4 nápady na čerstvé májové raňajky

4 nápady na čerstvé májové raňajky

4 nápady na čerstvé májové raňajky

Čím je teplejšie, tým menej chcete začínať deň sendvičmi a základnými cereáliami. Snívanie o ľahkosti a rannej sviežosti. Využite chvíľu, keď sú zelenina a bylinky naozaj skoré, šťavnaté a svetlé. Veď mladosť sa tak rýchlo míňa…

4 nápady na čerstvé májové raňajky4 nápady na čerstvé májové raňajky4 nápady na čerstvé májové raňajky4 nápady na čerstvé májové raňajky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Cuketové palacinky s tvarohovým krémom
  • Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom
  • Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou
  • Jogurtové raňajky s jahodami

Cuketové palacinky s tvarohovým krémom

Ak zvyknete podávať cuketové placky s kyslou smotanou, zmeňte aspoň raz zvyk a pripravte si k nim pikantný tvarohový krém s bylinkami a cesnakom. Mimochodom, obsahuje aj kyslú smotanu.

Cuketové palacinky s tvarohovým krémom
Cuketové palacinky s tvarohovým krémom

Na prípravu palaciniek potrebujete:

  • 1 stredná cuketa
  • 70 g múky
  • 1 vajce
  • 0,5 lyžičky. mletý kmín
  • olivový olej
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva

Na tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu
  • 70 g kyslej smotany
  • 1 stonka zeleru
  • 3–4 vetvičky fialovej bazalky
  • 3-4 vetvičky mäty
  • 1 strúčik cesnaku, voliteľné
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  1. Cuketu ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, vložíme do sitka a pretlačíme. Mrkvu ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
  2. Vajíčko vyšľaháme do nadýchanej peny so štipkou soli, pridáme zeleninu, múku, rascu, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
  3. Cesto lyžicou (2 polievkové lyžice na 1 palacinku) dáme do oleja na rozohriatu panvicu, opekáme z oboch strán do zlatista, asi 12 minút. Uchovávajte hotové palacinky teplé tak, že misku prikryjete pokrievkou.
  4. Ak chcete pripraviť krém, odstráňte vetvy z zelene a jemne nakrájajte listy. Zo zeleru odstráňte tuhé vlákna a nasekajte ho veľmi jemne. Cesnak (ak ho používate) pretlačte cez lis. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou a olivovým olejom, pridáme nasekané bylinky, cesnak a zeler, soľ a korenie. Podávajte palacinky s tvarohovým krémom a bylinkami.

Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom

Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom – naša jarná odpoveď na šalát Caesar». Ľahký zeleninový šalát a voňavé krutóny pre jasné jarné ráno.

Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom
Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom

Na prípravu krutónov potrebujete:

  • 1 šálka polentových zŕn
  • 50 g strúhaného syra
  • 4 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 0,5 lyžičky. suchá zmes talianskych bylín
  • hrubá soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • 4 stonky zelenej špargle
  • 1 sladká šťavnatá mrkva
  • 1 mladá cuketa
  • 4 reďkovky
  • 4–5 vetvičiek mäty
  • 4-5 vetvičiek kôpru
  • šťava z polovice citróna
  • extra panenský olivový olej
  1. Polentu pripravíme podľa návodu na obale. Vmiešame strúhaný syr, soľ a korenie.
  2. Plech na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm vymastíme olejom, prikryjeme fóliou a vymastíme. Teplú polentu rozložte v rovnomernej vrstve na pripravený plech, vychlaďte a vložte na 1 hodinu do chladničky. To všetko si môžete pripraviť večer vopred alebo použiť zvyšky polenty z večere.
  3. Plech s polentou otočte na dosku, odstráňte fóliu, polentu nakrájajte na kocky. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olej a opečte polentové tyčinky zo všetkých strán do chrumkava, potom prebytočný olej odsajte papierovými utierkami. Rovnakým spôsobom opečieme zvyšnú polentu. Kocky posypeme hrubozrnnou soľou a zmesou byliniek.
  4. Na šalát pomocou krájacieho noža nakrájajte špargľu, cuketu a mrkvu pozdĺžne na tenké, takmer priehľadné plátky. Reďkovky nakrájame na tenké plátky.
  5. Zeleninu vložte do studenej vody s ľadom na 5-7 minút. Lístky mäty a kôpru nasekáme nadrobno. Nasekané bylinky vložte do hlbokej misky, ochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pridajte soľ a premiešajte.
  6. Zeleninu vložte do cedníka a nechajte odtiecť vodu. Osušte zeleninu. Preložíme do misky so zeleninou, premiešame a podávame s polentovými krutónmi.

Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou

Vyprážané vajíčka so špenátom a brokolicou ráno – je to jednoduché, rýchle, chutné a veľmi zdravé.

Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou
Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou

Na prípravu vyprážaného vajíčka potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 200 g brokolice
  • 150 g špenátu
  • 50 g šťavela
  • 1–2 lyžice. l. maslo
  • zelená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Brokolicu rozoberieme na ružičky a povaríme vo vriacej osolenej vode 2 minúty: kapusta by mala zostať chrumkavá. Pomocou štrbinovej lyžice ho preneste do ľadovej vody a potom sceďte.
  2. Ružičky brokolice opekáme na dobre rozohriatej panvici v zmesi zeleniny a masla 3-4 minúty. Po 1 minúte pridajte na panvicu špenát a šťavel. pridajte soľ a korenie a odstráňte z tepla.
  3. Opečenú brokolicu a zeleň premiestnite do jednotlivých pekáčov (alebo si môžete pripraviť jednu veľkú panvicu). Navrch rozbijeme vajíčka, aby žĺtok zostal neporušený. Dochutíme soľou, korením a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 6–7 minút. Posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou a podávame.

Jogurtové raňajky s jahodami

Ďalším nápadom na jasné jarno-letné ráno sú jogurtové raňajky s jahodami. Ak dezert vložíte na 3 hodiny do mrazničky, získate domácu zmrzlinu.

Jogurtové raňajky s jahodami
Jogurtové raňajky s jahodami

Na prípravu raňajok potrebujete:

  • 200 g jahôd
  • 2 banány
  • 1 pomaranč
  • 250 g prírodného jogurtu
  • 250 g mascarpone
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g krehkých sušienok
  1. Mascarpone vyšľaháme s polovicou jogurtu a práškovým cukrom mixérom 2 minúty. Zvyšný jogurt a banány rozdrvte mixérom na kašu a vmiešajte do vyšľahanej zmesi.
  2. Pomaranč ošúpeme až po dužinu a vykrojíme časti bez blán. Jahody nahrubo nasekajte, pár celých bobúľ si nechajte na ozdobu.
  3. Sušienky rozdrvíme na veľké strúhanky.
  4. Ak chcete podávať v miske, pohári alebo sklenenej nádobe, položte na vrch trochu smotany, sušienky a plátky pomaranča, potom ešte krém, sušienky a nakrájané bobule.
  5. Navrch dáme ešte trochu krému, ozdobíme celými jahodami a necháme 30 minút pôsobiť. v chladničke. Podávajte.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #raňajkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik