Päťminútový ríbezľový džem
K receptu
Päťminútový ríbezľový džem sa uvarí rýchlo, stačí päť minút, aby bol hotový. Ale je tu jedna dôležitá podmienka: bobule musia byť vytriedené, všetky pokazené a pokrčené musia byť odstránené. Či odstrániť stopku alebo nie, je vecou vkusu. Sušený kvet môžete orezať nožnicami. To nijak zvlášť neovplyvní kvalitu hotového džemu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 315,71 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 30 min Použité: 0,71 g/0,29 g/76,43VarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU500 g čiernych ríbezlí 500 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Poháre a viečka sterilizujte. Suché.
Krok 2
Roztrieďte bobule, umyte ich, vložte do cedníka a nechajte vodu odtiecť.
Krok 3
Vložte bobule do misky s päťminútovým džemom a zakryte cukrom. Jemne pretrepte, aby sa cukor rovnomerne rozložil. Aby bobule v džeme zostali čo najviac neporušené, v tejto fáze nie je potrebné miešať. Bobule pri zahriatí samé pustia šťavu.
Krok 4
Nádobu s ríbezľami položte na mierny oheň. Bobule sa zahrejú, pustia šťavu a cukor sa postupne rozpustí. Vytvorí sa veľa šťavy, v ktorej budú bobule plávať. To stačí na to, aby sa džem uvaril a nebol tekutý. Do džemu nie je potrebné pridávať vodu!
Krok 5
Džem privedieme do varu a zvýšime teplotu ohrevu. Varte presne 5 minút pri prudkom vare. Jemne premiešajte vareškou alebo lyžicou, pričom dbajte na to, aby sa džem neprilepil na dno. Odoberte všetku penu, ktorá sa vytvorí.
Krok 6
Okamžite odstráňte z tepla a nalejte do pohárov. Aby dóza nepraskla, najskôr do nej nalejte 1-2 lyžice a dózu nechajte zohriať.
Krok 7
Poháre s päťminútovým ríbezľovým džemom uzatvorte viečkami a odložte na suché a tmavé miesto.
UŽITOČNÉ RADY
Čím kratšia je tepelná úprava, tým viac vitamínov v bobuliach zostane. V tomto džeme je veľa cukru, ktorý však plní úlohu konzervačnej látky, preto netreba zanedbávať jeho množstvo. Džem sa môže skladovať pri izbovej teplote až 1 rok.
Päťminútový ríbezľový džem môžete ozvláštniť pridaním púčikov klinčekov, škoricových tyčiniek, citrónovej kôry alebo nadrobno nasekaných lístkov mäty pri varení. Citrónová kôra a mäta môžu zostať v džeme, ale bude potrebné odstrániť klinčeky a škoricu. Ľahšie to urobíte, ak ich ponoríte do sirupu zabalené v čistej gáze.