Všetko je v cestíčku: karfiol, kuracie mäso, ryby atď.
Mnohí z nás milujú chrumkavé cibuľové krúžky, tempura krevety a syrom obložené kotlety. Verí sa, že takéto jedlo nie je najzdravšie, no občas si dopriať môžete, nie? Navyše, cesto nie je nevyhnutne múka a hlboký tuk. V rúre môžete dokonca získať lahodnú chrumkavú kôrku.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo je to cesto a z čoho pozostáva?
- Čo a ako môžete vyprážať v cestíčku
- Cibuľové krúžky v cestíčku
- Krevety a zeleninová tempura
- Huňáčik v cestíčku
- Cuketa v cestíčku na panvici
- Karfiol v cestíčku na panvici
- Krabie tyčinky v cestíčku na panvici
- Klobásy v cestíčku na panvici
- Syr v cestíčku v rúre
- Prsia kotlety v cestíčku na panvici
- Chobotnica v rímskom štýle
- Ananás v cestíčku
Čo je to cesto a z čoho pozostáva?
Cesto sa zvyčajne vzťahuje na tekuté cesto, do ktorého sa pred vyprážaním pri vysokých teplotách namáčajú kúsky rôznych potravín. Na cesto budete potrebovať škrob alebo múku (pšenica, ryža, kukurica) a tekutú zložku – vodu, mlieko, pivo, kefír atď. Niektoré druhy cesta sa pripravujú pomocou vývaru alebo šťavy s prídavkom silného alkoholu.
Ak chcete, aby bolo cesto nadýchané a jemné, pridajte doň vajcia alebo majonézu a pre maximálnu vzdušnosť použite vysoko sýtenú vodu. Okrem toho môžete do cesta vložiť najemno nastrúhaný syr. Vďaka tomu bude cesto veľmi husté, čo sa skvele hodí na morské plody alebo vodnatú zeleninu.
Čo a ako môžete vyprážať v cestíčku
Čo sa teda zvyčajne varí v cestíčku? Takmer všetko, čo nevyžaduje dlhodobú tepelnú úpravu. Napríklad ryby a morské plody, hydina, na tenké plátky nakrájané mäso, zelenina a ovocie. A tiež huby, klobásy, krabie tyčinky a niekedy aj cukríky a zmrzlina, nech to znie akokoľvek zvláštne.
Na vyprážanie v cestíčku je vhodná hlboká fritéza, panvica, wok alebo bežná panvica. Hlavná vec je vziať dostatok oleja a zahriať ho na požadovanú teplotu. Ak nemáte špeciálny teplomer, môžete použiť improvizované prostriedky. Do horúceho oleja jednoducho ponorte drevený špíz alebo malý kúsok chleba. Ak klesne, vytvorí okolo seba bublinu a potom pomaly stúpa, olej sa zahreje na 160 ° C, môžete začať vyprážať.
Do rozohriateho oleja nedávajte naraz veľa kúskov. V takom prípade teplota prudko klesne, čo znemožní vytvorenie kôrky na povrchu cesta. Preto namiesto chrumkania skončíte s mastnou, olejom nasiaknutou hmotou.
Po vyprážaní by sa mali ošúchané kúsky rozložiť na papierové utierky zložené na polovicu alebo vložené do sita. Čím menej oleja na nich zostane, tým bude pokrm chutnejší a chrumkavejší.
Cibuľové krúžky v cestíčku
Chrumkavé cibuľové krúžky sú rýchlym, chutným a cenovo dostupným predjedlom. Môže byť pripravený pre nečakaných hostí alebo podávaný s pivom na párty s priateľmi.
Cibuľové krúžky v cestíčku
35 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- cibuľa – 2-3 ks.
- múka – 320 g
- strúhanka – 240 g
- vajcia – 2 ks.
- prášok do pečiva – 2 lyžičky.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- mletá údená paprika
- olej na hlboké vyprážanie
Na odoslanie:
- hustá majonéza – 300 g
- wasabi – 40 g
- tmavý sezamový olej – 2 lyžice. l.
1. Majonézu vložte do misky, pridajte wasabi a tmavý sezamový olej. Dôkladne premiešajte a vložte do chladničky na 15-20 minút.
2. Cibuľu nakrájajte na kolieska s hrúbkou 1 cm a opatrne ich rozdeľte na kolieska, aby ste ich nepolámali.
3. Nalejte múku do plochej misky alebo veľkého taniera, pridajte 1,5 lyžičky. soľ a prášok do pečiva. Cibuľové krúžky vydlabte v múčnej zmesi, prebytočnú zmes otraste.
4. Na cesto rozšľaháme vajcia s mliekom v samostatnej nádobe. Pridajte zvyšnú zmes múky a šľahajte, kým zmes nebude mať homogénnu konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.
5. Položte drôtený stojan na pracovnú plochu vystlanú papierovou utierkou. Ponorte krúžky do cesta a potom ich položte na drôtenú mriežku, aby ste vypustili prebytočnú tekutinu.
6. Olej na vyprážanie zohrejte na 180°C. Na tanier dáme strúhanku. Cibuľové kolieska obalíme v strúhanke a opražíme z oboch strán do zlatista (môže to trvať asi 3 minúty).
7. Hotové cibuľové krúžky položte v cestíčku na niekoľko vrstiev papierových utierok, aby absorbovali prebytočný tuk. Podávame s vychladenou wasabi majonézou.
MIMOchodom
Wasabi majonéza je len jednou z možností, ako sprevádzať šľahané cibuľové krúžky. Poslúži aj obyčajná majonéza, cesnaková omáčka, syrová omáčka alebo tzatziki – na báze gréckeho jogurtu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu tohto receptu by sa mala cibuľa určite nakrájať na hrubé krúžky: tenké krúžky nebudú dobre držať cesto a chuť jedla nebude príliš výrazná.
Krevety a zeleninová tempura
Chcete zmeniť varenie večere z nudnej úlohy na vzrušujúci proces? Potom zapojte celú rodinu alebo spoločnosť – jeden nechajte nakrájať zeleninu, druhý pripraví cesto, tretí opečie. Môžete si vziať vzorku, prečo nie?
Krevety a zeleninová tempura
príprava 40 minút
varenie 15 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
- veľké surové krevety – 8 ks.
- malý baklažán – 1 ks.
- malá cuketa – 1 ks.
- červená paprika – 1 ks.
- stredná biela cibuľa – 1 ks.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- rastlinný olej na vyprážanie
Na test:
- múka – 90 g + trochu viac na posypanie
- vajcia C0 – 1 ks.
- ľad – 2-3 kocky
Na odoslanie:
- sladká čili omáčka
1. Do misky nalejte 200 ml vody a vložte ju na 30-40 minút do mrazničky.
2. Sladkú papriku pozdĺžne nakrájame na pásiky široké približne 2,5 cm.
3. Naplňte veľkú misku vodou a pridajte citrónovú šťavu. Ošúpaný baklažán a cuketu rozrežte pozdĺžne na polovicu a potom priečne nakrájajte na 5 mm hrubé plátky. Vložte baklažány a cuketu do okyslenej vody.
4. Ošúpte krevety zo škrupín, ponechajte chvosty, odstráňte hlavy a črevné žily, ak nejaké existujú. Krevety nakrájajte pozdĺž brucha bez toho, aby ste ich úplne prerezali, aby sa otvorili.
5. Vodu z cesta vyberte z mrazničky a pridajte do nej zľahka rozšľahané vajíčko. Pridajte múku a premiešajte paličkami alebo vidličkou, ale len trochu. V ceste by mali byť nejaké hrudky. Pridajte kocky ľadu.
6. Olej na vyprážanie zohrejte na 175°C. Zeleninu osušíme na papierových utierkach a jemne posypeme múkou (prisypeme aj krevety). Pripravte si sito tak, že ho položíte na papierové utierky, aby zachytilo olej z hotovej tempury.
7. Vezmite krevety za chvost a postupne všetko ponorte do výsledného cesta. Krevety ponorte do horúceho oleja pomocou dierovanej lyžice alebo bežnej lyžice. Vyprážajte 2 naraz–3 minúty, kým sa neobjaví jasná zlatá kôrka.
8. Hotové krevety vložte do sitka. Rovnakým spôsobom opečte kúsky zeleniny po ich ponorení do cesta. Podávajte tempuru s omáčkou a zeleným šalátom.
MIMOchodom
Okrem kreviet môžete pridať aj chobotnice, nakrájané na krúžky, 8 hrubé–10 mm.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pri rezaní kreviet dávajte pozor na črevnú žilu: ak má tmavú farbu, je lepšie ju odstrániť.
Huňáčik v cestíčku
Dalo by sa povedať, že koruškovec v cestíčku je našou odpoveďou na stredomorské sardinky, ktoré sa vyprážajú v obrovských kadiach s olejom a predávajú sa po celom pobreží. Veľmi lacná ryba pripravená podľa nášho receptu sa zmení na skutočnú lahôdku.
Huňáčik v cestíčku
30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- korušák poľný – 500–600 g
- vajcia – 1 ks.
- múka – 2 lyžice. l.
- kyslá smotana – 2 lyžice. l.
- rastlinný olej na vyprážanie
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Korušku poľnú rozmrazte, vypitvajte a opláchnite v studenej vode. Dochutíme soľou a korením.
2. Na zápražku zmiešame kyslú smotanu, vajce a múku, osolíme a dôkladne premiešame.
3. Korušku namáčame v cestíčku a opečieme na panvici z oboch strán do zlatista. Rybu položte na taniere a posypte bylinkami podľa chuti. Podávame studené aj teplé.
MIMOchodom
Rovnakým spôsobom môžete variť šunky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby sa cesto na rybu dobre prilepilo, je lepšie ho najprv vyvaľkať v múke a až potom namáčať do cesta.
Cuketa v cestíčku na panvici
Cuketa v cestíčku na panvici je výbornou voľbou ako na ľahkú večeru, tak aj na zdravý snack. Cesto obaľuje kúsky zeleniny a zabraňuje strate šťavy. Vďaka tomu je cuketa zvnútra šťavnatá a zvonka chrumkavá.
Cuketa v cestíčku na panvici
35 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- mladá cuketa s tenkou šupkou – 450 g
Na cesto:
- múka – 150 g
- vajcia – 2 ks.
- rastlinný olej – 40 ml
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na omáčku:
- kyslá smotana – 80 g
- cesnak – 2 strúčiky
- kôpor – 2 vetvičky
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Cuketu bez ošúpania nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm.
2. Do misky nasypeme múku, soľ, korenie, dôkladne premiešame. V samostatnej hlbokej miske zmiešajte vajcia, soľ a korenie. Vymiešame metličkou do hladka.
3. Na panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Cuketu obalíme v múke a potom ponoríme do vaječnej zmesi. Vložte do panvice v jednej vrstve.
4. Smažte zeleninu na miernom ohni, 4 minúty na každej strane. Uvarenú cuketu položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
5. Do kyslej smotany pridáme cesnak pretlačený lisom a nadrobno nasekané vetvičky kôpru. Dôkladne premiešame. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Odpaľovanú cuketu podávame teplú alebo vychladnutú. Vychladenú omáčku podávajte oddelene.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Cuketu treba nakrájať na tenké rovnaké kolieska, inak sa nevypražia a zostanú surové. Najlepšie je, ak majú hrúbku 1 cm, so soľou to nepreháňajte: zelenina ju rýchlo absorbuje, preto je lepšie cuketu dosoliť až po opečení.
MIMOchodom
Možnosť podávania cukety v cestíčku na panvici by mohla byť táto: každý kruh namažte pripravenou cesnakovou omáčkou a poukladajte ich na seba vo forme koláča alebo koláča. Ozdobte zeleňou.
Karfiol v cestíčku na panvici
Karfiol v chrumkavej zlatistej kôrke vyzerá veľmi chutne, ale pripravuje sa rýchlo a vôbec nie ťažko. Čo, vidíte, je dôležité pre modernú gazdinku.
Karfiol v cestíčku na panvici
30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- karfiol – 1 kg
- rastlinný olej – 400 ml
- múka – 100 g
- zemiakový škrob – 100 g
- akékoľvek korenie (kari, kurkuma, koriander, muškátový oriešok) – podľa chuti
Na omáčku:
- kyslá smotana alebo prírodný jogurt – 250 ml
- nakladaná uhorka – 1 ks.
- cesnak – 2 strúčiky
- nasekaná petržlenová vňať – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Na cesto zmiešame múku s kukuričným škrobom, zalejeme 450 ml vody a 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Dôkladne premiešame.
2. Do cesta pridajte korenie a soľ podľa chuti. Znova premiešajte. Misku s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote 15-20 minút.
3. Nakladanú uhorku na omáčku nakrájame na malé kocky. Cesnak pretlačíme lisom, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Zmiešajte uhorku, petržlenovú vňať a cesnak s kyslou smotanou alebo jogurtom, soľou a korením. Pred podávaním premiešajte a vložte omáčku do chladničky.
4. Karfiol rozdeľte na súkvetia. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a varíme 5 minút…