Cukrovka, ale chcete niečo sladké: Doktorka Pavlova vymenovala sladkosti, ktoré vám neublížia – majú najnižší glykemický index
Ak chcete niečo sladké, zjedzte to
Cukrovka nie je veta žiť úplne bez sladkostí. Ale musíte si starostlivo vybrať sladkosti s takouto chorobou. Endokrinológ o tom hovoril Oľga Pavlová na svojom odbornom blogu.
Lekár mi odporučil venovať pozornosť ovociu a bobule. Obsahujú veľa vlákniny, čo je nestráviteľný sacharid. Obsahujú tiež veľa vody, vitamínov, mikroelementov a cukru.
Ak chcete získať dobrú dávku vitamínov z bobúľ a ovocia, musíte jesť tie, ktoré majú najkratšiu cestu „zo záhrady na stôl“.
Pri cukrovke je mimoriadne dôležité percento obsahu fruktózy v ovocí. Nízky glykemický index (GI) pre maliny (25-40 jednotiek, v závislosti od odrody), čerešne (približne 22 jednotiek), čierne ríbezle (15 jednotiek), červené ríbezle (30 jednotiek).
Všetky druhy ovocia majú o niečo vyšší glykemický index, no sú medzi nimi aj potraviny povolené pri cukrovke. Napríklad zelené jablká majú GI 36, hrušky majú GI 30 a pomaranč má GI 35.
Musíte dodržiavať pravidlo: bobule a ovocie jedzte až po konzumácii vlákniny a bielkovín. Môžete si napríklad dať raňajky s vajíčkami a zeleninovým šalátom a potom zjesť celý pohár bobúľ alebo jablka.
Pavlova neodporúča jesť hrozno a zrelé banány ani pred, ani po jedle – majú veľmi vysoký glykemický index.
Odkaz: glykemický index v medicíne a dietetike je podmienený koeficient určuje rýchlosť, akou sa sacharidy z daného produktu spracovávajú v tele a zvyšujú hladinu cukru v krvi;
Informačný materiál nepredstavuje lekársku pomoc.
Už sme písali: Chorých postaví citrón na nohy, zdravým dá záruky na dlhú dobu, nehovoríme o prechladnutí – presné dávkovanie a harmonogram podávania.