Nakladané baklažány na zimu
K receptu
Marinované baklažány chutia trochu ako huby. Preto, ak ste zrazu nikdy nevyšli do lesa na „tichú poľovačku“, pokojne si kúpte „modré“ a uvarte si ich podľa nášho receptu. Korenie, ktoré sa tu používa, je celkom tradičné, ktoré sa pravdepodobne nachádza v kuchyni každej gazdinky: nové korenie a čierne korenie, bobkový list, klinčeky, kôprové semienka. K baklažánom pridáme aj čili papričku: predjedlo bude pikantnejšie. Baklažány nakladané na zimu sa veľmi ľahko pripravujú, takže aj keď nemáte dlhoročné skúsenosti s konzervovaním, pokojne sa pustite do práce a nepochybujte o vynikajúcom výsledku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 396,88 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 45 min Použité: 4,52 g/18,33 g/53,21PrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmalé mladé baklažány – 1 kg pohánková cibuľa – 300 g cesnak – 4 strúčiky malá čili paprička – 1 ks bobkový list – 4 ks čierne korenie – 12 ks hrášok z nového korenia – 4 ks klinčeky – 4 ks semienka sušeného kôpru – 2 polievkové lyžice . l.soľ Na marinádu na 2 litre vody:soľ – 2 lyžice. l.cukor – 5-6 lyžice. l. rastlinný olej – 4 lyžice. l.jablčný ocot – 200 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte baklažány. Ovocie umyte a prekrojte pozdĺžne na polovicu. Potom nakrájajte na plátky. Dáme do misky a poriadne dochutíme soľou. Miešajte a nechajte 20 minút.
Krok 2
Poháre akýmkoľvek spôsobom sterilizujte. Potom osušte a rozdeľte všetky koreniny uvedené v recepte (bobkový list, zrnká korenia, klinčeky a kôprové semienka).
Krok 3
Na marinádu priveďte do varu vodu so soľou a cukrom vo veľkom hrnci. Nalejte rastlinný olej, jablčný ocot a varte 1 minútu na silnom ohni. Marinádu ochutnajte a v prípade potreby pridajte ešte trochu soli alebo cukru.
Krok 4
Baklažány opláchneme pod tečúcou vodou a vytlačíme. Preložíme do marinády a privedieme do varu. Varte 5 minút na strednom ohni. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska. Chilli papričku nakrájame na kolieska.
Krok 5
Do baklažánovej marinády pridajte cibuľu a papriku. Varte 1 minútu a odstráňte z tepla. Scedíme v cedníku a pozbierame marinádu. Cesnak ošúpeme. Každý klinček nakrájajte na tenké plátky. Vložte do pripravených pohárov.
Krok 6
Rozložte baklažány s cibuľou a paprikou do pohárov s korením a cesnakom. Marinádu priveďte do varu. Nalejte ju na zeleninu v pohároch. Zrolujte viečka a otočte ich na zložené utierky. Necháme úplne vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pred podávaním vyberte baklažány, marinované na zimu, z pohára na tanier a bohato posypte nasekanými bylinkami podľa chuti. Ideálne sú petržlen, kôpor a koriandr.
MIMOchodom
Baklažány varte niekoľko minút v marináde podľa pokynov v recepte, aby si zelenina zachovala svoj tvar a peknú pružnú štruktúru. To isté platí pre cibuľu a papriku: mali by zostať šťavnaté a chrumkavé.