Akú kapustnicu a prečo ju variť v máji nám hovorí ľudový kalendár

Akú kapustnicu a prečo ju variť v máji nám hovorí ľudový kalendár

Akú kapustnicu a prečo ju variť v máji nám hovorí ľudový kalendár

Podľa ľudového kalendára je 16. máj výnimočný deň. Je to deň uctenia si pamiatky mučeníčky Mavry a jej manžela Timoteja. V Rusku sa jej „pripisovali“ rôzne zručnosti a úspechy. Všetky sú spojené s jarnými prácami a zberom prvej zelene.

Akú kapustnicu a prečo ju uvariť 16. mája nám hovorí ľudový kalendár

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Znamenia a predpovede relevantné pre 16. máj
  • 3 úžasné recepty na zelenú kapustnicu, ktorá poteší Mavru
  • Zelená kapustová polievka zo žihľavy a šťaveľu
  • Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou
  • Zelená kapustová polievka s kapustou a medvedím cesnakom

16. máj má veľa mien: Mavra Rasadnitsa, Mavra Drozd, Mavra Zelená kapustová polievka, Mavrushka, Ošetrovatelia kráv. Hlavnými tradíciami tohto dňa je sadenie sadeníc kapusty, príprava mliečnej kaše a polievky zo zelenej kapusty.

Začnime škôlkou. V tento deň sa sadenice kapusty preniesli na záhradný záhon. Aby sa zabezpečila úspešná úroda, na okraj každého záhona sa kládla žihľava vytrhaná s koreňmi a na ňu sa položil hlinený hrniec. Pre rast kapusty platí príslovie: „Nebuď dlhonohý, ale bruchý, nebuď prázdny, ale utiahnutý, nebuď červený, ale buď chutný, nebuď starý. , ale buď mladý, nebuď malý, ale buď veľký.“ Aby sa všadeprítomným kurčatám nedostávalo do sadeníc, bolo zakázané jesť chlieb na dvore a v záhrade.

Mavra Thrush tiež nie je náhodné meno. Je známe, že chuť mlieka ovplyvňuje sezónnosť. Na jar, keď je tráva mladá, šťavnatá a plná vitamínov, je mlieko najchutnejšie. Verilo sa, že v tento deň kravy prinášajú najhustejšie a najkvalitnejšie mlieko. „A pre gazdinú je to ľahké, ak je na stole mlieko,“ „Zelená tráva dáva viac mlieka“ a „Krava má mlieko na jazyku“ sú výroky populárne v Mavra Thrush. V tento deň sa kaša pripravovala so zvláštnym potešením a len s mliekom.

A nakoniec kapustnica Mavra Green. Ak ste tento rok ešte nerobili zelenú kapustnicu, je najvyšší čas si ju pripraviť. Mladá žihľava a iné buriny v spoločnosti so šťavelom – to je základ pre takéto voňavé sezónne jedlo. A opäť pomáhajú výroky – v tomto prípade o žihľave: „Keď sa rodí, je to horúce, ale je to dobré pre kapustovú polievku.“

Zaujímavosťou je, že dôležité bolo nielen pripravovať zelenú kapustnicu, ale aj zbierať žihľavu holými rukami. A šibať sa ním je zdraviu prospešné.

Znamenia a predpovede relevantné pre 16. máj

Ľudia hovoria, že ak sa temná línia v živote ťahá už dlho, 16. mája musíte vyzdobiť svoj dom brezovými vetvami prinesenými z lesa. V tento deň je skvelé nosiť žlté oblečenie.

Vo všeobecnosti je tento deň dobrý pre kreatívnych a kreatívnych ľudí. 16. mája ich možno navštívia nápady, ktoré pomôžu pri realizácii dlhodobých plánov.

  • Veľa rosy za úsvitu – pre pekné dni. Jeho absencia naznačuje blížiaci sa dážď.
  • Bohatá rosa – k bohatej úrode uhoriek.
  • Ak sa listy na jaseni neurovnali, ale dub už svoju zeleň predvádza, leto bude suché.
  • Ak je na vtáčej čerešni veľa farby, leto bude daždivé.
  • Pred Mavrou slávici spievali – jar bude priateľská, leto rýchle.
  • Ak husi a kačice v tento deň mávajú krídlami, určite zamávajú búrkou.

3 úžasné recepty na zelenú kapustnicu, ktorá poteší Mavru

Zelená kapustová polievka zo žihľavy a šťaveľu

Tento recept na zelenú kapustovú polievku zo žihľavy a šťaveľu má viac ako 75 rokov: prvýkrát bol publikovaný v sovietskej kuchárskej knihe vydanej v roku 1945. Zo zrejmých dôvodov nie je polievka nijako zvlášť nápaditá alebo zložito spracovaná, ale práve to ju robí dobrou. Napriek jednoduchým prísadám je kapustová polievka chutná, sýta a aromatická.

Polievka zo zelenej kapusty bude ešte chutnejšia, ak najprv zmiešate pyré z horúcich zemiakov s dobrou hustou kyslou smotanou, potom ju pridáte do už úplne pripravenej polievky a ihneď ju nalejete do tanierov.

Zelená kapustová polievka zo žihľavy a šťaveľu
Zelená kapustová polievka zo žihľavy a šťaveľu

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 3 stredné zemiaky
  • 4 vajcia
  • 150 g mladej žihľavy (časť žihľavy možno nahradiť žihľavou)
  • 2 cibule
  • 2 šťavnaté mrkvy
  • 23 korene petržlenu
  • 30 g ghee
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 3040 g šťavela
  • zrazené mlieko alebo kyslá smotana + ruská horčica na špičke servírovacieho noža
  • soľ
  1. Zemiaky ošúpeme a varíme, kým sa úplne neuvaria v mierne osolenej vode. Súčasne so zemiakmi uvaríme vajíčka natvrdo.
  2. Žihľavu dôkladne umyte a odstráňte hrubé stonky. Zvyšnú zeleninu vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Nechajte 2-3 minúty, sceďte v cedníku, prelejte ľadovou vodou a nasekajte nadrobno.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu a petržlen ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Na panvici rozohrejeme 15 g oleja a za stáleho miešania opečieme zeleninu a korienky do zlatista.
  4. V inej malej panvici rozohrejeme 20 g oleja. Žihľavu preložíme a na miernom ohni prikryté dusíme 3 minúty. Nalejte vývar do panvice a priveďte do varu.
  5. Roztlačte horúce zemiaky. Do vývaru vložíme udusenú žihľavu a opraženú zeleninu. Varte na miernom ohni 3 minúty. Natrhajte šťavel na stredné kúsky. Pridajte do vývaru so zeleninou spolu so zemiakmi. Pridajte trochu soli.
  6. Zelenú kapustovú polievku priveďte do varu a varte 1 minútu. na nízkej teplote. Nalejte do servírovacích misiek a do každej misky pridajte olúpané vajcia nakrájané na polovicu. Kapustovú polievku môžete podávať s jogurtom alebo kyslou smotanou zmiešanou s horčicou.

Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou

Na jar a v prvých letných dňoch, kým žihľava a žihľava nezačnú rásť a tvrdnúť, je čas uvariť „snitnú“ kapustnicu – tak sa kedysi volala zelená kapustnica. Namiesto trpaslíka a žihľavy môžete použiť iné divoké a záhradné rastliny: šťavel, špenát, quinoa, mladé výhonky papraďa. A, samozrejme, môžete ich variť aj v mäsovom vývare. V rýchlej verzii zelenej kapustovej polievky nezabudnite pridať uvarené vajíčko a vybielte ich kyslou smotanou.

Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou
Pôstna zelená kapustnica s kapustou a žihľavou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 200 g mladých listov žihľavy a žihľavy
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 šálka pohánky (použite brúsené sklo)
  • soľ
  1. Z borovice a žihľavy odstráňte stonky a hrubé žily. Listy oparíme vriacou vodou, vložíme do sitka, zľahka vytlačíme, nasekáme nadrobno a vložíme do hrnca.
  2. Cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Pridajte cibuľu na panvicu s bylinkami. Nalejte 4 taniere pitnej vody (vodu nalejte tak, aby nedosahovala k okrajom asi o 2,33 cm), použite tie, v ktorých budete polievku podávať. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 10 minút.
  3. Pohánku prepláchnite, kým voda nevytečie číra, vložte do sitka, pretrepte a pridajte cereálie do polievky. Pridajte soľ podľa chuti a varte, kým pohánka nie je pripravená, asi 20 minút. Posolíme a polievku podávame teplú.

Zelená kapustová polievka s kapustou a medvedím cesnakom

Ak nemáte mäsový vývar, nebojte sa, táto kapustová polievka je rovnako dobrá s banálnym zemiakovým vývarom. A pridajte viac zelene!

Zelená kapustová polievka s kapustou a medvedím cesnakom
Zelená kapustová polievka s kapustou a medvedím cesnakom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 150 g šťavela
  • 150 g žihľavy
  • 1 zväzok medvedieho cesnaku
  • 1 malá hlávka mladej kapusty
  • 4 stredné zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2.52,7 litra mäsového vývaru
  • 3 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 20 g masla
  • listy 45 vetvičiek petržlenu a kôpru
  • kyslá smotana na podávanie
  • soľ
  1. Šťaveľ, žihľavu (pripravte si ju vopred, ako v predchádzajúcom recepte) a medvedí cesnak nakrájajte na tenké pásiky. Zalejeme vriacou vodou a scedíme do sitka.
  2. Kapustu prekrojíme na polovicu, zbavíme stopky a nasekáme nadrobno. Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
  3. V hrnci s hrubým dnom zohrejte olej a opečte na ňom cibuľu dozlatista, 5 minút.
  4. Zalejeme teplým vývarom, pridáme zemiaky, varíme 15 minút. Pridajte trochu soli.
  5. Pridajte kapustu, varte 3 minúty, potom pripravenú zeleninu a varte ďalšie 23 min.
  6. Petržlenovú vňať a kôpor nasekáme nadrobno. Vajcia ošúpeme a prekrojíme na polovice. Nalejte polievku do misiek, do každej misky vložte polovicu vajíčka a zeleninu. Podávame horúce s kyslou smotanou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #máj #ľudové sviatky #ľudový kalendárSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik