K receptu
Baklažán pečený v paradajkovej omáčke je veľmi svetlé, chutné a uspokojujúce jedlo!
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 2 hodinyRúraTlakový hrniecPečeniePraženieDusenie, chradnutieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetKarnevalNový rokVeľká nocINGREDIENCIE NA 4 PORCIEryža (mám odrodu indica – nevarí sa rýchlo) – 1,5 šálky sójovej omáčky – 2 lyžice slnečnicového oleja – 100 ml mletého mäsa (bravčové + hovädzie) – 250 g korenia (0,5 lyžičky – na mleté mäso a 0,5 lyžičky na omáčku) – 1 lyžička paradajky v paradajkovej šťave – 1 ks mrkva – 2 ks smotana (23% špeciálne na omáčku). -100 ml) – 3 lyžice zeleného čierneho korenia soľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ryžu uvaríme do polovice, vodu scedíme. Pridajte 2 lyžice sójovej omáčky do ryže. l. a slnečnicový olej 1-2 lyžice. l., zmiešať.
Krok 2
Do veľkej misy dáme ryžu a mleté mäso, pridáme mäsové korenie, soľ a korenie, premiešame.
Krok 3
Baklažán rozdelíme na 2 časti.
Krok 4
Na polovici baklažánu robíme rezy bez toho, aby sme trochu odrezali stopku.
Krok 5
Plátky baklažánu osolíme a odložíme na 30-40 minút. Počas tejto doby. Baklažán pustí šťavu a stane sa mäkkým a pružným. Potom baklažány opláchneme tečúcou vodou a položíme na papierovú utierku.
Krok 6
Pripravíme si náplň. Zeleninu ošúpeme a nakrájame, cibuľu a mrkvu nakrájame na kocky, cesnak nasekáme nadrobno.
Krok 7
Na rozohriatom slnečnicovom oleji opečte cibuľu, po 2-3 minútach pridajte cesnak, smažte 2 minúty.
Krok 8
Potom pridáme mrkvu a dusíme, kým nebude mrkva hotová.
Krok 9
Umiestnite soté zmes do veľkej misy a premiešajte.
Krok 10
Pripravíme si paradajkovú omáčku. Vložte paradajky z plechovky do veľkej misy a nakrájajte.
Krok 11
Pridajte paradajkovú šťavu z paradajok, 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, smotana na omáčku (alebo 100 ml smotany 10%), 0,5 šálky vody, suché korenie, soľ a korenie. Zmiešajte. 100 ml pripravenej omáčky nalejte do pohára.
Krok 12
Zmes ryže a mäsa zalejeme paradajkovou omáčkou a premiešame. Ochutíme soľou. Z celkovej hmoty oddeľte 1 šálku ryžovej zmesi na plnenie okvetných lístkov.
Krok 13
Zapekaciu misu naplníme ryžovou zmesou.
Krok 14
Okvetné lístky baklažánu zastrčíme a podľa potreby zaistíme špáradlami.
Krok 15
Preneste okvetné lístky do formy a odstráňte špáradlá.
Krok 16
Naplňte okvetné lístky plnkou.
Krok 17
Kvet zalejeme paradajkovou omáčkou (100 ml). Okvetné lístky môžete ozdobiť kvapkami paradajkového pretlaku alebo paradajkového kečupu.
Krok 18
Formu prikryte alobalom a vložte do rúry predhriatej na 180 °C na 50 – 60 minút alebo kým sa baklažán neuvarí.
Krok 19
Toto jedlo môžeme podávať s omáčkou z bieleho jogurtu alebo kyslou smotanou. Jedlo som ozdobila nakladaným zázvorom, bylinkami a „kvet“ som posypala mletými syrovými krekrami, voliteľné. Dobrú chuť!