Marhuľový džem na zimu

Marhuľový džem na zimu

Marhuľový džem na zimu, Záhodník K receptu

Marhuľový džem na zimu je možné pripraviť podľa jednoduchého, klasického receptu – pridajte cukor k ovociu a varte jedným ťahom. Ale aj v tomto prípade je džem taký krásny, že ho nemožno nevyskúšať.

zložitosť: priemer Kalórie: 73,67 kcal/porcia Porcie: 60 varenie: 1 hodina 15 minút Pridať. čas: 12 h Použité: 0,15 g/0,02 g/18,12PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 60 PORCIÍ1 kg marhúľ 1 kg cukru 180 ml vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Ak chcete pripraviť marhuľový džem na zimu, vytriedte ovocie, odstráňte všetko, čo sa pokazilo, je príliš mäkké alebo príliš tvrdé. Vložte marhule do misky so studenou vodou a nechajte 5 minút pôsobiť. Potom opláchnite a vložte do cedníka. Marhule preložíme na uterák a necháme úplne vyschnúť.

Krok 2

Marhule prekrojíme na polovice a odstránime kôstky. Teraz odvážte ovocie a odmerajte požadované množstvo. Marhule dáme do zaváraninovej misy alebo širokého hrnca, zasypeme cukrom a necháme 12 hodín, kým marhule nepustia šťavu.

Krok 3

Nalejte vodu do marhúľ, premiešajte a umiestnite na stredné teplo. Jemne miešame drevenou vareškou, aby sa cukor rovnomerne zohrial a nepripálil.

Krok 4

Keď sa všetok cukor rozpustí, priveďte sirup do varu. Oheň mierne znížime – sirup by nemal príliš vrieť. Začnite odšťavovať, inak nezískate číry sirup.

Krok 5

Džem varíme na miernom ohni za občasného miešania 45-50 minút. Skontrolujte pripravenosť džemu: kvapnite kvapku sirupu na tanierik, nechajte 1 minútu pôsobiť a potom tanierik otočte rôznymi smermi. Ak je džem pripravený, kvapka sa nerozšíri.

Krok 6

Odstráňte džem z ohňa, prikryte uterákom alebo gázou a úplne vychladnúť. Vychladnutý džem preložíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme viečkami. Skladujte pri izbovej teplote.

UŽITOČNÉ RADY

Ak chcete pripraviť marhuľový džem na zimu, vyberte si širokú misku tak, aby ovocie a cukor nezaberali viac ako polovicu objemu. Naraz by ste nemali piecť viac ako 2 kg marhúľ, a to ani vo veľmi veľkej nádobe – takýto džem sa varí dlhšie a plody nemusia byť uvarené rovnomerne.

MIMOchodom

Marhuľový džem na zimu môže byť pokrytý kovovými aj plastovými viečkami. Ak používate plastové, umiestnite pod veko pergamenový kruh.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik