Jahodový džem v pohári

Jahodový džem v pohári

Jahodový džem K receptu

Jahodový džem v pohári je nepostrádateľným „úlovkom“ pre každého skutočného letného obyvateľa: naši ľudia toto bobule úprimne milujú a ochotne ho pestujú na svojich pozemkoch. Čo je na nej dobré? Pretože je úžasne chutný čerstvý aj konzervovaný: na kompóty, zaváraniny a džemy z neho sa nikdy nepráši na policiach a jedia sa ako prvé! Mimochodom, prípravky v hustom sirupe sú ideálne na plnenie koláčov, najmä nadýchaných kvasnicových koláčov s „mriežkou“. A už len otvorenie pohára jahodového džemu v zime, vloženie pár lyžíc do podšálky alebo rozety a zjedenie zapitého dobrým čajom je samostatným, neporovnateľným pôžitkom. Rozhodli sme sa do tejto pochúťky pridať prírodné vanilkové semienka, ktoré harmonicky splývajú s bobuľami a zvýraznia ich jasnú chuť bez toho, aby ju prehlušili. Skúste to!

zložitosť: ľahko Porcie: 10 varenie: 30 min Pridať. čas: 6 hodínDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍcukor – 1 kg jahôd – 800 g pitnej vody – 150 ml vanilky – 1 struk Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte sirup na jahodový džem. Do hrnca nasypte cukor a zalejte vodou. Nádobu položte na oheň a za stáleho miešania priveďte do varu na vysokej teplote.

Krok 2

Vanilkový struk rozrežte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu a semienka vyškrabte priamo do panvice so sirupom na budúci džem. Varte na miernom ohni 10 minút.

Krok 3

Umyte a osušte jahody na džem a položte ich na papierovú utierku. Vyčistite, odstráňte stonky a vetvičky. Veľké bobule nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.

Krok 4

Pripravené jahody opatrne vložte do hrnca s vriacim sirupom. Opäť priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 3 minúty, pričom zbierajte penu. Necháme vychladnúť.

Krok 5

Jahodový džem dajte späť na oheň, priveďte do varu a varte 3 minúty. Necháme vychladnúť. Toto opakujte ešte 2-3 krát, kým sirup nezhustne.

Krok 6

Keď hotový džem vychladne, vložte ho do suchých sterilizovaných pohárov a prikryte plastovými viečkami (nemusíte ich zrolovať). Skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste.

UŽITOČNÉ RADY

Jahodový džem sa dá variť nielen s vanilkou, ale aj s iným korením, napríklad s prírodným kardamónom v krabičkách alebo badiánom.

MIMOchodom

Toto množstvo jahodového džemu vystačí na naplnenie dvoch 0,8 litrových pohárov. Mali by byť sterilizované akýmkoľvek známym spôsobom a dôkladne vysušené papierovými utierkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik