ak potrebujete rýchlo uvariť nadýchanú ryžu ako prílohu. Vzhľadom, chuťou a vôňou sa nebude líšiť od ryže varenej na panvici.

Aby sa ryža v pomalom hrnci drobila, je dôležité zachovať proporcie: na 1,5 šálky ryže 2,25 šálky vody. To je menej ako 1:2. Viac vody a ryža bude mokrá. Menej vody – ryža zostane suchá a nebude sa uvariť.

Nádoba na varenie by mala mať veľký objem, aby tekutina počas varu nepretiekla cez okraje.

Umytú ryžu vložte do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry, pridajte vodu a pridajte soľ. Okamžite môžete pridať kúsok masla.

Zapnite mikrovlnnú rúru na maximálny výkon a varte 5 minút. Potom prepnite na stredný výkon a pokračujte vo varení ďalších 15 minút. Hotovú ryžu necháme 5 minút postáť v mikrovlnke so zatvoreným vekom a potom premiešame vidličkou. Ak sa vám ryža zdá podľa chuti nedopečená, opäť ju prikryte pokrievkou a na 1 minútu zapnite maximálny výkon.

Varenie ryže v parnom hrnci

Varenie nadýchanej ryže v parnom hrnci je pomerne bežný spôsob, ako pre domácu kuchyňu, tak aj pre reštaurácie. A takmer vždy poskytuje vynikajúce výsledky. Ak máte bežný parný hrniec na zeleninu, varenie ryže v pare sa môže stať zvykom. Naparovačky môžu byť vybavené špeciálnou miskou na dusenie ryže, a ak taká miska nie je, nezáleží ani na tom – vyložte priehradku na dusenie jedla gázou zloženou v troch alebo štyroch vrstvách. Gáza musí byť navlhčená a dobre vyžmýkaná.

  1. Umytú ryžu položte v rovnomernej vrstve do parnej misky alebo na vlhkú gázu, navrch posypte štipkou soli.
  2. Do nádržky naparovača nalejte vodu na požadovanú úroveň podľa návodu. Zapnite časovač: nadýchaná ryža v parnom hrnci bude hotová za 25 minút.
  3. Hotovú ryžu vyberte z parného hrnca spolu s miskou alebo gázou. Prikryte vekom…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik