Chutney z bielych ríbezlí
K receptu
Radím vám, aby ste si hneď teraz pripravili pár pohárov chutney z bielych ríbezlí a v zime prekvapte hostí podávaním ako dezert. Chuť červenej papriky odhaľuje výrazné kvetinové tóny a príjemné teplo sa postupne mení na korenistú dochuť.
zložitosť: ľahko Kalórie: 243,88 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina Použité: 0,60 g/0,22 g/58,42PrázdneOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg bielych ríbezlí 50 ml pomarančovej šťavy 50 ml citrónovej šťavy 500 g cukru 3 polievkové lyžice. l. ružové korenie kôra z 1 citróna Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sterilizované poháre a vysušte.
Krok 2
Roztrieďte ríbezle, odstráňte konáre a poškodené bobule. Umyte a sceďte v cedníku.
Krok 3
Polovicu ríbezlí (500 g) vložte do hrnca, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu a 200 ml vody.
Krok 4
Priveďte do varu, povarte 5 minút, potom sceďte do jemného sitka a sceďte.
Krok 5
Výslednú šťavu nalejte späť do panvice, pridajte cukor, miešajte, kým sa nerozpustí.
Krok 6
Pridajte zvyšné ríbezle a priveďte do varu a varte 4 minúty.
Krok 7
Pridajte červenú papriku a citrónovú kôru, premiešajte a odstráňte z tepla.
Krok 8
Chutney z bielych ríbezlí rozdelíme do pripravených pohárov a zatvoríme viečkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Chutney z bielych ríbezlí skladujeme na chladnom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Biele ríbezle sú menej kyslé a ako zálievka v podobe rôsolu či džemu veľmi nefungujú. To sa však dá napraviť, ak pridáte jas a pikantnosť pomocou korenia.