Aké syry by ste mali mať doma na prípravu pizze?

Aké syry by ste mali mať doma na výrobu pizze?

Aké syry by ste mali mať doma na prípravu pizze?

Bez syra jednoducho nie je pizza. So všetkým ostatným môžete ísť cestou prítomnosti alebo vylúčenia. So syrom sa to nedá. Najjemnejšia mozzarella, brutálny parmezán, štipľavý plesňový syr, topiaca sa Gouda, voňavá koza – to všetko spolu robí z pizze najobľúbenejšie jedlo na celom svete. Sankcie nás len dočasne oddelili od domácej pizze: teraz si môžete pripraviť pravé talianske jedlo s ruskými syrmi. Ale odporúčaný syrový set stále nie je zrušený. Rozprávali sme sa s odborníkom z Talianska a ten napočítal 7 základných syrov na výbornú domácu pizzu.

Syr na pizzu

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké syry môžete použiť doma na prípravu pizze?
  • Mozzarella na pizzu
  • Syr provolone na pizzu
  • Gouda a syr Maasdam na pizzu
  • Syr čedar na pizzu
  • Syr ricotta na pizzu
  • Parmezán na pizzu
  • Kozí syr na pizzu
  • Recepty na domácu pizzu s takými rôznymi syrmi z kolekcie gastronom.ru

Aké syry môžete použiť doma na prípravu pizze?

Mozzarella na pizzu

Hustá mozzarella je hlavným syrom na pizzu. Na poličke je to poznať – predáva sa bez nálevu, jeden veľký hlavu». Ale nevadí, ak ste ho nenašli. Funguje aj mozzarella, ktorá sa dodáva v plastových vreckách so soľankou. Trochu inak sa topí, ale má aktívnu mliečnu a veľmi jemnú chuť. Hlavná vec, ktorú musíte vedieť, je nemíňať peniaze na lacné náhrady mozzarelly, nebudete jej veľa potrebovať. Ale konečný výsledok závisí od kvality mozzarelly, ako každého iného syra. Ešte poznámka: zo všetkých syrov používaných na pizzu je mozzarella najmenej solená.

Marcello Stozzi, šéfkuchár z Ríma, hovorí: „Verím, že ak je na pizzi paradajková omáčka, určite sa hodí len k čistej mozzarelle alebo zmiešanej s jej blízkym príbuzným, tvrdým, nízkotučným syrom provolone. V tomto prípade sa plesňový syr musí používať s mimoriadnou opatrnosťou. Tieto produkty majú príliš odlišné chute: paradajka dáva sladkosť a kyslosť a modrá pleseň dáva pikantnosť a pikantnosť. Nemám veľmi rád, keď sa 4 syrová pizza robí s paradajkovým základom.“

Syr provolone na pizzu

Marcello Stozzi, šéfkuchár z Ríma, odporúča používať mozzarellu a provolone spolu na pizzu: tvrdý nízkotučný syr z kravského mlieka s jemnou kôrkou. Čím menej starý je provolón, tým sladšiu bude pizza chutiť. Hovorí sa, že takýto syr, ktorý vyrábajú ruské syrárne, nájdete aj u nás. Ale analógom provolonu v Rusku môže byť akýkoľvek nízkotučný syr z kravského mlieka. Údený kravský syr, ako je provolone, je obzvlášť dobrý na pizzu.

Názov syra pochádza z „provola“, čo znamená „guľatý“. Zvyčajne má okrúhly tvar, hoci existuje syr, ktorý vyzerá ako hruška alebo klobása zviazaná špagátom. Provolone s vláknitou štruktúrou, podobne ako mozzarella, patrí do kategórie „ťahaných“ syrov.

Gouda a syr Maasdam na pizzu

Gouda a maasdam sa dokonale topia. Rovnako ako mozzarella a provolone sa môžu stať vynikajúcim základom pre pizzu.

Syr čedar na pizzu

Marcello Stozzi, šéfkuchár z Ríma: „V klasickom recepte na pizzu sa syr čedar nepoužíva. Ale ak sa nesnažíte variť presne podľa talianskych kánonov, potom je čedar dokonalý. Má pikantnú, rozpoznateľnú chuť a dobre sa hodí na kuraciu pizzu alebo s mletým mäsom na americký spôsob na nadýchanej kôrke.“

Syr ricotta na pizzu

Ricotta sa niekedy používa na pizzu so 4 syrmi, ak je správne pripravená s bielou omáčkou, variáciou bešamelovej omáčky (pozri recept nižšie). Môže byť doplnená mozzarellou, ementálom a modrým syrom. Alebo si môžete pripraviť inú pizzu – len s ricottou a bielou omáčkou, pridaním varenej šunky, kreviet alebo kúskov kuracieho mäsa, najlepšie údeného.

Parmezán na pizzu

Marcello Stozzi, šéfkuchár z Ríma: „Parmezán je ozdoba, nie základ. Poskytuje konečné dochute pizze. Taliani ju často neroztopia, ale po vytiahnutí z rúry ňou nastrúhajú a posypú pizzu.“

Vyššie uvedená biela omáčka na pizzu so 4 syrmi sa vyrába z mlieka, cesnaku, parmezánu, soli a čerstvo mletého korenia.

Tento recept poskytuje približne 300 ml bielej omáčky za 5-7 minút: dosť na 4 pizze s priemerom 25 cm.

  1. V hrnci na strednom ohni roztopte 40 g masla. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. múku a miešajte 1-2 minúty. alebo kým nezačne hnednúť.
  2. Tenkým prúdom pridajte 210–220 ml mlieka s obsahom tuku 2 %. Pokračujte v miešaní, kým zmes nezhustne a nebude hladká bez hrudiek. Soľ, korenie a pridajte 1-2 strúčiky cesnaku, pretlačené cez lis.
  3. Pridáme 30-40 g parmezánu nastrúhaného na hrubom strúhadle za stáleho miešania asi 30 sekúnd. Odstráňte z tepla a miešajte, kým sa syr úplne neroztopí.

Kozí syr na pizzu

Marcello Stozzi, šéfkuchár z Ríma: „Mäkký kozí syr nemá rád vysoké teploty. Pred podávaním ho stačí rozdrviť a posypať na horúcu pizzu. Skvele sa hodí s karamelizovanou cibuľou a čerstvo mletým čiernym korením.”

Recepty na domácu pizzu s takými rôznymi syrmi z kolekcie gastronom.ru

Pizza Caesar s kuracím mäsom, mozzarellou a parmezánom

Pizza Caesar s kuracím mäsom, mozzarellou a parmezánom
Pizza Caesar s kuracím mäsom, mozzarellou a parmezánom

Na prípravu pizze so syrom na 4 porcie potrebujete:

Na omáčku:

  • 4 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 2 ančovičky
  • 2 prepeličie vajcia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička. kapary
  • 0,5 lyžičky. Dijonská horčica
  • 1 lyžička. citrónová šťava
  • 1 polievková lyžica. l. strúhaný parmezán
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na náplň:

  • 1 kuracie prsia
  • 120 g mozzarelly
  • 2 polievkové lyžice. l. strúhaný parmezán
  • 23 listy rímskeho šalátu

Na test:

  • 110 ml vody
  • 0,5 lyžičky. suché droždie
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • 0,5 lyžičky. Sahara
  • 300 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  1. Na cesto nalejte teplé (3638 °C) voda, pridajte droždie, soľ a cukor a premiešajte. Pridajte múku, pridajte olivový olej a vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkáme do gule, vložíme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  2. Na omáčku nalejte olivový olej do pohára ponorného mixéra, pridajte prepeličie vajcia, ančovičky, kapary, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a rozmixujte do hladka. Pridajte polovicu strúhaného parmezánu a premiešajte.
  3. Na prípravu náplne varte kuracie prsia v malom množstve osolenej vody po dobu 20 minút. Vyberte z vývaru a nakrájajte na kocky. Mozzarellu nakrájame na kolieska. Listy šalátu natrhajte rukami a spojte s polovicou omáčky.
  4. Predhrejte rúru na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  5. Cesto rozvaľkajte na tenkú vrstvu a preneste na plech. Potrieme zvyšnou omáčkou, poukladáme kuracie mäso a plátky mozzarelly a pizzu pečieme v predhriatej rúre 20 minút.
  6. Hotovú pizzu Caesar s kuracím mäsom preložíme na drevenú dosku, navrch položíme listy šalátu v omáčke, posypeme zvyšným parmezánom a ihneď podávame.

Pizza s údenou klobásou a ementálom a goudou

Pizza s údenou klobásou a ementálom a goudou
Pizza s údenou klobásou a ementálom a goudou

Na varenie 6Potrebujete 8 porcií pizze so syrom:

  • 150 s/k klobásy
  • 200–220 g zmesi ementálu a goudy
  • 4 polievkové lyžice. l. paradajková omáčka

Na test:

  • 5 g suchého droždia
  • 120 ml vody
  • 200–220 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • 2 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej
  1. Na cesto nalejte suché droždie do malej misky, nalejte 3 polievkové lyžice. l. teplej vody a premiešajte. Nechajte 15 minút, aby kvások začal pracovať.
  2. Preosejte múku do veľkej misy. Na vrchu urobte jamku, do ktorej nalejte droždie zriedené vo vode a zvyšnú teplú (36–38 °C) vodu. Potom pomocou vidličky alebo ruky začnite miesiť cesto na pizzu.
  3. Miešajte v kruhu jedným smerom a chyťte múku zo stien „sklíčka“. Keď bola pridaná takmer všetka múka, nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej. Pridajte trochu soli. Miesime asi 10 minút. Cesto by malo byť hladké a elastické.
  4. Cesto na pizzu so syrom vytvarujeme do gule a potrieme zvyšným olejom. Misku prikryte potravinovou fóliou. Cesto odložíme na teplé miesto a necháme 1–1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Rúru predhrejeme na 220°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  6. Utlačte cesto na pizzu. Vyvaľkáme na tenký okrúhly koláč s priemerom 25–30 cm.
  7. Na plnenie nastrúhajte všetok syr na jemnom alebo strednom strúhadle. Údenú klobásu nakrájame na tenké plátky.
  8. Žemľu pomastíme paradajkovou omáčkou a posypeme 2/3 strúhaného syra. Poukladáme kúsky údenej klobásy, posypeme zvyšným syrom a dáme piecť do rúry na 10-15 minút. Pizzu podávajte teplú.

TIP: Ak máte mozzarellu, nakrájajte ju na tenké plátky a rozložte na pizzový základ potiahnutý paradajkovou omáčkou. Uložíme kúsky údenej klobásy a posypeme strúhaným syrom. Pizza bude šťavnatá a jemná.

Rímska pizza s cuketou, paradajkami, mozzarellou a údeným suluguni

Rímska pizza s cuketou, paradajkami, mozzarellou a údeným suluguni
Rímska pizza s cuketou, paradajkami, mozzarellou a údeným suluguni

Na prípravu 4-6 porcií pizze so syrom potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6-7 lyžíc. l. extra panenský olivový olej
  • 1 cuketa alebo malá cuketa
  • 300 g viacfarebných cherry paradajok
  • 300 g mozzarelly
  • 100 g suluguni
  • obľúbené zelené, najlepšie tymián a bazalka
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na test:

  • 150 ml vody
  • 2 lyžičky. Sahara
  • 7 g suchého droždia
  • 330–340 g múky + na vyvaľkanie cesta
  • 1 lyžička. jemne mletá soľ
  • 2,5 lyžice. l. extra panenský olivový olej
  1. Na cesto na pizzu zmiešame v miske vodu (37–38 °C) s cukrom a droždím. Miešajte a nechajte, kým sa neobjaví „viečko“, 15 minút.
  2. Preosejte múku a soľ do veľkej misy. Nalejte zmes kvasníc, 1,5 lyžice. l. olivový olej a cesto na pizzu miesime, kým nebude elastické, 5–6 minút.
  3. Cesto vytvarujeme do gule a potrieme zvyšným olivovým olejom. Vložte do čistej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 1,5 hodiny. Vytlačte cesto.
  4. Cesto na pizzu položíme na pracovnú dosku posypanú múkou a rozdelíme na 2 časti. Každý vyvaľkáme na veľký, predĺžený obdĺžnik so zaoblenými hranami. Hrúbka vrstiev by nemala byť väčšia ako 5–6 mm (viac na okrajoch).
  5. Základy pizze prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 10–15 minút. Počas tejto doby by cesto malo trochu narásť.
  6. Rúru predhrejeme na 220 – 250 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  7. Na výrobu náplne pretlačte cesnak lisom. Posypeme trochou soli a korenia a pomelieme. Nalejte olivový olej, premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť.
  8. Cuketu nakrájame na tenké plátky. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Mozzarellu nakrájame na kolieska alebo plátky.
  9. Odstráňte utierku z cesta a položte na plechy vystlané papierom na pečenie. Potrieme polovicou cesnakového oleja. Všetok syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
  10. Základ pizze posypte polovicou syra. Na vrch rozložíme cuketu a cherry paradajky, pričom na zeleninu položíme pripravenú mozzarellu. Pokvapkáme zvyšným cesnakovým olejom. Posypeme zvyšným syrom a nasekanými bylinkami.
  11. Plechy vložte do predhriatej rúry a pečte asi 10 minút. Ihneď podávame ozdobené lístkami bazalky.

Zeleninová pizza s mozzarellou

Zeleninová pizza s mozzarellou
Zeleninová pizza s mozzarellou

Na prípravu 4 pízz so syrom potrebujete:

  • 4 podstavce na pizzu s priemerom 20–22 cm
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 250 g strúhanej mozzarelly, najlepšie zmes…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik