K receptu
Uvariť šťavnatý steak z hovädzej sviečkovice „ako v reštaurácii“ nie je príliš náročná úloha, aj keď nemáte po ruke profesionálny gril. Náš recept je navrhnutý špeciálne pre domáce použitie. Je dôležité dodržiavať dve hlavné pravidlá: hovädzie mäso by malo byť čo najčerstvejšie a pri izbovej teplote a panvica by mala byť čo najhorúcejšia. No v dome by mala byť pec. V skutočnosti je samotný proces varenia jednoduchý. Hovädzí steak rýchlo opečieme na panvici a mäso vložíme do rúry na cca 20 minút, kým hovädzie mäso v rúre „dosiahne“ požadovaný stav, pripravíme dresing a zeleninový šalát. Už za hodinu budete mať pripravené kompletné jedlo pre 6 osôb.
zložitosť: priemer Kalórie: 962,35 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Použité: 54,87 g/71,50 g/23,47RúraPraženieHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1,5 kg hovädzej sviečkovice 1 polievková lyžica. l. údená paprika 2 lyžice. l. olivový olej soľ čerstvo mleté čierne korenieNa šírenie:2 baklažány 200 g hummus 1 strúčik cesnaku 1 lyžička. citrónová šťava 40 g olivového oleja + trochu na podávanie soľ čerstvo mleté čierne korenie 2 polievkové lyžice. l. píniový orieškový chlieb na servírovanieNa šalát:450 g uhoriek 250 g paradajok 100 g reďkoviek 3–4 vetvičky koriandra 1 vetvička mäty 1 čili paprička 2 polievkové lyžice. l. Pesto omáčka Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu steaku ochutíme hovädzie mäso paprikou, soľou a korením a potrieme olivovým olejom. Vyprážame na dobre rozohriatej panvici z oboch strán do zlatista. Mäso vložíme do rúry predhriatej na 180–200 °C na 20–23 minút. Vyberte z rúry, prikryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
Krok 2
Pripravte nátierku. Rúru predhrejeme na 200°C a baklažány pečieme do mäkka 30 minút. Baklažány mierne ochlaďte a odstráňte šupku. V mixéri spojte dužinu baklažánu so zvyšnými ingredienciami a rozmixujte do hladka. Vložíme do misy, pokvapkáme olejom, posypeme píniovými orieškami a mikrozelenými listami.
Krok 3
Pripravte šalát. Uhorky nakrájajte šikmo na plátky, paradajky na plátky a reďkovky na tenké plátky. Zeleninu dáme do misky, pridáme bylinky, nakrájané chilli papričky a pesto. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.
Krok 4
Šalát dáme na tanier a navrch naň dáme sviečkovicu s hrúbkou 2,5-3 cm.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak plánujete variť steak z mrazeného mäsa, preložte mäso z mrazničky na spodnú policu chladničky asi deň vopred. Potom ho nechajte trochu „zohriať“ pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Na vyprážanie zvoľte panvicu s hrubým dnom alebo grilovaciu panvicu. Takáto panvica dlho drží požadovanú teplotu a mäso je vyprážané podľa očakávania. Mäso osolíme a okoreníme až na konci vyprážania, aby šťava zostala vo vnútri až do konca pečenia.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 10,73 g (13,41 % dennej hodnoty) • tuky 12,88 g (14,31 %) • sacharidy 6,40 g (3,81 %) • kcal 183,54 (10,20 %) • sodík 263,09 mg (18,14 %) • cukor celkom 1 3,28 %) • EFA 4,37 g (21,85 %) • vláknina 1,70 g (5,67 %)