Ako rezať pražmu a čo z nej uvariť
Predpokladá sa, že pražmu môžete chytiť po celý rok, ale v zime je neaktívna, takže takýto rybolov pravdepodobne nebude úspešný. Jar je iná vec – ľad sa topí, voda sa ohrieva a po zime ryby ochotne prehĺtajú návnadu. Ak sa teda chystáte na rieku s rybárskym prútom, možno budete potrebovať vedieť, ako správne rezať pražmu a čo sa z nej dá variť.
O čom si povieme v článku
- Ako čistiť pražmu
- Metódy krájania: celé a filetované
- Ako variť pražmu
- Pražma pečená v kyslej smotane
Ako čistiť pražmu
Pred rezaním je potrebné ryby odstrániť z váhy. Zvyčajne si potom musíte ešte dlho umývať ruky aj kuchyňu. Ak sa šupky neodlepia hneď, nemali by ste túto oblasť prechádzať nožom príliš silno – môžete si polámať šupku a pri vyprážaní už nezískate rovnomernú zlatistú kôrku. Existuje niekoľko šikovných spôsobov, ako opatrne vyčistiť pleskáče.
- Umiestnite rybu hlavou nadol do vrecka a vyčistite ju tak, že ju budete držať za chvost. Všetky váhy zostanú v taške. Aby vám chvost ryby nevykĺzol z rúk, zabaľte ho do papierových utierok alebo použite špeciálnu svorku, dobré je tiež nosiť tenké látkové rukavice.
- Naplňte misku vhodnej veľkosti vodou – mala by byť sotva teplá. Umiestnite tam rybu, chyťte ju za chvost a odstráňte šupiny. Nerozletí sa, ale zostane pod vodou.
- Rybu umiestnite do umývadla a zalejte vriacou vodou – najpohodlnejšie je to urobiť z kanvice. Váhy sa zdvihnú a budú sa ľahšie oddeľovať. Dôležité je pražmu nepreexponovať v horúcej vode a nesypať ju dlho na jedno miesto, inak sa z ryby začne odlupovať koža.
- Kúpte si škrabku na ryby – existujú modely so špeciálnou nádobou: všetok prebytok sa tam hromadí, skôr než sa rozptýli do strán.
Metódy rezania
Pri rezaní pražmy urobte rez od chvostovej plutvy k hlave. Odstráňte všetky vnútornosti cez rez
Bream sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi – vyprážaním, pečením, varením rybacej polievky z nej. Možnosť rezania závisí aj od toho, aký recept si vyberiete.
Celé rezanie vhodné, ak sa chystáte piecť pražmu v rúre alebo variť rybaciu polievku rozrezaním korpusu na veľké kusy. Na odstrihnutie plutvy použite kuchynské nožnice. Ostrým nožom urobte rez od chvostovej plutvy k hlave. Cez rez odstráňte všetky vnútro. Môžete použiť lyžicu.
Odstráňte žiabre. Ak je ryba malá, jej žiabre sú zvyčajne mäkké, poddajné a dajú sa odstrániť ručne. Ak narazíte na veľký exemplár, žiabre môžu byť ostnaté. V tomto prípade postupujte takto:
- nadvihnite žiabrový kryt a narežte žiabre zhora, prechádzajte čepeľou po celej dĺžke a snažte sa prerezať;
- priveďte nôž na dno a odrežte uzdu, ktorá spája žiabre s hlavou;
- zopakujte na druhej strane, odstráňte prebytok a rybu opláchnite studenou vodou.
Ak je to žiaduce, môžete odstrániť hlavu z bream. Aby ste to urobili, nájdite miesto za žiabrovým krytom, kde nie sú žiadne kosti. Zapichnite tam nôž a urobte úhľadný rez smerom k bruchu. Opakujte to isté na druhej strane. Potom urobte rez v hornej časti a otočte hlavu, ako keby ste ju krútili – ľahko sa oddelí od korpusu.
Filetovanie Nie je to vôbec zložitá operácia. Neponáhľaj sa.
- Rybu zbavte šupín, položte ju na dosku a nožnicami urobte rez za žiabrovými krytmi nadol smerom k bruchu.
- Opatrne odrežte brucho až po chvostovú plutvu, ale čepeľ nezasúvajte príliš hlboko – inak hrozí poškodenie žlčníka.
- Odrežte panvové plutvy a odstráňte vnútornosti.
- Vezmite nôž s dlhou ostrou čepeľou, vložte ho do rezu vytvoreného nožnicami a prepichnite chrbát pražmy.
- Posuňte nôž smerom k chvostu striktne rovnobežne a čo najbližšie k chrbtici, pričom druhou rukou zatlačte na rybu zhora.
- Otočte pražmu a rovnakým spôsobom vyberte druhú filetu. Vretenná kosť a hlava s odstránenými žiabrami sa môžu použiť na polievku a filé sa môžu vyprážať. Nezabudnite odstrániť všetky zostávajúce kosti pomocou pinzety.
Bream pečený v kyslej smotane
Bream rovnako dobre sa hodí na rybaciu polievku, pečenie, vyprážanie a údenie. Poďme sa rozprávať o jednom z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov. Najlepšie sú malé ryby, aby sa úplne zmestili do panvice. Najprv musíte odstrániť šupiny, žiabre a vnútornosti, ale hlavu môžete nechať.
Bream pečený v kyslej smotane
Na prípravu 3 porcií potrebujete:
- pražma – 3 ks. (každý 600–800 g)
- kyslá smotana – 400 g
- citrón – 1 ks.
- múka – 6 lyžíc. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej
- Rybu očistíme a vypitváme. Na oboch stranách robte časté rezy nožom. Korpusy pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Pražmu ochutíme soľou a korením, poprášime múkou a prebytočnú časť otrasieme.
- Smažte na panvici v rastlinnom oleji na oboch stranách do zlatista, 5 minút.
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Plech vystelieme pergamenovým papierom alebo fóliou. Rybu natrieme z oboch strán kyslou smotanou, položíme na plech a vložíme do rúry na 35 minút.
- Hotové jedlo podávame s bylinkami a zeleninou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #breamSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach