Klasický rassolnik s perličkovým jačmeňom

K receptu

Klasický rassolnik s perličkovým jačmeňom sa v Rusku varil už v 15. storočí. Pravda, vtedy sa tomu hovorilo „kalya“ a najčastejšie sa pripravovalo v rybom vývare s pridaním nálevu z nakladaných uhoriek. Mimochodom, vďaka tomu druhému sa polievka následne premenovala. Do nálevu sa pridávali lacné perličky, zemiaky, mrkva, cibuľa, repa, zeler a všelijaké bylinky. Výsledkom bola polievka s poriadne bohatou chuťou, ktorá, ako sa ukázalo, dokonale vrátila život tým, ktorí si deň predtým dovolili pohár navyše. Klasický nálev s jačmeňom odporúčame pripraviť na úplne iný účel – len tak pre zábavu!

zložitosť: priemer Kalórie: 269,01 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 22,52 g/9,48 g/23,36Varenieruská kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍperličkový jačmeň – 0,5 šálky jahňacie – 500 malých zŕn – 1 ks stredne veľká mrkva – 1 ks rastlinný olej – 4 polievkové lyžice. l bobkový list – 2-3 ks čierne korenie – 8 hrášok soľ – podľa chuti uhorky – 1 šálka nasekaného kôpru a petržlenu – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte zrná na klasický nálev. Krúpy umyte, vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme do mäkka 1,5 hodiny.

Krok 2

Teľacie mäso umyjeme a nakrájame na kúsky, ošúpeme cibuľu. Mäso vložíme do hrnca, zalejeme 2 litrami vody a privedieme do varu, pričom zbavíme peny. Pridajte cibuľu a varte 1 hodinu.

Krok 3

Zemiaky a mrkvu ošúpeme na nakladanie s jačmeňom. Zemiaky nakrájame na veľké plátky, kyslé uhorky na kocky, mrkvu nastrúhame.

Krok 4

Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej a smažte zemiaky do zlatista, 12-14 minút. Preložíme do misky.

Krok 5

Do tej istej panvice nalejte zvyšný olej, pridajte mrkvu a varte 5 minút. Pridajte uhorky a smažte ďalších 4-5 minút. Vyprážanie na nálev je pripravené.

Krok 6

Odstráňte cibuľu z vývaru. Krúpy scedíme. Do vriaceho vývaru vložte perličkový jačmeň a vyprážané zemiaky. Zalejeme nálevom z uhoriek a varíme 8 minút. Pridajte mrkvu s uhorkami, bobkový list a korenie. Pridajte soľ podľa chuti a varte 6-7 minút. Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte 10 minút odstáť. Pred podávaním môžeme na každý tanier pridať kyslú smotanu a bylinky s kyslou uhorkou.

UŽITOČNÉ RADY

Jačmeň na klasický nálev sa uvarí rýchlejšie, ak ho vopred namočíte na 1-2 hodiny do studenej vody (na 200 g cereálií vezmite asi 1 liter vody). Pred namáčaním nezabudnite cereálie opláchnuť.

MIMOchodom

Ak sa vám nepáči myšlienka vyprážať zemiaky na nálev s jačmeňom, pridajte ich surové (je lepšie zvoliť odrody s vysokým obsahom škrobu). Len ho nechajte poriadne prevrieť!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik