K receptu
Šalát s hovädzím mäsom a paprikou mohol pokojne pochádzať z Českej republiky alebo Maďarska. Práve tam je milovaná a uctievaná úžasná kombinácia sladkej, šťavnatej zeleniny a chudého mäsa. Hlavným tajomstvom úspechu jedla je hovädzie mäso. Najprv musíte skontrolovať čerstvosť kúska. Benígne mäso má farbu zrelých malín, lesklý povrch a príjemnú vôňu. Stlačte ho prstom. Ak diera okamžite nezmizne, potom sa takéto mäso neoplatí brať. Aby bolo hovädzie mäso mäkké, jemné a nie gumové, je dôležité ho správne uvariť. Sú dva spôsoby. Prvým a najjednoduchším je uvariť ho. Dužinu vložte do vriacej vody a varte aspoň jeden a pol hodiny. Soľ na konci varenia. Ak však chcete získať bohatšiu chuť, je vhodná druhá možnosť: smažte kúsky na panvici. Na to si radšej vezmite čerstvý steak. Soľ a korenie tiež na záver. Pre náš šalát sa najlepšie hodí stredne vzácne alebo plne uvarené mäso.
zložitosť: ľahko Kalórie: 292,61 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 30 min Použité: 14.06/22.03/8.19ŠalátVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍhovädzie steaky – 350 g paradajky – 1 ks uhorka – 1 ks mäta – 3 vetvičky koriandra – 0,5 ks arašidy – 30 ml mletého olivového oleja čierne korenie – 5 g soľ – 5 gNa tankovanieolivový olej – 20 ml sezamový olej – 20 ml citrónová šťava – 50 ml cukor – 15 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu šalátového dresingu z hovädzieho mäsa a papriky. V malej miske zmiešajte olivový olej, sezamový olej, cukor a citrónovú šťavu. Porazte vidličkou.
Krok 2
Všetku zeleninu a bylinky dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Z vetvičiek koriandra a mäty odstráňte listy (stopky nebudeme potrebovať, dajú sa použiť do iného jedla, napríklad na prípravu vývaru).
Krok 3
Paradajky nakrájame na plátky. Papriku ošúpeme a vyberieme semienka aj so stopkou. Dužinu nakrájajte na pásiky. Uhorku nakrájajte na polovicu a potom na plátky. Červenú cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska. Chilli paprička – krúžky. Vyberte semená. Všetku pripravenú zeleninu a zelené listy vložte do hlbokej šalátovej misy a premiešajte.
Krok 4
Arašidy opražíme na suchej panvici. Môžete si to vziať hotové: solené alebo čerstvé. Nie je potrebné ho vyprážať. Orechy nasekáme ostrým nožom na menšie kúsky.
Krok 5
Pripravte hovädzie mäso. Mäso môže byť varené. Ale odporúčame to vyprážať na panvici. Steak umyte a osušte papierovými utierkami. Namažte povrch kúskov olivovým olejom pomocou kefy.
Krok 6
Zohrejte suchú panvicu. Uložíme naň steaky a opekáme z jednej strany 2-3 minúty, potom obrátime a opekáme na rovnaké množstvo. Mäso odstavíme z ohňa, preložíme na tanier, dochutíme soľou a korením podľa chuti a prikryjeme alobalom.
Krok 7
K zelenine do šalátovej misy pridáme nakrájané mäso, osolíme, posypeme nasekanými arašidmi a prelejeme dresingom. Šalát dôkladne premiešame a podávame teplý.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Hovädzí steak na šalát by mal mať izbovú teplotu. Preto ho vyberte z chladničky vopred (asi 1 hodinu pred varením).
MIMOchodom
Ak sa rozhodnete pripraviť šalát s vareným hovädzím mäsom a paprikou, mäso by malo byť pripravené vopred. Varte ho aspoň hodinu na miernom ohni. Na 1 kg nalejte 2 litre vody. Vložte kúsok do vriacej vody. Soľ na konci varenia.