Reďkovkové šaláty s uhorkou, zemiakmi alebo vajíčkami – všetko, čo máme radi
Reďkovkové šaláty s uhorkou, zemiakmi alebo vajíčkami – obľúbená chuť, chrumkavosť a výhody. Reďkovky sú skromná zelenina, ktorá môže byť v máji a júni veľkým hitom.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Reďkovkové šaláty: aké sú ich výhody?
- Obsah BJU, kalórií, vitamínov a mikroelementov v reďkovkách
- Správny výber a skladovanie reďkoviek na šalát
- Mám ošúpať reďkovky na šalát alebo nie?
- Ako urobiť reďkovkový šalát ešte chutnejší
- Hlavné tajomstvo výroby reďkovkového šalátu
- Recepty na reďkovkové šaláty s uhorkou, zemiakmi, vajíčkami a inými obľúbenými jedlami
Reďkovkové šaláty sú teraz ich čas. V moskovských supermarketoch stojí 500 g reďkovky 80–100 rubľov, na trhu je zväzok 40–50 rubľov, takže reďkovkové šaláty pripravujeme často a s radosťou, pridávame uhorky, zemiaky, vajcia a iné obľúbené jedlá.
Reďkovkové šaláty: aké sú ich výhody?
Na prípravu šalátu sa reďkovky nemusia variť (aj keď pečené reďkovky sú skvelé, pozrite si recept tu). To znamená, že všetky výhody reďkovky zostávajú nezmenené.
V skutočnosti sú reďkovky jedinou bežnou a cenovo dostupnou potravinou, ktorá má vysoký obsah síry a kremíka a je jedným z najlepších rastlinných zdrojov vitamínu C. Toto skvelé trio rozžiari pokožku a pomáha vytvárať zdravé spojivové tkanivo. Rafanín je hlavnou zložkou síry okrem reďkovky sa nachádza aj v brokolici. Nazýva sa antibiotikum rastlinného pôvodu, pretože rafanín dokonale potláča aktivitu vírusov a niektorých baktérií. Práve vďaka nemu boli v tradičnej čínskej medicíne uznané antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky konzumácie reďkovky.
Reďkovky sú vynikajúce na čistenie tela od hlienov, najmä tých, ktoré sa tvoria pri konzumácii škrobových sacharidov, ako je chlieb a ryža. Reďkovka stimuluje pečeň, zvyšuje tok žlče.
Reďkovky sú bohaté aj na kyselinu listovú a draslík a sú zdrojom vitamínu B6horčík, riboflavín a vápnik.
Obsah BJU, kalórií, vitamínov a mikroelementov v reďkovkách
100 g reďkovky, ktorú používame na šaláty, obsahuje:
- Bielkoviny – 0,68 g
- Tuky – 0,1 g
- Sacharidy – 3,4 g
- Kalórie – 16 kcal
- Voda – 95,27 g
- Vláknina – 1,6 g
- Cukor – 1,86 g
- Vápnik – 25 mg
- Železo – 0,34 g
- Horčík – 10 mg
- Fosfor – 20 mg
- Draslík – 233 mg
- sodík – 39 mg;
- Vitamín C – 14,8 mg
Správny výber a skladovanie reďkoviek na šalát
Reďkovky sú pomerne štipľavá koreňová zelenina. Jej štipľavosť závisí nielen od odrody a pôdy, v ktorej sa reďkovka pestuje, ale aj od toho, ako dlho bola skladovaná: čerstvo natrhané reďkovky majú najštipľavejšiu chuť.
Vyberte si reďkovky, ktoré majú pevnú šupku a bez kazov. Ak je reďkovka mäkká na dotyk, pravdepodobne bude vo vnútri pórovitá a nebudete z nej mať tú správnu chrumkavosť. Mimochodom, čím je reďkovka väčšia, tým bude menej chrumkavá, preto sa vyhýbajte príliš veľkým reďkovkám. Reďkovka by mala vyzerať energicky, sviežo a jasne.
Reďkovky neznášajú dlhodobé skladovanie v chladničke, pretože rýchlo vädnú a strácajú vitamínové a chuťové vlastnosti. Uchovávajte reďkovky v chladničke maximálne 3 dni. Aby ste to dosiahli, pred dosiahnutím reďkoviek odrežte vrcholy 3–4 cm, neodrezávajte chvosty.
Mám ošúpať reďkovky na šalát alebo nie?
Reďkovky nešúpeme, pokiaľ nám, samozrejme, pri nákupe neušlo miesto na šupke. Reďkovky môžete ošúpať na šalát alebo nechať šupky neporušené. Je jedlý a je zodpovedný za obvyklú štipľavosť zeleniny.
Ako urobiť reďkovkový šalát ešte chutnejší
- Dodajte svojmu šalátu textúru opečenými semienkami alebo orechmi. Medzi obľúbené možnosti patria mandle, slnečnicové alebo ľanové semienka, kešu a arašidy.
- Pridajte celé zrná. Do reďkovkových šalátov je vhodné pridať quinou alebo perličkový jačmeň. Chuť šalátu bude pestrejšia a vďaka vláknine bude pokrm uspokojivejší.
- Do reďkovkového šalátu aktívne pridajte mätu, koriander, petržlenovú vňať, bazalku a kôpor. Pripravte si z nich variáciu na tému pesto, nasekajte nadrobno a zmiešajte s kyslou smotanou, pomelte s korením a zmiešajte s rastlinným olejom. Reďkovky milujú bylinky a táto láska je vzájomná.
Hlavné tajomstvo výroby reďkovkového šalátu
Aby boli reďkovky v šaláte chrumkavé, namočte ich (spolu s vrchmi a chvostmi) na pár hodín do ľadovej vody. Potom odrežte vrcholy a chvosty. Vršky použite podľa vlastného uváženia (pozri recepty tu) a reďkovky pridajte celé alebo ich nakrájajte. Je lepšie to urobiť tesne pred varením alebo podávaním.
Reďkovkový šalát s uhorkami a vajíčkami, pozri recept tu
Recepty na reďkovkové šaláty s uhorkou, zemiakmi, vajíčkami a inými obľúbenými jedlami
Reďkovkový šalát s citrusmi a mätou
Ide o vitamínový šalát s nevšednou kombináciou chuti reďkovky, citrusov a mäty s prídavkom čili papričky. Rodiskom tohto zaujímavého šalátu je Guatemala.
Reďkovkový šalát s citrusmi a mätou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 1 veľký citrón
- 1 veľký pomaranč
- 2 zväzky (10–12 kusov) reďkoviek
- 1 malý zväzok mäty
- čili vločky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Z citrónov a pomarančov, dôkladne umytých kefou, odstráňte trochu kôry pomocou jemného strúhadla. Z citróna a pomaranča vytlačíme šťavu a zmiešame s kôrou.
- Z reďkoviek odstráňte stonky a vrcholy a dužinu nakrájajte na veľmi tenké kolieska. Zmiešajte reďkovky s citrusovou šťavou a kôrou.
- Odstráňte stonky z mäty (nebudú potrebné). Malé, jemné vrchné listy nechajte tak, ako sú, ostatné poukladajte na seba, stočte do trubice a nakrájajte na veľmi tenké prúžky. Pridajte mätu do reďkovkového šalátu. Dochutíme soľou a korením, čili vločkami a premiešame. Prikryjeme a necháme 30 minút odležať v chladničke.
Ruský letný šalát z reďkoviek s uhorkami a vajcami, Caesar štýl
Šalát „Caesar» Stalo sa tak dlho neoddeliteľnou súčasťou nášho kulinárskeho sveta, že čoraz viac nových možností už nikoho neprekvapí. Vytvorili sme recept na letný ruský šalát v štýle „Caesar». Na to sme použili produkty typické pre ruský letný šalát. Zobrali sme uhorky, vajíčka, reďkovky, nakladané uhorky, cibuľu, krutóny a ochutili dresingom, tak ako v skutočnom. „Caesar». Ukázalo sa to hodné.
Ruský letný reďkovkový šalát s uhorkami a vajcami na Caesar štýl
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- 2 plátky pšeničného chleba
- rastlinný olej
- 4 čerstvé stredné uhorky
- 12–15 ks. reďkovky
- 2 malé nakladané uhorky
- 3 vajíčka uvarené na tvrdo
- 1 lyžička. kapary
- 1 lyžička. Ruská pikantná horčica
- 100 g majonézy, lepšia ako domáca
- 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
- 1 hrsť petržlenových listov
- soľ
- Cibuľu nakrájame na tenké pierka a dáme do misy. Nalejte ľadovú vodu, pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a nechajte 30 minút.
- Plátky chleba namažte z oboch strán olejom a opečte na panvici do zlatista. Preložíme na mriežku, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a nakrájame na kocky.
- Uhorky nakrájame diagonálne na veľmi tenké plátky. Reďkovky nakrájajte na polovice a potom každú polovicu na tri časti. Nakrájajte nakladané uhorky. Vajcia ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Cibuľu scedíme v cedníku, necháme mierne vyschnúť a preložíme do veľkej misy. Pridajte do nej uhorky, reďkovky, vajcia a nakladané uhorky.
- Kapary nasekáme nahrubo a zmiešame so zvyšnými ingredienciami.
- Dresing nalejte do šalátu a rýchlo a intenzívne premiešajte. Podľa chuti dosolíme. Reďkovkový šalát rozdelíme na taniere, posypeme nahrubo nasekanou petržlenovou vňaťou a kúskami toastového chleba.
Chrumkavý reďkovkový šalát s uhorkami
Tajomstvo reďkovkového a uhorkového šalátu je v dresingu, ktorý tu funguje aj ako marináda. Nevieme povedať, koľko cukru a soli je na to potrebné, keďže tento pomer si treba upraviť podľa vlastnej chuti.
Chrumkavý reďkovkový šalát s uhorkami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 4 stredné uhorky
- 300 g reďkovky
- 2–3 stonky zelenej cibule
- 4–5 vetvičiek koriandra
Na tankovanie:
- 2 polievkové lyžice. l. ryžový ocot
- cukor
- soľ
- tmavý sezamový olej
- Škrabkou na zeleninu nakrájajte uhorky na tenké dlhé pásiky, reďkovky na tenké plátky. Nakrájajte cibuľu a koriandr.
- Na dresing zmiešame ryžový ocot, cukor, soľ a sezamový olej.
- Pripravené suroviny zmiešame, šalát s reďkovkami necháme 5 minút uvariť. a slúžiť.
Reďkovkový šalát s uhorkami, nakladanými šampiňónmi a dresingom z kyslej smotany
Chuť každého šalátu je ovplyvnená nielen kvalitou surovín, ale aj zálievkou. Tento šalát s reďkovkami, uhorkami a šampiňónmi môžeme dochutiť napríklad olivovým olejom. Ale s dresingom z kyslej smotany bude jeho chuť úplne iná – jemnejšia a jemnejšia. A to je práve ten prípad, keď chcete zvyšnú omáčku nazbierať na šalátový tanier s chlebom a zjesť.
Reďkovkový šalát s uhorkami, nakladanými šampiňónmi a dresingom z kyslej smotany
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
Pre marinované šampiňóny:
- 200 g šampiňónov
- 70 ml citrónovej šťavy
- 120 ml extra panenského olivového oleja
- 2 polievkové lyžice. l. suché oregano
- 0,5 lyžičky. soľ
- 100 ml pitnej vody
Na šalát:
- polovica stredného ľadovca
- 400 g reďkovky
- 200 g uhoriek
- hrsť šalátového špenátu
Na tankovanie:
- 200 g kyslej smotany 10% tuku
- balzamikový ocot
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Šampiňóny nakrájame na plátky hrubé 4–5 mm. Vo veľkej mise zmiešame všetky ostatné suroviny na marinované šampiňóny a pridáme vodu. Do výslednej marinády vložte huby, zakryte misku potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 30–45 min.
- Natrhajte listy ľadovca nahrubo. Reďkovky a uhorky na šalát nakrájame na kolieska alebo veľké plátky, zmiešame s hlávkovým šalátom, špenátom a nakladanými šampiňónmi.
- Na dresing zmiešame kyslú smotanu s balzamikom, soľou, korením a dobre premiešame. Zálievkou prelejeme reďkovkový a uhorkový šalát a podávame.
Rustikálny reďkovkový šalát s uhorkami, sladkou paprikou, paradajkami a ľanovými semienkami
Pre väčšiu autentickosť môžete tento šalát ochutiť nie olivovým a slnečnicovým olejom, ale ľanovým olejom. Je mierne horká, ale nie príliš. Ak má veľmi horkú chuť, znamená to, že ide o nekvalitný a možno aj pokazený výrobok.
Vidiecky šalát s uhorkami, sladkou paprikou, paradajkami a ľanovými semienkami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 2 sladké mäsité papriky
- 4 zrelé paradajky a niekoľko cherry paradajok
- 4 stredne chrumkavé uhorky
- 1 stredný zväzok (8–10 kusov) reďkovky
- 1 červená sladká cibuľa
- 1 stredný zväzok koriandra, kôpru, petržlenu
- akýkoľvek nerafinovaný olej alebo prírodný jogurt na dresing
- 2 polievkové lyžice. l. ľanové semienka
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Sladkú papriku nakrájame na 4 časti, zbavíme semienok a blany a šupky potrieme olejom. Pečieme pod grilom v rúre vyhriatej na 180°C do sčernania, od 20 minút. Vložte do vrecka na 10 minút, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- Zvyšnú zeleninu nasekajte celkom nahrubo, aby predčasne nepustila šťavu. Z zelene odstráňte stonky, natrhajte listy a premiešajte.
- Vložte šalát s reďkovkami do šalátovej misy. Dochutíme soľou, korením, maslom alebo jogurtom, posypeme ľanovými semienkami a navrch poukladáme zmiešanú zeleninu.
Marocký reďkovkový šalát s uhorkami a mrkvou
Maročania milujú škoricu. Oni dokonca…