4 nápady na čerstvé májové raňajky
Čím je teplejšie, tým menej chcete začínať deň sendvičmi a základnými cereáliami. Snívanie o ľahkosti a rannej sviežosti. Využite chvíľu, keď sú zelenina a bylinky naozaj skoré, šťavnaté a svetlé. Veď mladosť sa tak rýchlo míňa…
O čom budeme hovoriť v článku:
- Cuketové palacinky s tvarohovým krémom
- Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom
- Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou
- Jogurtové raňajky s jahodami
Cuketové palacinky s tvarohovým krémom
Ak zvyknete podávať cuketové placky s kyslou smotanou, zmeňte aspoň raz zvyk a pripravte si k nim pikantný tvarohový krém s bylinkami a cesnakom. Mimochodom, obsahuje aj kyslú smotanu.
Cuketové palacinky s tvarohovým krémom
Na prípravu palaciniek potrebujete:
- 1 stredná cuketa
- 70 g múky
- 1 vajce
- 0,5 lyžičky. mletý kmín
- olivový olej
- soľ
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
Na tvarohový krém:
- 250 g tvarohu
- 70 g kyslej smotany
- 1 stonka zeleru
- 3–4 vetvičky fialovej bazalky
- 3-4 vetvičky mäty
- 1 strúčik cesnaku, voliteľné
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- Cuketu ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle, vložíme do sitka a pretlačíme. Mrkvu ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Vajíčko vyšľaháme do nadýchanej peny so štipkou soli, pridáme zeleninu, múku, rascu, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
- Cesto lyžicou (2 polievkové lyžice na 1 palacinku) dáme do oleja na rozohriatu panvicu, opekáme z oboch strán do zlatista, asi 12 minút. Uchovávajte hotové palacinky teplé tak, že misku prikryjete pokrievkou.
- Ak chcete pripraviť krém, odstráňte vetvy z zelene a jemne nakrájajte listy. Zo zeleru odstráňte tuhé vlákna a nasekajte ho veľmi jemne. Cesnak (ak ho používate) pretlačte cez lis. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou a olivovým olejom, pridáme nasekané bylinky, cesnak a zeler, soľ a korenie. Podávajte palacinky s tvarohovým krémom a bylinkami.
Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom
Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom – naša jarná odpoveď na šalát „Caesar». Ľahký zeleninový šalát a voňavé krutóny pre jasné jarné ráno.
Syrové polentové krutóny so zeleným šalátom
Na prípravu krutónov potrebujete:
- 1 šálka polentových zŕn
- 50 g strúhaného syra
- 4 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 0,5 lyžičky. suchá zmes talianskych bylín
- hrubá soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na šalát:
- 4 stonky zelenej špargle
- 1 sladká šťavnatá mrkva
- 1 mladá cuketa
- 4 reďkovky
- 4–5 vetvičiek mäty
- 4-5 vetvičiek kôpru
- šťava z polovice citróna
- extra panenský olivový olej
- Polentu pripravíme podľa návodu na obale. Vmiešame strúhaný syr, soľ a korenie.
- Plech na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm vymastíme olejom, prikryjeme fóliou a vymastíme. Teplú polentu rozložte v rovnomernej vrstve na pripravený plech, vychlaďte a vložte na 1 hodinu do chladničky. To všetko si môžete pripraviť večer vopred alebo použiť zvyšky polenty z večere.
- Plech s polentou otočte na dosku, odstráňte fóliu, polentu nakrájajte na kocky. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olej a opečte polentové tyčinky zo všetkých strán do chrumkava, potom prebytočný olej odsajte papierovými utierkami. Rovnakým spôsobom opečieme zvyšnú polentu. Kocky posypeme hrubozrnnou soľou a zmesou byliniek.
- Na šalát pomocou krájacieho noža nakrájajte špargľu, cuketu a mrkvu pozdĺžne na tenké, takmer priehľadné plátky. Reďkovky nakrájame na tenké plátky.
- Zeleninu vložte do studenej vody s ľadom na 5-7 minút. Lístky mäty a kôpru nasekáme nadrobno. Nasekané bylinky vložte do hlbokej misky, ochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pridajte soľ a premiešajte.
- Zeleninu vložte do cedníka a nechajte odtiecť vodu. Osušte zeleninu. Preložíme do misky so zeleninou, premiešame a podávame s polentovými krutónmi.
Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou
Vyprážané vajíčka so špenátom a brokolicou ráno – je to jednoduché, rýchle, chutné a veľmi zdravé.
Vyprážané vajíčko so špenátom a brokolicou
Na prípravu vyprážaného vajíčka potrebujete:
- 4 vajcia
- 200 g brokolice
- 150 g špenátu
- 50 g šťavela
- 1–2 lyžice. l. maslo
- zelená cibuľa
- 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- Brokolicu rozoberieme na ružičky a povaríme vo vriacej osolenej vode 2 minúty: kapusta by mala zostať chrumkavá. Pomocou štrbinovej lyžice ho preneste do ľadovej vody a potom sceďte.
- Ružičky brokolice opekáme na dobre rozohriatej panvici v zmesi zeleniny a masla 3-4 minúty. Po 1 minúte pridajte na panvicu špenát a šťavel. pridajte soľ a korenie a odstráňte z tepla.
- Opečenú brokolicu a zeleň premiestnite do jednotlivých pekáčov (alebo si môžete pripraviť jednu veľkú panvicu). Navrch rozbijeme vajíčka, aby žĺtok zostal neporušený. Dochutíme soľou, korením a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 6–7 minút. Posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou a podávame.
Jogurtové raňajky s jahodami
Ďalším nápadom na jasné jarno-letné ráno sú jogurtové raňajky s jahodami. Ak dezert vložíte na 3 hodiny do mrazničky, získate domácu zmrzlinu.
Jogurtové raňajky s jahodami
Na prípravu raňajok potrebujete:
- 200 g jahôd
- 2 banány
- 1 pomaranč
- 250 g prírodného jogurtu
- 250 g mascarpone
- 120 g práškového cukru
- 100 g krehkých sušienok
- Mascarpone vyšľaháme s polovicou jogurtu a práškovým cukrom mixérom 2 minúty. Zvyšný jogurt a banány rozdrvte mixérom na kašu a vmiešajte do vyšľahanej zmesi.
- Pomaranč ošúpeme až po dužinu a vykrojíme časti bez blán. Jahody nahrubo nasekajte, pár celých bobúľ si nechajte na ozdobu.
- Sušienky rozdrvíme na veľké strúhanky.
- Ak chcete podávať v miske, pohári alebo sklenenej nádobe, položte na vrch trochu smotany, sušienky a plátky pomaranča, potom ešte krém, sušienky a nakrájané bobule.
- Navrch dáme ešte trochu krému, ozdobíme celými jahodami a necháme 30 minút pôsobiť. v chladničke. Podávajte.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #raňajkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach