Neprepadajte panike: Odborník na výživu Mikityuk s obľubou vysvetlil, či je možné jesť tmavé jablká
Stmavnutie nie je znakom poškodenia
Odborník na výživu Ľudmila Mikityuk povedal NEWS.ru, že stmavnutie ošúpaných jabĺk nie je znakom kazenia a takéto ovocie sa dá bezpečne konzumovať. Vysvetlila, že zmena farby je spôsobená reakciou železa v jablkách s kyslíkom.
„Hnedé jablká sú úplne bezpečné na jedenie. K hnednutiu dochádza v dôsledku reakcie železa prítomného v jablkách s kyslíkom v prostredí. To neznamená, že sa ovocie pokazilo,“ povedal Mykytyuk.
Výživová poradkyňa tiež zdôraznila, že jablká obsahujú nehémové, čiže rastlinné železo. Ide o dôležitý mikroelement, ktorý sa v tele len ťažko dopĺňa.
„Železo je jednou z najobtiažnejšie nahraditeľných mikroživín a jeho prítomnosť v jablkách robí z tohto ovocia cenný zdroj výživy,“ dodala.
Tmavé jablká tak podľa odborníčky zostávajú zdravé a možno ich bez obáv zaradiť do jedálnička.
Referencia: Ak hnedý odtieň jablka stále vyvoláva obavy alebo je v rozpore s estetickým vnímaním, existujú spôsoby, ktoré pomôžu oddialiť stmavnutie o niekoľko hodín. Ihneď po rozkrojení navlhčite povrch jablka cukrovým sirupom alebo posypte malým množstvom cukru.
Reakciu môže pomôcť spomaliť aj citrónová alebo ananásová šťava. Plody môžeme aj blanšírovať – zohrievať vo vriacej vode 4-5 minút. Tieto postupy pomôžu znížiť množstvo kyslíka vstupujúceho do zdravého ovocia alebo deaktivovať enzýmy, ktoré umožňujú jablkám stmavnúť.
Predtým sme písali, že úroda sa kazí, kým som neskúsil geniálny trik – húsenice nemali šancu na prežitie.