Ako uvariť dokonalé krídla na grile
Kuracie krídelká sú jedným z hlavných letných obľúbencov v segmente grilov a grilovačiek. Povieme vám, ako si vyrobiť krídelká na lízanie prstov. Marinády, korenie, pravidlá vyprážania – dúfame, že sme na nič nezabudli.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Marináda na kuracie krídelká
- Korenie a bylinky na kuracie krídelká
- Pomery na marinádu na kuracie krídelká
- Ako smažiť kuracie krídelká
Marináda na kuracie krídelká
Krídla sú „uzavretá štruktúra“: kosti, mäso, všetko je pokryté pomerne hrubou kožou. Nie je tam veľa tuku, ale nejaký je. Takéto mäso sa samozrejme môže okamžite vyprážať, ale je oveľa lepšie ho najskôr marinovať. Okrem toho môže byť marináda dosť agresívna (to znamená, že obsahuje kyselinu) – tuk a koža nedovolia mäsu vyschnúť, ak krídelká nemarinujete dlhšie ako 4 hodiny.
Nie som veľkým fanúšikom octu, ale mám rada tieto kombinácie:
- olivový olej + biely vínny ocot + citrónová kôra + dijonská horčica + trocha cesnaku + soľ
- jablková šťava + jablčný ocot + med + strúhaný čerstvý zázvor
Menej aktívna kyslá marináda bez octu s citrusovou šťavou môže vyzerať takto:
- akýkoľvek rastlinný olej + limetová šťava a kôra + jemne nasekaný koriandr + soľ + čerstvo mleté čierne korenie
- olivový olej + pomarančová a citrónová šťava + kôra + nadrobno nakrájaná biela časť zelenej cibuľky
A v týchto marinádach môžete nechať krídla jeden deň:
- prírodný jogurt/jogurt/kefír + nadrobno nasekané bylinky (koriander, petržlen, zelená cibuľka, estragón) + cesnak + čerstvo mleté čierne korenie
- tmavá sójová omáčka + strúhaný čerstvý zázvor + strúhaný cesnak + tmavý sezamový olej
- pomarančový džús + omáčka z granátového jablka + nadrobno nakrájaná šalotka
Korenie a bylinky na kuracie krídelká
Je ťažké vymyslieť korenie, ktoré by sa nehodilo ku kuracím krídelkám. Pravdepodobne bude bobkový list alebo vanilka vyzerať dosť zvláštne. A všetky pikantné bylinky sa určite hodia. Ale napriek tomu, aby boli krídla skutočne chutné, má zmysel držať sa určitých kombinácií:
- rasca + korinader + feferónka
- čierne korenie + nové korenie + borievka + suchý cesnak
- suchý zázvorový prášok + mletá škorica + čierne korenie + muškátový oriešok
- sušený tymián + rasca + čerstvo mleté čierne korenie
- sladká mletá paprika + mletá kurkuma + trochu koriandra
- semienka feniklu + badián + sušený zázvor
- čerstvý rozmarín + mletá sladká alebo pálivá paprika + sušený cesnak
- čerstvý tymián + citrónová kôra + sušený cesnak
Všetky uvedené sady korenín je potrebné rozdrviť v mažiari alebo pomlieť v mlynčeku na kávu (predtým je lepšie opražiť celé koreniny na suchej panvici na strednom ohni, občas potriasť, aby neprihoreli a potom mierne vychladnúť). Potom je potrebné ich pridať do marinádového základu obsahujúceho tuk: rastlinný alebo ghee alebo fermentovaný mliečny výrobok.
Prečítajte si tiež
Ako variť
Kuracie krídelká v rúre, ako ich urobiť chrumkavými a nevysušiť ich
Varenie kuracích krídel v rúre je pohodlné a jednoduché, existujú však určité úskalia. Nestretli sme sa s ľuďmi, ktorí by nemali radi kuracie krídelká, ale poznáme ľudí, ktorí ich nie vždy dostanú dokonale. Zozbierali sme tipy na prípravu tohto jedla a doplnili materiál o 6 rôznych receptov. V texte bolo miesto na marinády, koreniny, krájanie kuracích krídel.
Oľga Zacharová
Pomery na marinádu na kuracie krídelká
V akom pomere by sa mali zložky marinády zmiešať? – pýtate sa. A pravdepodobne vám nebude vyhovovať formulácia „na chuť“?
Potom to urobme takto. Na 1 kg krídel potrebujete 150 ml (asi 3/4 šálky) marinády. Mala by byť trochu viskózna, aby sa k mäsu skôr prilepila, než aby z neho stekala. Ak je marináda veľmi tekutá, krídla bude potrebné často otáčať.
Každá z uvedených marinád má základ (maslo, fermentovaný mliečny výrobok, šťava, sójová omáčka).
Základ v marináde by mal byť 60-70%, to znamená 90-100 ml. Ak chcete do marinády pridať niečo sladké, dávajte pozor, aby ste to neprehnali – med, javorový sirup a obyčajný cukor sa na pokožke krídel pripáli. Nedávajte viac ako 10 ml na 150 ml marinády. Horčica obsahuje ocot, tiež jej netreba pridávať viac ako 15–20 ml.
Ale o prísadách, ako je zázvor, cesnak, bylinky alebo korenie, je naozaj ťažké povedať niečo konkrétne. Čím intenzívnejšiu chuť chcete dosiahnuť, tým viac produktu by ste mali mať – všetko však do 150 ml.
Ako smažiť kuracie krídelká
Potrebné sú správne uhlie: mali by dobre horieť a vo vnútri by mali zostať ohnivo červené, zhora by mali byť pokryté sivým popolom. Grilovací rošt rozohrejeme a natrieme kúskom tuku alebo oleja. Krídla môžete vyprážať na špízoch, ale je to veľa problémov – kúsky visia na špízach a horia. Ak máte iba špízy, žiadne možnosti, rozrežte krídla na falangy v kĺboch. V tomto prípade bude musieť byť najvyššia falanga buď vyhodená, alebo ponechaná na polievku.
Pred umiestnením krídel na gril marinádu vytraste. Ak ste použili marinádu na báze fermentovaných mliečnych výrobkov, musíte ju odstrániť papierovými utierkami. Krídelká neprikladajte príliš tesne k sebe, aby okolo nich prúdil horúci vzduch aj zo strán – takto sa budú dobre vyprážať.
Aby ste krídla varili rovnomerne, musíte ich často otáčať, každé 2-3 minúty. No áno, kto povedal, že to bude ľahké?
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kura #ako variť #ako variť #Marianna Orlinkova #gril #barbecue #návod #barbecue gril #kuracie jedlá #krídla #kuracie krídelkáSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach